Kränkningar, små och stora

I många år har vi hört om kränkthetsfilosofin. Folk blir kränkta om någon säger neger om en svart människa från afrika. De blir kränkta även om de inte själva är neger. Kvinnor kan bli kränkta för lite av varje. Vänsterfolk blir kränkta av att det finns högerfolk, eller konservativa. Natoanhängare blir kränkta av att det finns ryssar. Ja, det finns ingen ände på hur mycket inbillad kränkthet det finns.

Men sällan ser man i svensk debatt eller media något folk som blivit verkligt kränkta. Inget om de svenskar i Norrland vars äganderätt staten flera gånger kränkt genom historien och fortsatt kränker. Inte heller något om den svåra kränkning alla mark och fastighetsägare utsätts för via lagarna om strandskydd, skogsvård och annat. Eller den som kränker absolut flest människor i vårt land, varje dag, allemansrätten.

Makarna Ringborg har nu fått nog och kräver ersättning enligt grundlagens bokstav om full ersättning för förlust orsakad av expropriation och liknande. Hela inlagan nedan som PDF.

Ansökan om skadestånd Mats Ringborg
Det här inlägget postades i Äganderätt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Kränkningar, små och stora

 1. Benny skriver:

  Vi som betalade värnskatt på 1990-talet och blev blåsta på återbetalningen då? Det lovades dyrt och heligt att varenda krona skulle betalas tillbaka när ekonomin blev bättre för att vi via stöld direkt från lönen (värnskatt) skulle rädda bankmaffian och som det påstods svenska ekonomin efter Soros och Kalles bravader. Det är säkert många äldre idag som i Sverige som blev bestulna på hundratusentals kronor precis som jag? Och som extra svineri fick jag ett brev för ett tiotal år sedan som minsann kort och gott sa att dessa pengar inte var pensionsgrundande heller…En dubbel blåsning alltså!

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Rättigheter som svenskar haft under hundratals år skänkte socialisterna i SVERIGE till 4600 renskötande ”samer”? Rättigheter över halva Sverige tillhör numera dessa.
  Frågor!?!?!?
  Den så kallade ALLEMANSRÄTTEN har gjort större skada på Sverige än vad någonsin en ev. NATO anslutning kommer att göra. Ett kort krig är inget mot vad allemansrätten har gjort mot svenska folket, inte ens invasionen av främmande människor som hatar oss kan uppväga en sådan OLYCKA.
  Vad kommer att fälla avgörandet?
  Tiden!

 3. Göran skriver:

  Hur fasen kan kommunen hålla på och tjafsa om en brygga på ett ställe som inget vet var det ligger förutom ägaren själv och som inge kommer att besöka mer än ägaren själv?

  Hur lyckades Margot Wallström med att få en brygga på sin strandtomt på Hammarö? Gäller inte strandskyddet på Hammarö. Hur lyckades en socialdemokratisk maffiaboss i Skattkärr utanför Karlstad få byggnadslov vid stranden försitt hus?

  Allt summeras bra i detta: ”The EU economy has declined in the last 10 years, and they are introducing new restrictions every day and causing new, enormous damage.”

 4. Göran skriver:

  Det kanadensiska parlamentet består till 50 % av Klaus Schwabs Young Global Leaders. Regeringen i Kanada har nu gått till fullt krig mot husägare. Huspriserna har fördubblats på några år. Räntan är skyhög. Investeringar i fastigheter minskar. Helt klart en orsak av planen på att ta ifrån folk sitt ägande.

 5. Jan Andersson skriver:

  Jag undrar om inte miljöfantasterna i Norge slagit något slags rekord i enfald när man läser detta:

  https://www.document.no/2023/08/02/oslo-er-odelagt/

  • Benny skriver:

   Norska byråkrater och politiker är tydligen lika dumma som de i Sverige! I många stats-kärnor i Sverige börjar det eka tomt och snart är allt folkliv borta och städernas centrum blir som Detroit där förfallet är hemskt.

 6. Gurra skriver:

  Lägg till den sjuttonde mänskliga rättigheten om egendom.

  (Intressant att de mänskliga rättigheterna inte verkar skrivas på regeringens sida annat än på så kallad lätt svenska. Det är faktiskt lite svårt finna dem med google )

 7. villvaraanonym skriver:

  Jangdal skriver…

  ”Men sällan ser man i svensk debatt eller media något folk som blivit verkligt kränkta.”

  Jag tror att han glömde bort att tänka på att när en företeelse blir tillräckligt vanligt förekommande ser vi inte det längre:

  – Vad kan vara mer kränkande än att den högsta politiska makten (riksdagspolitiker och ledarskribenter) offentligt ifrågasätter någons människosyn/moral och jämför denne med Adolf Hitler och andra rasister?

  (Lars Åberg, 2022-08-18 Svenska Dagbladets Gästledare:
  – ”[r]asist är det värsta epitet någon kan få i Sverige […] den som slungar det ur sig [får] ett moraliserande övertag”)

  # Svenska Akademiens ’Svensk ordbok’ (SO):
  –KRÄNKA: ’an­gripa den personliga hedern hos någon, i ord el. handling’; ’JFR förödmjuka, skymfa, såra, vanhedra’
  –FÖRTAL: ’illa­sinnat och lögn­aktigt tal om någon, utan veder­börandes vetskap; vanligen i syfte att direkt skada’

  # Brottsbalk (1962:700), 5 kap. Om ärekränkning
  1 §: ”Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.”
  2 § ”Om brott som avses i 1 § är grovt döms för grovt förtal till böter eller fängelse i högst två år.”

  Å andra sidan, hur ska riksdagspolitiker och ledarskribenter annars bekämpa rasister/rasism om inte med talet och det skrivna ordet?

  # 1997-05-21 Riksdagen, invandringsminister Pierre Schori (S):
  – ”Rasism och främlingsfientlighet skall kriminaliseras och jagas. Det går inte att i en demokrati hitta några ursäkter, till exempel att det är fel på invandrar- och flyktingpolitiken.”
  (— Riksdagens snabbprotokoll 1996/97:106)

 8. Jan Andersson skriver:

  Man behöver inte åtgärda så mycket bara för att vissa skränar som fiskmåsar över att det bara finns en sill och en av fiskmåsarna snodde den … förståndiga människor ser över det akuta problemet och väntar eventuellt tills alla fiskmåsatna har näbben full igen. Vilket förstås inte hindrar dem att upprepa samma missunnsamhet dagen efter… men det har förståndiga människor också koll på…

 9. Pingback: JK duckar | Frihetsportalen

Kommentarer är stängda.