Uppfostran av dagens unga

Ett återkommande ämne i historien är hur man bäst uppfostrar den uppväxande generationen. eftersom omständigheterna i vilka de unga växer upp skiljer sig från tid till annan, är det lämpligt att uppfostringsmetoderna skiljer sig och förnyas. Är det verkligen så?

De senaste hundrafemtio åren har varje ny generation sett någon ny teknisk landvinning som de vakna inser kommer att ge åtminstone somliga i deras kull möjlighet till ett annorlunda liv än vad deras föräldrar hade. Nämnas kan ångmaskinen, telegrafen, förbränningsmotorn, telefonen, elektriciteten, bilen, flyget, radion, kameran, skivspelaren (i olika skepnader), TVn, bandspelaren, datorn och med den spelkonsoler och videospel.

Alla dessa uppfinningar har gett upphov till drömmar hos de unga. Drömmar som till stor del kunnat uppfyllas under deras livstid och blivit en del av deras vardag och yrkesliv. Men dagens unga drömmer i en fantasivärld som endast till mycket liten del kan uppfyllas i verkligheten.

Dessa drömmar erbjuder en lättillgänglig flykt från verkligheten, så till den grad att de mest entusiastiska uppvisar i stort sett samma beroendebeteende som rökare, alkoholister och narkomaner. Allt i tillvaron kretsar spelandet; att nå nya världar, få högre poäng, spela on line med kamrater. Inte olikt supandet på parkbänken.

Förr var man i allmänhet tvungen bli vuxen innan man kunde bli missbrukare. Idag är det närmast en förutsättning för att bli videospelsmissbrukare att man inte är vuxen. Det innebär i sin tur att vuxenvärlden har väldigt lite att sätta emot när det börjar gå snett. Barnagan togs bort redan på 70-talet och idag är minsta antydan till fysisk bestraffning eller ens fysiskt förhindrande av spelande en anledning för så kallade barnavårdande myndigheter att undersöka om familjen är en lämplig miljö för de uppväxande. Föräldrarna är maktlösa och omyndigförklarade av samhället!

Jag förordar inte spöstraff, men något måste göras för både familjers och skolans möjligheter bringa de unga på rätt spår. Den som idag försöker anvisa en spelande ungdom ett bättre alternativ möts av ett grovt förråat språk, hot, hat, och sannolikt även fysiska utfall mot den vuxne. Det är ett beteende som lärts i spelvärlden, där sådant ger poäng och högre status. Spelvärlden uppfostrar våra unga till parasitiska missbrukare, och vi tillåter det i namn av FNs barnkonvention och andra subversiva idékonstruktioner!

The Everly Brothers beskrev fenomenet redan 40 år innan Lara Croft och Tombraider fångade spelvärlden på 1990-talet. Nu har det gått ytterligare 30 år och situationen har bara blivit värre.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

31 svar på Uppfostran av dagens unga

 1. Jan Andersson skriver:

  Vad ska jag göra när jag blir stor? Det är en fråga många tonåringar grubblar på, fast vuxenvärlden har svårt att förstå och hjälpa till. För de vet inte heller. När jag växte upp i Karlstad så hade jag ingen aning om att Karlstad hade (och fortfarande har) världens mest koncentrerade kluster av företag inom pappars- och massabranchen, nu manifesterarat i ”The Paper Province”.

  Ingen av lärarna nämnde någonsin (inte ens på det tekniska gymnasiet som jag tvingade mig igenom) något om detta faktum, trots att rent statistiskt många av oss skulle jobba i branschen, vilket också besannades nästan löjligt övertydligt så småningom.
  Idag finns ”Studievägledare” och ”Kuratorer” som ska hjälpa till men de har sällan ens ens susning om ovanstående.

  Så när man berättar för sitt barnbarn att folket som nu jobbar där måste gå i pension en dag och ersättas med yngre, så får man i bästa fall ett snett leende som i klartext betyder: ”Du fattar inte hur det är nu och hur kul skulle det vara? Tror du på allvar att jag är så lättköpt?

  Exakt samma svar gav vi en gång till de som försökte komma med goda råd; nu var det nya härliga tider, ny musik, nya sätt att klä sig och tänka och ta globalt ansvar (68-rörelsen, FNL-rörelsen, Vietnamkriget men alla ville egentligen bara ha det bättre än föräldrarna och Villa, Volvo, Vovve. Vi bortser från ungdomarnas eget förstånd när de spiller bort tid med dataspel. Var finns alternativen? Visa ungdomarna verkligheten, ingen annan gör det. Verkligheten har en form, färg och doft som unga inte kan motstå. Jag läste böcker i mängd, men idag finns inga författare, bara andefattiga charlataner som mest ”gör TV”. Och varför tittar någon på detta? Därför att ungdomarna vill se alla alternativ innan de måste bestämma sig. Föräldrar förstod inte då, och inte nu. Man vill desperat hjälpa till, men om min morfar fått bestämma skulle jag ha jobbat som stationskarl på SJ.

