Ukraina Palestina

Låt se nu, Ukraina är ett land skapat av en utbrytning från det gamla Sovjetunionen. Ukrainska staten har sedan tiotalet år bedrivit förföljelse av de egna medborgarna i de östra regionerna där ryska är det dominerande språket. Uppgifter finns även om att åtminstone vid några tillfällen beskjutning nått över gränsen till Ryssland.

Finns det någon parallell på annat håll i världen? Ja, kanske, om vi resonerar lite översiktligt. Staten Israel bildades efter andra världskriget av huvudsakligen Jordanskt territorium. Efter viss konflikt uppläts från Israel autonomi för Palestina i två områden, dels Gaza som vätter mot Egypten, dels Västbanken väster om Jordanfloden.

Palestinier gör återkommande attacker mot Israel, både som raketattacker, självmordsbombningar, skjutningar och knivdåd inne i Israel. Ytterst sällan går Israel in med soldater på palestinskt område, men utför regelbundet luftburna vedergällningsattacker efter dessa terrordåd.

Världen vill se fred och en varaktig tvåstatslösning mellan Israel och Palestina. Det gäller oavsett om sympatierna går mest åt det ena eller andra hållet. Men i fallet Ryssland – Ukraina tycks hela världen vilja ha krig mot Ryssland. Varför det? Dubbla måttstockar någon?

USA har i åratal haft Sovjet/Ryssland till fiende. Att det var så under kommunisttiden kan man förstå, men varför USA efter det provocerat i Baltikum, Balkan och slutligen i Ukraina är något av en gåta. Eller är det så enkelt att det är en penningtvättsoperation för ett amerikanskt elitskikt?

I media kan läsas att det går så mycket vapen och ammunition till Ukraina att Natos och västeuropas depåer inte fylls på i samma takt som de töms. Helt enkelt för att tillverkningen inte hänger med. Man maler ned vapen och människor i en förfärande takt på ett relativt begränsat område i Europas sydöstra hörn. För vad egentligen?

Som det verkar används inte alla vapen som skickas dit på plats. En del har dykt upp i Finland, Belgien, Tyskland och andra platser. Det är brottslingar som gärna vill ha militär eldkraft som skaffar dem. Vi kan räkna med att exempelvis narkotikakarteller världen över redan har en del av dem. Andra som vill ha dem är islamister i Mellanöstern. Det är inte alls osannolikt att en del vapen även dyker upp i palestinska attacker mot Israel.

Kriget i Ukraina kostar således mer än det smakar, dels för de direkt inblandade men också för alla runt omkring. Varför är det då så viktigt att fortsätta kriga? Varför var Boris Johnson så angelägen att kriget skulle fortsätta till varje pris, att han for till Ukraina från en regeringskris hemmavid för att övertyga Zelensky att fortsätta kriga?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

25 svar på Ukraina Palestina

 1. Niklas skriver:

  Både ukrainare och judar har ju utsatts för folkmord och svåra förföljelser under 1900-talet, varför de heroiskt står för slagorden ”Never again”!

  För vi får ju inte glömma av Holodormor, som orsakades av Stalins lakejer, som med berått mod lät säden ruttna medan miljoner ukrainare svalt ihjäl. Rätt många ukrainare gick ju också åt i Gulag. Så jag har all förståelse att de vill bekämpa den ryska invasionen med näbbar och klor.

 2. bjornwiklund skriver:

  Jaa Ukraina även om en hel del bördig mark ägs av utländska intressen finns det naturtillgångar där. Blåskontrollen är dålig då det luktar deg….. amerikanska politiker har besökt landet allt sedan landet blev självständigt…… att ha verksamhet som är för farlig att ha hemmavid passar som hand i handske…. biolab t.ex. De är nog stängda nu….. undrar vart forskarna därifrån tagit vägen?

  • Thomas skriver:

   Hmmm… till Sverige… möjligen…

   • Göran skriver:

    Det är ingen hemlighet att ukrainska forskare finns i Sverige. Det kan till och med vara så att de fortsätter sin ukrainska forskning i Sverige.

    • bjornwiklund skriver:

     Jaa bara för att SVT har ett inslag behöver man inte tro på det som sägs eller iaf inte allt som sägs…..

 3. Niklas skriver:

  Ukraina kämpar för hela Europa! Ty om Ukraina skulle falla, vad skulle då bli nästa område som Ryssland skulle angripa? Baltikum, Finnland, Polen…?

