Ett blåst Hedemora

Dagens gästskribent är Bertil Persson

Landets främsta vindkonsult med bl.a. Hakefjord, Kolmården och Markbygden i bagaget, har på kommunens uppdrag framtagit en vindparksplan bestående 16 utritade områden med ett 600-tal möjliga verk och inbördes avstånd om dubbla turbindiametern enligt konsultens handlingar för Hycklinge, Kolmården och Uknadalen. Motivet är 8 TWh el/år.

Energimyndighetens minsta avstånd om 800 m mellan vindpark och bostäder, samt dess uppgifter om Hedemora som blåshål, med mer blåst jämfört med Lillgrunds, är grunden.

Byarna har 2035 i sitt omedelbara grannskap fått ett 600-tal minst 250 m höga vindkraftverk.

Runt Kämpboberget, Ballsberget, Kyrkberget, Hålsberget och Gräsbacken, Svarttjärnsberget och Sandgölsberget, Djusboberget, Grönberget och Hälsingberget, Killingberget, Snöberget, Gransjöberget och Lapphällarna, Persbodberget, Norrhyttebergen, Dammsjön och Kontorsknölen, Jälkarbyberget, Oxbacksberget, Grycksberget och Brandtornsberget, Fanomaberget och Stora hagen samt Sandberget ser det lika förskräckligt ut. Politikerna körde hänsynslöst över innevånarna, innan de röstades bort!

Prospektörerna lyckades finansiera 54 miljarder kronor för utbyggnaden av Hedemora vindparker, genom att saluföra projekten till utländska kapitalförvaltare. Samma sak hände i Piteå. Ägarbolagen finns nu i skatteparadis, för att slippa att betala utdömda skadestånd och för inlösen av fastigheter. Nu söks därför markägarna, som är solidariskt ansvariga för skadestånden. Hedemora kommun nekar att betala, eftersom fel begicks vid prospekteringen. Kommunen har inget ansvar och konsulterna är som bortblåsta.

Boende på enskilda fastigheter vid Hedemoras vindparker har tagit till flykten, som en följd av lågfrekvent ljud, så kallat Vindkraftssyndrom. Vindkraftssyndrom har inte kunnat styrkas vetenskapligt, men ger likväl huvudvärk, sömnsvårigheter, trötthet och yrsel hos de närboende invånarna. Byalagen i Hedemora har upplösts och småvägar i området är avstängda p.g.a. stora säkerhetsrisker. Småvägar behövs ju ändå inte, eftersom befolkningen har flytt. En hel del av vindparkerna har redan från starten ställts på för kort avstånd till allmänna vägar, varför Transportverket har varit nödsakat att stänga av dessa. Alla vindparker har avlysts för allmänheten under vinterhalvåret till följd av risk för iskast. Fastigheter nära vindparkerna har blivit mindre värda eller värdelösa, i vissa fall, på grund av sämre rekreationsvärde. Vindpakernas brummande och svischande hörs ofta flera kilometer och turbinerna syns över milvids vid siktigt väder.

Intrången i naturen i form av bergtäkter, grustag, ledningar och tillfartsvägar är fasansfulla. Serveringar intill vindparkerna har stängts, då turismen helt har upphört. Bygdepengar rann ut i sanden och lyckades inte hålla någonting igång, då omsättningen blev för låg. Befolkningsminskningen har ökat. Allt färre köper eller renoverar hus i byarna. Hedemoras urgamla bygder är i avveckling och förfall. Dalarna i övrigt blomstrar däremot av turism. Hedemora kommun antog en plan för skövling av natur och kulturarv. I Dalarna skämtas om det på Hedemora ”Den Blåsta Kommunen”.

Innan prospektörerna sparkades ut av de utländska ägarna, när driften blev för dyr, hann de dock stå för fiolerna för en staty på torget i Hedemora av de regionala krafter som gjorde etableringen möjlig. Markägarna står på ruinens brant på grund av mångmiljonskadestånd och försöker nu komma ifrån de framtida rivningskostnaderna, vilket verkar vara omöjligt. Hur skall två miljoner ton betong kunna tas om hand?

Ett döende Hedemora är ett monument över girighet, inkompetens, jäv och maktmissbruk!

Bertil Persson, docent

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Ett blåst Hedemora

 1. Jan Andersson skriver:

  Här på norra delen av svenska västkusten kunde man för tjugofem år sedan inte se ett enda vindkraftverk, men om jag idag sträcker på nacken och blickar österut kan jag i siktigt väder skymta många, kanske bortåt tjugofem stycken. Det märkliga är att en tredjedel av dem inte någonsin verkar vara i drift fast de stått på plats i minst ett par år nu. Det borde vara en varningsklocka för alla nyetableringar, eller?

 2. Per+Held skriver:

  Artikels miljöbeskrivning får mig och jämföra med Tjernobyls omfattande radioaktiva zon kring verket, avlyst 24.000 år för människor bosätta sig i, växter och djurliv tar över.
  En grön deal avhysa folk, i alla fall några decennier innan de rivs.