  Av i stort sett alla kompisar jag kände på sextiotalet och som de flesta vuxna på den tiden skakade på huvudet åt, blev det nästan onödigt präktiga medborgare. De behövde inte känna någon egendomligt sug tillbaka till friheten och supandet och kompisgänget och raggarbilarna, för de hade provat på det ordentligt en tid och såg aldrig tillbaka.

  Så tack, Karl IX för din vidsyn att få fart och ordning både järn- och träindustrin i Värmland och göra en stad av Tingvalla, även om du uppkallade den efter dig själv. Skogen är en evig, förnybar resurs som finns i överflöd tack vare att den skötts så väl under så lång tid nu.

  Men allt kommer att försvinna om inte nya unga tar vid med samma entusiasm som en gång lyfte stadens och provinsens företag till högsta nivån. Själv jobbade jag i tolv år efter uppnådd pensionsålder, mest för att unga valde annat att göra och inte fanns att anställa.

  Vems fel det var behöver man inte grubbla länge på. En äldre lärare som själv både bott och jobbat hela livet under ångpelarna från ortens stora och välkända pappers- och massabruk frågade mig en gång när jag kom stressad, arbetsklädd, smutsig och försenad till ett föräldramöte: ”Fabriken? Vilken fabrik?”

  Gonatt, och det menar jag

  https://youtu.be/rNIXdZ9lk_U?si=pAWRLI2rkJlHX_si

  • Benny skriver:

   Den 68-flumvänstern i västvärlden var en hög med hycklare som snackade om jämlikhet, avslutande av kolonialt förtryck av u-länder och fred på jorden. När de sedan fick makten, typ Clintons, så kom deras rätta natur fram i dagen? De flesta av dessa flummare ville aldrig skaffa riktiga jobb utan såg till att komma i maktpositioner runt om i västvärlden som politiker, klimatalarmister, kostymnissar i statliga organ som Sida och globalister.

  • Mats Jangdal skriver:

   Jan, jag tror du underskattade hur hårt jag anser att en (hel) del ungdommar sitter ast i sin drömvärld, spelens fantasi.

   Som the Everly brothers sjunger:
   Only trouble is,
   gee wizz,
   I’m dreaming my life away!

   • Jan Andersson skriver:

    Den stora skillnaden mot då är att dagens ungdom inte kan se fram mot ett bättre liv än det föräldrarna har och farföräldrarna hade. Det beror huvudsakligen på EU:s strävan att jämna ut välståndet i hela Europa, där Sverige tack vare sin ”gratis” skog och malm legat i den aboluta toppen, och därför måste sänka sitt relativa välstånd främst gentemot östra Europa, som fortfarande kämpar på för att komma i kapp. Västtyskland och Östtysklands sammangående efter murens fall är ett lysande exempel, som tillsammans med det omöjligt usla tänkandet bakom energiförsörjning huvudsakligen genom vindkraft, övrig klimatångest, förstärkt med invandringens konsekvenser som i skrivande stund håller på att sänka hela Europa.

    ÄTysklands ekonomi står och faller med bilindustrin där, i lagarna förklarad bankrutt och kan inte räddas med elbilar, eftersom ingen köper en elbil nu när fossilbränslena har blivit billigare igen.

    Ungdomarna känner och begriper, för det är de som måste ta över inom kort, på fullt allvar och vet att det inte blir en lek, som för oss. Vi längtade en gång efter en egen bil, vilket få ungdomar gör idag; det finns ingen elbil som lockar till köp överhuvudtaget och priset är en fantasi att betala vid sidan av en miljon i studieskulder.

    Och har ingen tänkt på att vår idyll eventuellt snart måste skyddas mot total kollaps med skjutvapen, som i Ukraina och Israel, och det kan vara bra att själv vara förberedd när det svenska totalförsvaret nu är ett minne blott och skall köpas av USA med Turkiets goda minne? Vårt hjärnsläpp!

