Myndigheterna gör allvarlig underskattning av buller från VKV

Dagens gästskribent är Bertil Persson.

Bifogas som insändare , eller dylikt, i SKR Miljönytt, ett enkelt sammandrag av rubr. med följande slutsatser:

 1. Beslutsfattande myndigheter och domstolar, mynd., underskattar ljudnivån vintertid, för verk utan plastbitar på turbinbladen, med ca 5 dB(A)
 2. För nedböjande ljud i medvind underskattar mynd. ljudnivå med ca 12 dB(A)
 3. Mynd. underskattar lågfrekvent ljud i bostad med högre ljudnivå utomhus än 34 dB(A), dels då markdämpning godtas, dels då ”moderna” väggar antas i st.f. i trä.

Av örat upplevd ljudnivå kan således flerfaldigas, då 3 dB(A) innebär en fördubbling.Ljudnivaer med NORD2000 och SNVs modeller för vindkraftsljud

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Myndigheterna gör allvarlig underskattning av buller från VKV

 1. Ivar Andersson skriver:

  Vindkraftverk har en gräddfil. Deras påverkan på miljön är ”försumbar” enligt myndigheterna. Inte ens området runt verket behöver inhägnas. Men vindkraftverk förorenar naturen med ljud och ljus och ska byggas i städerna som redan är förorenade med ljud och ljus.

 2. Jan Andersson skriver:

  Det finns nog femtio vindkraftverk i trakten där jag spiller bort mina livsdagar med att räkna vindkraftverk som är i drift. Förr snurrade de i takt, nu snurrar de flesta aldrig, möjligen i otakt eftersom de bara snurrar fåfängt i lätt vind utan att producera någon vind.

 3. Göran skriver:

  Vid produktion av bostadshus ställer man en ljudanläggning i ett rum och en mikrofon i ett annat rum för att mäta hur mycket ljud väggarna dämpar. Det finns regler för det.

  Bara att göra samma sak med vindkraftverk. Observera att det inte går att mäta upp ljud från ett vindkraftverk och sedan göra en norm av det eftersom ljuds spridning beror på hur geografin ser ut.

  Jag tror säkert att flera av er har noterat hur en hus när en väg kan ha väldigt lite buller från vägen medan ett hus på samma ställe men flera hundra meter från vägen kan ha ett betydligt högre buller från trafiken på vägen.

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Prof. Jan Blomgren har ju beskrivit obalansen i nätet och vad det kostar att kompensera för utebliven energi på grund av ”intermittencen”, variationer i vind sol och vatten.
  ”Tappspillet” kraftverken måste göra snackar man heller aldrig om dvs vatten som måste släppas förbi turbinerna?
  Uppdatering av hela elnätet ser vi heller inte behandlat av dem det berör.
  Det börjar bli för mycket för att den socialistiska byråkratin skall kunna skapa en bild över läget med vår energiförsörjning.

Kommentarer är stängda.