Demokrati leder till diktatur

Det tycks som om demokrati har en begränsad livslängd och det är huvudsakligen beroende på inbyggda självdestruerande mekanismer. Ungefär som mjölk. Jag nämner några.

Demokratin tillåter odemokratiska idéer, partier, grupper och personer att få makt.

Demokrati är inte skalbart utan demokratiförlust. Vid varje utvidgning till att gälla fler människor och större geografiskt område minskar friheten för den enskilde omvänt exponentiellt mot hur byråkrati och regelmängd ökar.

Demokratin leder gärna till stagnation när folket blir bekväma med vad man har och inte vågar utmana varken sig själva eller makten med nya idéer. För att kväsa de som orkar tänka nytt tillgrips tvång, med den breda massans medgivande.

Konstaterade när jag duplicerat min första digitala bild att det inte finns några original längre. Med AI blir det etter värre. Det kommer naturligtvis att vara några ”early adopters” och några sena. Bland de tidiga kommer vi att finna regeringar och vissa myndigheter, kriminella som använder det för att förse sig med vapen och för att bedra oss, samt skvallerpress och porrindustrin. Dessa figuranter kommer att bruka AI för att luras och bedra, hota och tvinga oss. De sista användarna kommer att vara vanligt folk. Vi kommer mest använda AI till förströelse och endast i begränsad utsträckning att använda det till något nyttigt..

Information och kunskap är makt. Därför kommer makten att begränsa tillgången för dem makten anser inte ska ha makt. AI kommer bli ett verktyg för såväl censur som för falsk information.

Genomslaget av AI kommer bli så massivt att vi får vänja oss vid att misstro allt och alla. Det är kanske den insikten vi behöver för att rädda demokratin? Vi har bara varandra, som Thomas Di Leva sjunger lite flummigt. Vi måste därför värna om rätten att inte på några som helst villkor skicka makten uppåt, utåt, bort ifrån oss till AI och anonyma beslutsfattare som berikar sig själva och gör sig oavsättliga.

Patrik Engellau har kommit till liknande slutsats när han konstaterat att välfärdsstaten förstör tilliten såväl medborgare emellan som mellan medborgare och staten.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Demokrati leder till diktatur

 1. Pingback: Demokrati leder till diktatur | ulsansblogg

 2. Göran skriver:

  Atenarna införde demokrati som ett system att förhindra diktatur, att diktatoriska ledare avsattes om de råkade komma till makten.

  Atenarnas demokrati hade inga politiska partier utan bra valda ledare med ansvar. Dessa ledare kunde avsättas när som helst. Ansåg medborgarna att någon annan medborgare var ett hot kunde denne landsförvisas på 10 år.

  Den så kallade demokrati vi har i Sverige innehåller inte ett uns av atenarnas demokrati. Så, av vilken anledning ska vi kalla korruptionen i Sverige för demokrati. Kalla det partivälde med rätt att vart fjärde år få välja idioter.

  Vad är det för demokratisk att aldrig kunna välja kloka, intelligenta och personer med sunt förnuft?

  Lyssna på Magdalena Andersson så kallade vintertal. Det finns inte ett enda ord i det svamlet om hur det ska göra Sverige bättre rent konkret. Hur fasen kan folk rösta på sådan dynga?

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Oj Göran, nu närmar vi oss ”kärndiskussioner”. Viktiga sådana vill jag påstå.
   Jag frågar i alla väderstreck, vem fråntog oss rätten att sparka korrupta politiker?
   Får ungefär samma svar som om du ber någon vem som helst att, definiera en VÄXTHUSGAS!

 3. Göra skriver:

  Så fort det blir en tillit mellan staten och medborgarna är det kört. Tala aldrig om socialt kontrakt, för det är bland det äckligaste medgivande eller underkastelse som kan tänkas.

  Hur många familjer låter barnen bestämma allt? När vi kommer till politiken, är det precis det vi gör; låter barn bestämma över vuxna.

Kommentarer är stängda.