    Vi som är föräldrar skulle ha kunnat dra ur barnens datorkontakter för länge sedan. Varför har vi inte gjort det? Varför ser vi inte ens ungdomarnas dilemma, att strax ta över och tvingas finansiera inte bara Sveriges fortsatta välstånd, utan även hela Europas, eller till och med hela Mellanösterns och Afrikas framtida välstånd? Utan bil, och med fantasihöga energipriser och en grov ny brottslighet utan samvete?

    Allt pekar åt helvete, och den här bloggen är syn för sägen. Men ingenting kan få EU att backa eller våra skojare till rikspolitiker att börja ta ansvar på riktigt för väsentligheter och inte låta lögnerna frodas och nedmonteringen fortsätta?

    Den som inte tror mig kan gärna komma med motargument.

    Dataspelandet är ett symtom och inte orsak. Orsaken är att vänsteridéerna återigen har tagit över tänkandet hos alla som aldrig orkat att lära sig ett matnyttigt arbete utan glider runt på en räkmacka och söker någon som kan betala. Ingen framtid för någon. Allt som istället kunde göras för att behålla och öka vårt svenska välstånd är redan eller snart förbjudet.

    Ungdomarna må vara oerfarna, men djupt berörda och de som äger problemen, för vi föräldrar och farföräldrar är väldigt snart ett minne blott. Var ska de börja, kanske samlas på samma plats och spotta i händerna? Eller låta de som satt oss på pottkanten (dvs. vi själva) ta oss därifrån?

    Det är kanske bäst att lära sig ducka igen?

    • Mats Jangdal skriver:

     Tack för ett bra förtydligande, Jan!

    • Göran skriver:

     Ingen köper elbilar. År 2019 hade Kina 500 elbilstillverkare. Idag är 90 kvar av dem.

     • Jan Andersson skriver:

      I alla fall inte två gånger. Nu är nyförsäljningen även i Norge nere på låga nivåer och priserna har rasat. Norrmännen söker just nu dieselbilar utan hybridbatteri, Mercedes 2013 års modell är mest efterfrågad, kanske av skatteskäl. Det blev för dyrt att byta till en ny elbil eftersom andrahandsvärdet alldeles som förutspått blev alldeles för nära noll.

      • Göran skriver:

       Ja, det är tydlige så att de flesta batteribilsägare inte köper en batteribil nästa gång utan det blir en petroleumbil.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Har elva barnbarn och är sedan länge diskvalificerad som ”tränare” för ”elvan”!!!
  ”Magdas” kompisar misstänker jag, har gjort en enorm skada.

  • Jan Andersson skriver:

   En dag kommer de att ångra att de inte lyssnade på dig…

  • Göran skriver:

   De bästa kunskaper jag har fått för livet de har jag fått av äldre släktingar.

   • Jan Andersson skriver:

    Min svärfar, sjukvårdare i 3,5 år i svensk gränsförläggning mot ett ockuperat Norge lärde mig allt jag behövde veta on influensa och hur den skulle behandlas. Det tog en minut, och fungerade perfekt även på covid-19. ”När tempen stiger, lägg på ett varmt täcke och håll patienten vid 39 grader ett dygn. Sedan tillfrisknar han snabbt.”

    Nu vet vi att det bildas tusen gånger mer antikroppar då.

    • Göran skriver:

     Immunförsvaret höjer kroppstemperaturen för att immunförsvaret fungerar bättre då.

     En del har fått lära sig att man ska motverka temperaturhöjningen av kroppstemperaturen, vilket är kontraproduktivt.

     Jag fick lära mig att man ska äta glass, vilket är tacksamt för ett barn, men direkt superkorkat.

     Att vi samtidigt tappar aptiten beror förmodligen på att vi inte ska stoppa i oss en massa skit som kommer att konkurrera med det som immunförsvaret är upptaget med.

     Immunförsvaret är väldigt energikrävande, så man ska inte hålla på med några onödiga aktiviteter som kräver energi.

     • Glenn skriver:

      Kroppen är smart. Om folk fattade hur smart den är så skulle Bigpharma få stora problem. Kroppen meddelar dig när den tycker att du är en jubelidiot. Gör du inget åt det kan du bli ännu sjukare . Att reversera merparten av kroppsliga dumheter går i de flesta fall att göra – ibland snabbt ibland tar det flera år. Titta runt boxen – där finns mycket kompetens. Vi är formade att vara rädda för bakterier å dom där osynliga virusgrejorna. Hela tänket skevar. Om man istället vänder på myntet och börjar inse att kroppen hela tiden ”avgiftar” oss och däri gör oss sjuka emellanåt som en reaktion mot icke önskvärda intagna ämnen så hamnar man mer rätt. Intag vettig föda mm så blir du mer sällan sjuk. Du får höra att salt är livsfarligt – informerar du dig så är salt livsnödvändigt – rätt sorts salt. jaja. Dr Glenn.

