Politiska definitioner 2

Demokrati
Brukar definieras som beslut vilka tas av de berörda via omröstning, varvid majoritetens utslag gäller. Oftast avses enkel majoritet, alltså en rösts övervikt. I vissa sammanhang gäller någon form av kvalificerad majoritet, vanligen 2/3 eller 3/4.

De fall där andra än de berörda tillåts rösta hamnar utanför den egentliga demokratin. Man kan här tala om majoritetsdiktatur, eller demokratur som Vilhelm Moberg kallade saken. En demokratisk beslutsordning måste alltså ha en begränsning för sin räckvidd, med avseende på vilka som berörs av besluten.

Som enkelt kan ses är många så kallade demokratiska beslut i Sverige allt annat än demokratiska, till exempel i frågor där intrång görs i äganderätten eller personlig integritet. I en demokrati utan begränsning av dess räckvidd blir allt till politik. Somliga retar sig på det, men det är inte en bugg, det är en feature. Vänstern kommer att untyttja den möjligheten i alla sammanhang de kan komma på. Detta kan endast motarbetas och räckvidden inskränkas genom politiskt arbete.

Socialdemokraterna har gjort det till sin överordnade ideologi att samla en majoritet för beslut där den beslutande församlingen inte representerar endast eller inte alls de som berörs av beslutet. Demokrati i denna form innebär uppenbart minimal individuell frihet.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Politiska definitioner 2

 1. Dandersan skriver:

  Elprishaveriet kan bero på demokratin.
  Konsekvenserna av besluten är svåra att förstå. men den dag de skrev på att överföringsledningar av el måste vara öppna för handel så bestämdes elpriset i Sverige.
  Har för mig att det finns en MP person som är ansvarig Peter Eriksson!
  Nu i efterhand kommer demokratin att drabba MP men det sker först när vi förstått vad hans beslut medförde!

 2. afugglas skriver:

  Demokrati kan aldrig fungera om inte FOLKET får rätten (tillåts) att sparka politiker och tjänstemän som missbrukar medborgarnas FÖRTROENDE! ! !

  • Thomas skriver:

   En fundering runt detta uppstod väl med tsunamin i Thailand..
   De som i Sverige skulle varit ansvariga för åtgärder (någon tjänstekvinna?) blev riktigt upprörd när hon blev tillfrågad och påpekade att det var helgledigheten som gällde…
   Att vända sig till någon (ansvarig?) politiker var omöjligt då vi ”inte har ministerstyre” i Sverige, vilket innebär att demokratiska val av representanter slutar att ha något värde vid ministerfunktionen…alltså, en minister får inte lägga sig i vad byråkratin sysslar med..
   Och byråkratin prioriterade helgledigheten…

   OK.. som jämförelse kan en italiensk minister vara.. som ringde upp ett flygbolag och beordrade dem att skicka några plan till Thailand omedelbart..
   Så där fungerade ”ministerstyret” – och det fanns alltså någon demokratiskt vald politiker som hade ansvar och kunde agera ansvarsfullt utifrån sitt demokratiska mandat…

   Den som löste problemet för svensk del var ju en kvinna som basade för en turistbyrå, alltså inte en byråkrat, även om det kan låta likartat…

   Som exempel på vad politiken (Riskdagen) gör kan morgondagens körning i just Riskdagen visa där man ger Länsstyrelserna rätten att på plats bötfälla djurägare på böter upp till 100 000 kr utan rättsliga, juridiska processer.. Dom utan lag, i princip…
   Är detta vad vi efterfrågar? Hur tänker folk? För just de som sitter i Riskdagen är faktiskt demokratiskt valda – och galna beslut tagna i Riskdagen är just det enda demokratiska som samhället innehåller…

   (Så att sparka en politiker är alltså bara ”ett slag i luften”, så att säga..)

   • Mats Jangdal skriver:

    Du tänker på Laila Freivalds, som var utrikesminister då.
    Hon fick senare avgå när hon medverkade till att SDs hemsida stängdes ner.

    • Thomas skriver:

     Nja.. var det inte en byråkrat som hänvisade till helgledigheten..
     Freiwalds stängde väl bara dörren när en journalist vill prata med henne.. Det var väl en annan fråga?

     • Mats Jangdal skriver:

      Jaha, du tänker på han kanslisekreteraren eller vad han var, hette han Henriksson, Danielsson?
      Han hamnade väl i Bryssel eller på någon ambassad.

 3. Göran skriver:

  Det enda politiker bryr sig om demokrati är att folket får lägga en lapp i en låda vart fjärde år. Däremellan ska folket hålla käften. Den enda rätten att få yttra sig är att lägga lappen i lådan.

Kommentarer är stängda.