Reclaima Julen

SvD har kört en serie om ateismen. Men det illa dolda budskapet var förståss att kristendomen är bäst. Och svenska folket gör klokast i att hålla sig till den.

Man kan fråga sig varför borgerlighetens alla kristna företrädare som tycker att copyright är så viktigt, gör så stora ansträngningar att dölja kristendomens alla stölder. Alla vändpunkter i solens lopp under året är betydligt äldre än kristendomen. Julen snodde man från dem som firade att mörkret snart skall vika och ljuset återkomma. Julskinkan är asagudarnas eviga gris, Särimner. Ja, ordet Jul i sig är fornnordiskt och kan antas syfta på att solhjulet gjort ett helt varv och ett nytt år påbörjas. Jul, Yuletide på engelska, (H)jul(omlopps)tid, Hjulvarv, betyder helt enkelt årsskifte. Den svenska tomten är unikt svensk. Liten, gråklädd och anspråkslös, men viktig att hålla sig väl med. Stor skillnad mot bullrande, rödskrikiga S:t Nick. Hedendomen spjärnar emot. Trettondagen är i lika hög grad slutet på midvinterblotet som konungarnas anländande till jesusbarnet.
Valborg firas inte av de kristna men det är en äldre hednisk rit som syftar till att rensa bort vinterns unkenhet och förbereda sig för att mottaga vårens nya liv. Påsken stals från judendomen som i sin tur tagit den från ännu äldre religioner som firat vårens primörer och hela naturens pånyttfödelse. Kristi flygardag är unikt kristen. Men Pingst har förmodligen haft hedniska motsvarigheter. Det finns ju så många anledningar att fira våren, livets pånyttfödelse och naturens återkommande överflöd. Allt från islossning, hönsens värpstart, tjällossning, till de första gröna skotten, djurens ungar, sådd och brodd är värt att fira. Midsommar är en stark hednisk tradition motsvarande julen. Som motmedel har de kristna, med mycket liten framgång kallat den för Johannes Döparens dag.
Skördefester och tacksägelsefester och offer på hösten är betydligt äldre än kristendomen. Men de kristna har bara kalkerat sina högtidsdagar ovanpå redan befintliga. Trots tusen år av utrotningspolitik har kristendomen inte ens lyckats få in fler helgdagar i almanackan än de som redan förut fanns som hedniska högtider. Lik förbannat storljuger de kristna om att alla helgdagar är kristna högtider.
Hela, eller troligare, delar av asareligionen är importerad. Men dess världsbild, dess högtider, dess normer och koder passar fasen så mycket bättre än kristendomen hos oss. Förmodligen också i de flesta andra delar av världen. Egentligen alltså.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.