 3. Göran skriver:

  Ett fenomen som upptäcktes med soldater, var att de var ganska ovilliga att skjuta ihjäl en människa även om det var en fiende. Vi har någon slags inbyggd reflex eller moral att inte ta ihjäl andra människor.

  Sedan upptäckte man att om man lät soldater skjuta ihjäl människor i ett spel, då minskade reflexen att inte ha ihjäl en annan människa.

  Jag minns en familj där de använda ”Lejonkungen” som barnvakt åt deras son. När sonen senare inte fick som han ville, då anföll han som en lejonkung.

  • Jan Andersson skriver:

   Jan fick en gång en gedigen miltärutbildning, men fattade det beslutet i bilen sista hemfärden efter muck att jag aldrig skulle skjuta ihjäl någon. Det är en väsentlig skillnad att hindra eventuella invasionsplaner med affärsutbyte, diplomati och underförstådda repressalier från ett eget försvar om ”någon skulle vara så dum att han försöker något, fast det gäller förstås inte er!”. Men det gäller också att ha en tydlig nationell identitet för att veta var man står och vad man försvarar. Denna identitet försvagas varje dag genom medlemskapet i det marxistiska imperiet EU och eventuellt NATO (alla är lika, en för alla, alla för en (De tre musketörerna). Om konflikt uppstår någonstans förväntas svenskar ställa upp och försvara något vi inte ens visste att det fanns och inte kan stava till. Glöm det!

   • Benny skriver:

    Tja, från dårhuset i riksdagen meddelas lakoniskt ”vi såg det inte komma” angående förpliktelserna mot Nato! Och tyvärr verkar inte majoriteten av svenska folket heller förstå konsekvenserna av Nato-medlemskapet då media gjort allt för att dölja verkligheten precis som med EU!

    • Göran skriver:

     Om nu Sverige står inför ett militärt hot, hur kommer det sig då att Sverige skickar iväg sina vapen till andra länder när de behövs i Sverige?

     Jag tycker det bevisar att hela hotbilden mot Sverige är fullständigt pajas.

     • Glenn skriver:

      Är man med i klubben Nato så skall man vara solidarisk med klubben. Att Sverige som land berörs är underordnat för dom som eg styr klubben. Vi är ju med i klubben snart. Det måste vi ju vara har några bestämt.

      De som styr klubben tänker sig ett mångårigt krig mot ryssen. Klubben hinner nog rusta upp.

      • Benny skriver:

       Fast man undrar ju hur långvarigt ett sådant krig blir? Man kan misstänka att det ganska fort eskalerar till ett kärnvapenkrig och då är det godnatt för miljarder människor runt om i världen. Att rusta upp i det läget är nog omöjligt!

     • Jan Andersson skriver:

      Mycket ammunition är färskvara med ett bäst-föredatum. Skickade de den till Ukraina så gick den åt direkt utan frågor. Och det var lätt att få ny färsk ammunion beviljad när man vallade en aningslös politiker i de tomma bergrummen och sammanbitet muttrade ”Ja, jag vet inte vad vi ska ta oss till när ryssen kommer…”.

      • Mats Jangdal skriver:

       Vet inte vad du tänker på för ammunition, men många pistolskyttar använder fortfarande försvarets 9mm tillverkad 1943. Med gott resultat,

       • Jan Andersson skriver:

        Sant eller inte så är det ett argument som politikerna förstår och sväljer med hull och hår. Alla har smakat sur mjölk.

   • Göran skriver:

    Massa djävla idioter som inte fick vara med i sandlådan och nu tror att de är med i sandlådan när de skickar andra att bygga sandslotten.

 4. Göran skriver:

  ”Centrum för Näringslivshistoria (CfN) bevarar och förmedlar kunskap om svensk näringslivhistoria. Huvudman för verksamheten är Föreningen Centrum för Näringslivshistoria, en ideell förening med företag och enskilda som medlemmar.”

  Citat ovan från Wikipedia.

  Jag hade en kompis som jobbade där ett tag. Kompisen berättade att de erbjöd gratis material och gratis föreläsningar till skolor om svenskt näringslivs historia. Inga skolor var dock intresserade. Nä, eleverna skulle inte få lära sig något om ”kapitalistisk verksamhet”.

  Eleverna ska jobba inom näringslivet men ska inte få lära sig något om det.

