Politiska definitioner 3

Korporativism
Korporativism eller korporatism (av senlatinets corporativus, av latinets corporo ’göra till kropp’, ytterst av corpus ’kropp’) är en politisk, ekonomisk och social åskådning som betonar individens tillhörighet till socialt, ekonomiskt, yrkesmässigt, etniskt, nationellt, familjebaserat eller på annat sätt definierade samhällsgrupper. Den egna gruppens gemensamma intressen ska ligga till grund för alla beslut i olika frågor. Samhället ses som en organisk kropp med staten som huvud, en helhet som de olika samhällsgrupperna (korporationerna) utgör integrerade delar av.

Normer, sedvanor och institutioner anses ha specifika funktioner som får samhället, den större helheten, att fungera på ett visst sätt. Historiskt har korporativistiskt styre förespråkats av fascistiska rörelser genom deras ideologiska motstånd mot både individualism och egalitarianism och istället betonas symbios med staten och samförstånd genom ömsesidigt beroende.

Korporatism kan också hänvisa till ekonomisk tredelning som involverar förhandlingar mellan arbets- och företagsintressegrupper och regeringen för att upprätta ekonomisk politik. Detta kallas ibland också som nykorporatism eller socialdemokratisk korporatism.

De politiska inriktningarna Fascism, Nazism, Kommunism och Socialism kan i en vidare bemärkelse anses alla vara grenar på samma korporativa stam. Eftersom staten är den prioriterade enheten i samtliga dessa ideologier är det rimligt att betrakta dem som vänsterideologier, trots försök från socialister och kommunister att benämna de andra för höger, till och med högerextrema. Men beteckningen nationalsocialism skvallrar om dess verkliga hemvist.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Politiska definitioner 3

 1. Pingback: Politiska definitioner 3 | ulsansblogg

 2. Göran skriver:

  Adolf Hitler sade att slutmålet för nationalsocialismen var socialismen. Det var efter andra världskriget som kommunister och andra socialister ville distansera sig från nationalsocialismen och fascismen som kommunisterna och västorienterade socialister placerade nationalsocialismen och fascismen på högerkanten och körde på med sin media om att så var saken.

  Nu när det visas någon serie om så kallade högerextrema rörelser och visar bilder på bland annat Nordiska motståndsrörelsen (nationalsocialister) blir det verkligen patetiskt.

  Det finns inga så kallade högerextrema rörelser i Sverige. Det enda som finns är glåpord från socialister och andra vänsterblivna.

 3. Thomas skriver:

  Nu är du snäll mot Carl Bildt som ju anser att Sverige är korporativt…
  Om globalisterna anses vara korporativa så måste väl det socialdemokratiska/korporativa Sverige vara en koloni i detta…
  Och vad är då globalisterna?
  Tja, de gömmer sig i aktiebolagen, de som har alla rättigheter som en fysisk person har, men inga av en fysisk persons skyldigheter…

  • Mats Jangdal skriver:

   Självklart är sossarna korporativister och globalister. De sjunger Internationalen, eller hur?

Kommentarer är stängda.