  • Mats Jangdal skriver:

   Jag instämmer inte med din analys. Jag vill inte ens kalla det en analys, det är snarare en ryggmärgsreflex påverkad av den propaganda som skapat konflikten. Krig för krigandets skull, utan diplomati, måste vara det sämsta alternativet.

   • Niklas skriver:

    Å hur ska Ryssland och Putin förmås att helt dra tillbaka styrkorna från annekterade områden, betala fullt krigsskadestånd till Ukraina , ställa ansvariga politiker (med Putin i spetsen) och militärer inför tribunal?

    • Mats Jangdal skriver:

     Det du nämner är sådant som förhandlas fram, inte ultimatum som ställs för att börja förhandla.
     Jag skulle börja med utlova säkerhet för Ryssland från EUs sida, med ett löfte att inte släppa fram USA till ryska gränser. Vill Ryssland ha fred och säkerhet kan det vara ett bra sätt att börja.
     Men som det ser ut nu är EU på krigshetsarnas sida, så Europas plågor lär fortsätta ett bra tag till.

     • Niklas skriver:

      Det jag nämnde i föregående inlägg är ju just vad dina föreslagna förhandlingar måste leda till. Å innan ryssarna inser detta, så lär ju kriget fortsätta med allt mer västligt stöd.

      Ty Ryssland är angripare av ett suveränt land (Ukraina) och måste därför betala krigsskadestånd fullt ut för återuppbyggnad av Ukraina till god väststandard.

      Å ett fredligt och demokratiskt Ryssland har inget att frukta av ett utvigdad Nato. Däremot har ett toppstriden, odemokratiskt och krigiskt Ryssland desto mer att frukta av ett utvidgat Nato.

      • Mats Jangdal skriver:

       Ett fredligt USA har inget att frukta från Europa eller Ryssland. Så jänkarna kan gärna sluta med sina krigshetsande ”hemliga” operationer.

       • Niklas skriver:

        Problemet är att Ryssland inte är fredligt, vilket med all önskan visas i Ukraina…

        Å om inte ryssarna stoppas I Ukraina så går de vidare och angriper vadå? Baltikum?

        Fast Putin kunde redan ha stoppats när Ryssarna invaderade Georgien.

        • bjornwiklund skriver:

         USA har bara varit i drygt 75 krig et. al. sedan 1950…… tack och lov har de flesta varit på andra sidan Atlanten/stilla havet….. och att stötta Ukraina med mer än 1000 miljarder, vilket USA gjort hittills, är väl inte heller i USA´s intresse… tvärtom faktiskt….. för vem skall ersätta de skador alla de bomber som skickats från väst orsakat? Ryssland? Dream on….

      • bjornwiklund skriver:

       Japp…. om ett land angriper ett annat land även om det inte är ett grannland och så vidare tvingas naturligtvis angriparen betala för återställning…. se bara hur USA tvingades för sitt angrepp på Irak, vad jag förstått fanns inga WMD där heller…. skrevs ju mycket i tidningarna hur man ersatte den miljon som dock i attacken…. Och varför skulle USA t.ex. angripa suveräna länder bara för att de vill lämna petrodollarn… finns väl inte på kartan…. varför bygga upp ett land till en standard incl. korruption över vad som gällde tidigare? För mycket MSM gör att verkligheten blir dimmig….

      • Gurra skriver:

       ”ett fredligt och demokratiskt Ryssland har inget att frukta av ett utvigdad Nato. ”

       Källa på det?

 4. Lille Göran skriver:

  Ryska soldater i Donbas säger att de utkämpar det tredje världskriget. Varför skulle de säga det?

  Ponera att regimen i USA domineras av straussianer, anhängare av Levi Strauss, vilka till till varje pris vill att USA ska vara nummer ett av länder, omså endast i en krigsförstörd värld. Utifrån den ståndpunkten är USA:s handlande rationellt, då man förblöder både Ryssland och Europa, med ett EU som nu tydligt är en amerikansk lydstat. Ukraina har varit det sedan Sovjetunionen kollapsade, men uppenbart sedan Maidankuppen där Victoria Nulands, i det läckta samtal med amerikanske ambassadören i Ukraina, bestämde vilka som skulle sitta i ukrainska regeringen. Efter att Europa och Ryssland förötts, återstår Kina. De olika oroshärdar som dyker upp i världen, protesterna i Iran och Kina, Iran-Israel, Azerbajdzjan-Armenien, valet i Brasilien, är alla instigerade av USA, som alltid använt oroligheter för att skapa problem för, och försöka styra motståndare. De är alla fronter i det tredje världskriget, som utkämpas med de olika generationerna av krigföring, där femte generationen, propagandakriget, just nu domineras av väst – åtminstone i väst.