 5. Jan Andersson skriver:

  Jordan Peterson, psykologiprofessor och tänkare säger något mycket väsentligt när han beskriver skillnaden mellan en fri människa och en ofri:

  Fria människa gör alltid ett eller flera val varje morgon från det ögonblick de kliver ur sängen för att allt ska bli så bra som möjligt för både sig själva och omgivningen. Det kan inte en ofri individ göra, liksom en maskin måste de utföra den uppgift som planerats för dem av andra att utföra.

  En fri människa kan välja att stanna hemma från jobbet utan att förlora omgivningens respekt men måste ta konsekvenserna av sitt beslut och förklara varför. Man brukar hävda att intelligenta individer har förmågan att tänka ”utanför boxen” men varje fri människa tänker faktiskt alltid utanför boxen varje morgon för att optimera dagens aktiviteter. Det är detta som utgör själva ”friheten”.

  Och lika litet som om sovrummet man vaknar i är ens hem, eller en sovrumsmiljö fingerad på en teaterscen för att ge besökarna ett intryck av skådespelarnas situation så är man inte intellektuellt bunden till rummet med dess möbler (eller något annat begränsat) för de kan ändå inte påverka vars och ens fria tänkande.

  Ungdomar i tonåren är inte fria som barn, men förväntas bli fria tänkande människor innan de lämnar sina föräldrar för ett eget fritt liv med egen planering under eget ansvar.

  Det finns enligt Jordan Peterson ett namn på denna frihet under ansvar: Gud.
  Nu börjar det bli svårt att hänga med för en gammal ateist, men faktum är att det mesta Jesus hävdar i Nya Testamentet är precis detta; att man ska tänka och ta ansvar för sitt och sina anhörigas liv och inte öda bort dagarna som en ofri slav eller maskin. Kalla det för vad som helst, men Gud är nu ett inarbetat begrepp om man vill förstå hur andra har tänkt genom hisorien.

  Kristendomen bygger på Judendomen, som är mer än dubbelt så gammal. Det är de enda grundläggande samhällssystemen som hävdar den vuxne individens eget ansvar för sitt liv och inte försöker göra människor till maskiner och slavar under andras regler och bestämmelser. Uppenbart så har det fungerat bäst av alla tänkesätt hittills, men framstår nu klandervärt hos alla som istället vill styra för sin egen snöda vinning eller tillfredställelse, och inte tillåter vuxna människor att tänka fritt varje morgon.

  Man har alltså ingen ”plikt” att under tvång utföra olika uppgifter, men väljer att göra det ändå för samhällets bästa. Det också bara då man kan behålla ett rent samvete; vår egendomliga inre domare över våra egna handlingar djupt i själens skrymslor.

  Om vi inte nu orkar hävda vår grundläggande livsprincip kommer vi att förlora mot de utomstående nya eller gamla krafter som vill förslava oss. Och om inte ens våra egna styrande kan stå emot, måste vi med nödvändighet hitta andra metoder.

  Alternativen är alltid sämre.

  • Göran skriver:

   Romarna var inte kristna, men de uppmuntrade individuellt ansvar och individuella initiativ. Speciell inom roms arméer. De ville inte ha soldater som var som robotar utan soldater som snabbt såg vad som behövdes i strid och tog egna initiativ och ansvar. Det var säkert bidragande till deras framgångar.

   Det är just detta rent analogt som är så viktigt med frihet. Frihet innebär utveckling. Det innebär att vi människor kan få det bättre och drägligare hela tiden.

   Åt andra sidan har vi t.ex. EUs lagskrivande och regleringar som hela tiden minskar EU-ländernas välstånd, dvs. en konsekvens av minskande frihet.

   • Göran skriver:

    Frihet är förmodligen även viktigt för en människas hälsa. Jag tycker man kan se detta tydligt om man jämför med hundar. En hund som behandlas dåligt förändras rent fysiskt och blir apatisk. Ge den lite kärlek och god mat, så blir det en totalt annan individ.

    Vad är lycka? Säkert olika för olika individer, men jag skulle vilja säga att lycka det är en känsla vi får när vårt hormonsystem befinner sig i perfekt balans.

   • Jan Andersson skriver:

    Intressant! Romarna var även fascinerade av antikens konst och kultur, hade de grekiska filosoferna en liknande betraktning av vad som utmärkte en fri individ under deras tid?

 6. Jan Andersson skriver:

  Mats:

  fel: så är man intellektuellt bunden

  rätt: så är man inte intellektuellt bunden

Kommentarer är stängda.