  • Benny skriver:

   Problemet är att de flesta djur också flyr från vindsnurrorna så analogin med Tjernobyl stämmer inte. Sedan fungerar bara vindsnurror i 15-20 år sedan måste skiten rivas till stora kostnader och notan hamnar som vanligt hos skattebetalarna i slutändan…Men det skapar ju jobb även om det är meningslösa jobb och rent slöseri. Klimatkapitalisterna och deras svans av korrupta politiker skrattar hela vägen till banken!

   • PerH skriver:

    Analogin är ändå retoriskt träffande, om än inte i häradet.
    Miljöer politiskt skapade utan konsekvensanalys.

  • Göran skriver:

   Tjernobyl har blivit Europas artrikaste område, vad jag har hört.

   Det behövs ingen avlysning i 24.000 år. Max 600 år skulle jag tro för att vara på den säkra sidan.

   På 600 år skulle vindsnurror totalt ödelägga allt liv runt dem.

 3. Pingback: Ett blåst Hedemora | ulsansblogg

 4. Göran skriver:

  Att nu markägarna krävs på skadestånd och sanering är bara rätt åt dem. De har medverkat till att skapa ett helvete för människor. Faktiskt en libertarian inställning. Den som orsakar skada för annan betalar för det.

  För övrigt anser jag att de som drabbas av vindkraftverk ska göra något praktisk mot det. Då menar jag inte att sitta i möte i hembygdsgården eller liknande.

  Går ekonomin åt skogen för Hedemora kommun, rätt åt dem. De har röstat på puckon, så de har sig själva att skylla. Jag kan lova att kommuninvånarna kommer att fortsätta rösta på dessa puckon.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   ”De har röstat på puckon”,
   Man röstar på dem som delar ut de bästa BIDRAGEN, utplundrade med hjälp av skatter av någon annans EGENDOM, puckon eller annat.
   I o f s ingen nyhet men kräver ständigt att påminnas om. Glömska, minnesförlust hos medborgaren i allmänhet är SOCIALISTENS effektivaste vapen om makten.

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Misstänker att vid bortforsling, omhändertagandet av ”mölleskrotet” kommer de privata markägarna att ha förlorat allt motstånd ekonomiskt, vilket ger socialisten ett utmärkt tillfälle att konfiskera marken.
  Vi ser det i s k ”fredningsärenden”.

  • Göran skriver:

   Planen är att ta ifrån oss allt privat ägande. Gör det omöjligt att äga något. Man kan införa regleringar som gör det för dyrt att äga något.

   Idioten till före detta riksbanksschef, Stefan Ingves, säger att man bör införa fastighetsskatten igen. Det är att stjäla en liten bit i taget från en fastighet.

 6. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  ”Ett döende Hedemora är ett monument över girighet, inkompetens, jäv och maktmissbruk!” /Bertil Persson

  Instämmer helt!!

  Mvh,

  • Göran skriver:

   Kan du säga någon kommun i Sverige som det inte stämmer in på? Jag kan inte komma på någon.

   • Benny skriver:

    Döende kommuner i hela Sverige är ett monument över girighet, inkompetens, jäv och maktmissbruk!

    • Jan Andersson skriver:

     De kommuner som uppenbart nu inte har råd med någonting, kan inte heller ta hand så många invandrare. Det kan visa sig en smart strategi när de rika kommunerna ovkså hänger på gärsgårn snart, de fattiga nu har i alla fall rättsväsendet kvar…

 7. Benny skriver:

  Tillverkningen av vindsnurror kräver enorma mängder energi både till ståltornet, betongfundament, vingar, transport, sällsynta jordmetaller till generator, koppar till ledningar, markberedning, skövling av skog och marker! Räknar man ihop alla kostnader så är det tveksamt om vindsnurrorna ens ger tillbaka så mycket energi som gick åt till att tillverka dem? Men det skapar ju jobb och klimathysterikerna blir lugnade eftersom de inte fattar ett jota av vad som pågår!

 8. Jan Andersson skriver:

  När det går upp för världssamfundets ledare (de som tror att fysik och kemi är ”tro och tyckande” som man kan ha olika uppfattning om) att CO2 är en utrotningshotad bristvara så kommer vi att tvingas att återgå till vedeldning igen, det enda ”hållbara”.
  I sammanhanget kan ju också nämnas att CO2 idag omöjligt kan bidra till någon ”global uppvärmning” av samma skäl som att undervattensvulkanen i ögruppen Tonga skulle ligga bakom den regniga sommaren i Sverige. Den stod för ca en miljondel av den totala ångbildningen i atmosfären. CO2 finns i fyra tiotusendelar i atmosfären.

  Alltså: om CO2-mängden skulle halveras ytterligare skulle allt liv på jorden utplånas. Vi är farligt nära redan.

  Men lögnerna fortsätter att presenteras som etablerade sanningar av snabbkäftade politiker för att påverka de obildade som litar på urvalsprocessen vid deras tillsättande. Men man får allt oftare en otäck känsla av att sanningssägarna kan tystas, som i Ryssland, och att det sker för landets och folkets bästa. Det är redan uppenbart att någon ”däruppe” håller i trådarna när det gäller både fallet Karl Hedin och nu Mats Dagerlind. Och sammanbrott kommer alltid snabbt ”över en natt” medan återuppbyggnad av kunskap och förtroende tar tiotals eller hundratals år.

Kommentarer är stängda.