  Ett annat sätt att se på det, är att det amerikanska imperiet, går mot sitt slut. Den unipolära världsordningen som rått sedan Sovjetunionens kollaps accepteras inte längre av den övriga med Ryssland och Kina i spetsen för BRICS. De vill ha en mer rättvis, multipolär världsordning och de stöds av de flesta länder i Afrika, Sydamerika och Asien, vilka har ledsnat på västländernas kolonialvälde.För att åstadkomma detta krävs en ny valutaordning utanför SWIFT. Genom att utesluta Ryssland frånnhandeln med dollar och euro, så fick Ryssland och Kina ett gratismöjlighet att att skapa en ny reservvaluta med olika naturtillgångar som grund. Även med detta perspektiv är kriget i Ukraina en del av det tredje världskriget mellan väst, det angloamerikanska imperiet med övriga västländer som klientstater.

  Det uttalade syftet med Nato, enligt dess förste generalsekreterare, var att hålla Ryssland (Sovjetunionen) ute, Tyskland nere och USA inne. Detta för att förhindra uppkomsten av ett ryskt-tyskt imperium och säkra det angloamerikanska imperiet.

  Förmodligen är de olika perspektiven korrekta samtidigt, beroende på vilket av de konkurrerande maktcentra i väst du pratar med. Världen är inte så enkel som makten vill få dig att tro…

  • Mats Jangdal skriver:

   Bra beskrivning! Och som en sideshow, för att ingen ska titta djupare på dessa brott mot mänskligheten serveras vi ett evigt kongressande i FNs regi där snyltare berättar skrönor om klimatet och biologisk mångfald, medan de sitter och inhöstar arvoden och traktamenten. Allt utan ände och nytta.

 5. Peter Sjöström skriver:

  Tack Lille Göran . En text som många borde läsa , inte bara vi här .

 6. Samuel af Ugglas skriver:

  Det den svenska socialistiska propagandan undanhåller folket här hemma rätt genomgående.
  Det finns faktiskt en överenskommelse mellan Moskva och Kiev om att Donetsk och Lugansk skulle lämnas ifred av regimen i Kiev. (från 2014)
  Moskva vill inte att USA/EU skall flytta fram armeer till en Rysk västgräns.
  NATO medlemmarna har blivit krigs lakejer/marionetter åt USA. Ingen försvars alliance.
  Svenska folket har invaggats i tron att Ryssland styrs av bolsjeviker vilket inte är fallet. Den nuvarande regimen är förmodligen rätt mycket slugare.
  USA inbillar oss att ryska naturtillgångar tillhör alla inte bara Ryssland.
  Svensk propaganda lurar svenska folket att tro att bara vi har USA i ryggen och med all deras teknologi och nazzist kvalitet i informations trumpeterna blir den en lätt seger för NATO medlemmarna.
  Genom historien, minst fyra gånger har angripare av Ryssland tvingats att snöpligt retirera med svansen mellan benen. De flest vet svaret men ryser när de realiserar fakta, dödsorsak faktorn, KYLA:VÄRME är ungefär 59:1.
  Europa har ännu inte blivit totalt destruerat av alla sanktionerna och kommer förmodligen aldrig att lära sig vad umbärande innebär för att överleva och varför skall vi längta efter ett liv i sibiriska läger av något slag, frivilligt eller med tvång.

  • Thomas skriver:

   Alla laddar just nu…I allt.
   Har ni preppat tillräckligt?

 7. Pingback: Ukraina Palestina | ulsansblogg

 8. Jan Andersson skriver:

  Det finns sällan någon slug baktanke i sådana här situationer fast det är lätt att spekulera fritt eftersom inte relevanta fakta serveras av media.

  Litet bakgrund: under Sovjettiden skulle alla medlemsländer vara lydstater till Moskva och alla skulle vara lika överallt och goda kommunister under en regim som ville styra allt enligt känt marxistiskt mönster. Det var Nikita Chrustjev som 1953 bestämde att Kiev skulle styra över ett väsentligt större område än det lilla ursprungsland som hette Ukraina och omgav sin huvudstad Kiev.

  Det spelade knappast någon roll den gången, det var en ren organisationsfråga som i Sverige när kommunsammanslagningar och nya regioner bildas, folk rycker på axlarna och tänker att det kanske blir billigare och effektivare och man får mer för skatten i framtiden. Men efter murens fall och sovjetväldets upplösning blev det tydligt att gamla konflikter kom till ytan, mycket eftersom flera omgångar styrande i Ukraina visade sig vara korrumperade skurkar och bedragare och det var ingen större ordning i landet trots sina enorma rikedomar i form av unikt bördiga jordar.

  Och i vissa provinser bodde det alltså nästan bara ryssar som förmodligen uttryckte sin ganska legitima önskan att även ”Storukraina” från 1953 skulle lösas upp och den mark som alltid tidigare varit rysk skulle återgå till moderlandet Ryssland. ”Moder” i moderlandet är för ryssar ett nästan heligt begrepp.

  Det skulle de inte ha gjort, de blev hotade, förföljda och mördade av den ofta rena skurkstaten Ukraina. Och förmodligen informerades Kreml löpande om övergreppen, men vilade på hanen till 2014 och nu 2022.

  Att inte kunna förhandla i sådana här lägen är en fasansfull brist hos olika länders regimer, men man behöver bara som nämnts ovan jämföra med Israel och Palestina.

  Förr eller senare tvingas båda parter till förhandlingsbordet, men så länge väst vräker vapen över Ukraina och skurkorganisationen NATO hjälper till så fortsätter den öppna konflikten utan att det leder någonstans utom till allt värre elände för de inblandade.

  Det är sannerligen inte lätt att hitta en praktisk lösning på konflikten, men en sådan måste ändå upp på förhandlingsbordet snart. Att börja med att upphöra med öppen krigföring är alltid steg ett. Frågan är som någon av regimerna är tillräckligt vuxna att ta steget. Det sitter alltmer olämpliga individer på ordförandeplatsen i allt fler länder och organisationer världen över.

  När Warszawapakten upplöstes för trettio år sedan kom öst och väst överens om att stänga alla sina militärbaser i Europa. Ryssarna stängde sina, USA byggde många fler allt närmare det forna Sovjetväldet. Vilken är den egentliga skurkstaten?

  Just nu är det Ryssland och Putin som med sin kalla blick förkroppsligar ren ondska, om man frågar en kvinna. Han gjorde det fasansfulla misstaget att börja ett gammaldags krig av den typ som varit ”omöjligt” sedan åtminstone fyrtio år, på grund av de stora förlusterna i människoliv. Det är ju bara att stänga av strömmen i Kiev en vecka så kommer regimen garanterat till förhandlingsbordet.

  Men det är lätt att välja sida idag och skicka alla sina vapen för att straffa Putin men egentligen bara förlänga konflikten till stort lidande, och det kan straffa sig i framtiden eftersom Ryssland är en storleverantör av de energikällor vi så väl behöver i Europa i framtiden, olja, gas och uran. Det finns andra leverantörer, tre gånger dyrare. Europa knäar redan, vad skulle hjälpa upp situationen? Kanske hjälpa till aktivt att avsluta kriget och inte gå med i NATO?

  • Mats Jangdal skriver:

   Flera bra meningar i den texten. Gillar särskilt tveksamheten till medlemskap i Nato. Den panik med vilken våra politiker, påhejade av en som vanligt okunnig och desinformerad media hastade att söka svenskt medlemskap har redan visat sig vara ett stor misstag. Men svenskarnas insikt om detta misstag kommer att dröja långt in i framtiden.

 9. Göran skriver:

  Det finns en anledning till att Ukraina inte tar sig till ett förhandlingsbord. Det är några ukrainare som tjänar ohyggligt mycket pengar på detta krig, där en av dem är Zelenski, maktelitens lilla springpojke.

  Enligt en ukrainsk källa, som jag inte kan bedöma trovärdigheten i, så har Zelenski infört att all egendom får tas från ukrainare som inte har vaccinerat sig mot covid.

  Det är med andra ord en del ukrainare som passar på i skuggan av kriget att roffa åt sig så mycket de kan och det går upp till högsta ledningen.

  Det är patetiskt hur mycket som ses mellan fingrarna på de övergrepp som utförs av den regimen i Ukraina. Alla som hejar på Ukraina är medskyldiga till dessa övergrepp och brott.

Kommentarer är stängda.