Replik på SVDs gröna reportage

Dagens gästskribent är Patrik Erixon

Utifrån era artiklar och ”gröna” repotage.
Lämpligen dax med djupgående granskning av avsaknaden av kompetens och patent att behandla REE-mineral i väst-värden och syna korten på Juniorbolagens ovederhäftiga redovisningar på  fyndigheternas  helhetsanalyser av brytningseffekterna samt politik o myndigheters illusioner likt GD SGU nedan i SVD.

REE-metallbrytning är den mest skitiga gruvprocess man kan företa sig i mineralbrytning-sammanhang.

I exempelvis Norra Kärr klarar man endast få fram  en 8% REE-krossfraktion. vid en första mineralkoncentration genom magnetseparation som LEM säger sig avsiktligen köra iväg för miljö-katastrofal bearbetning någon annanstans i värden.
Från  investerar-håll kräver man  normalt en REE- 30% fraktion i detta steg hur går detta ihop på kommersiell basis utan bidragsverksamhet?

Extrahering av REE bundet  till Eudialyt-mineralfamiljen saknas i kommersiell brytning i  EUs värld idag, finns endast på ”labbstadiet”.

Ska EUs planmonopol och finansierade av skattebetalare med överstatliga bankgarantier låta juniorbolag likt vindindustrin göda banksektorn med suspekta krediter ledda av internationella skojare vi ser på svensk mark  på annan verksamhets bekostnad samt miljöeffekter?

Se denna  film om dagsläget sammanfattning om dagsläget  vid Vättern om LEMs suspekta projekt och tillsynes undanhållande av fakta framför  4 regioners tillgång på rent vatten.

Estland omnämns som separationsplats av LEM – Ett Amerikanskt bolag med kopling till fd Mollycorp (ägs delvis idag av Kineser) med fyra fabriker i  Kina  samt Ryska Rosatom  som delägare och  platsen är fd Sovjets avstjälpningsplats  för kärnavfall sägs det.

Till detta hör att Väst-värden saknar patentet att extrahera samt är 10-20 år efter i kompetens att utvinna REE-mineralerna  så vad är  det som händer- man sitter i Kinesernas ”järnhand”.

Något att sätta pennan i !

Ps läs kommentar 25 av fd ledande befattningshavare i Gruvsvängen senast i Kanada som hemkommen pensionär ilsknat till på den korrupta hållningen i svensk mineralprövnings-sammanhang.

https://www.svd.se/a/yERM0A/sgu-sverige-bor-spela-nyckelroll-for-ravaror?utm_source=iosapp&utm_medium=share

En belysande artikel av för Frihetsportalens läsare välkände Claes-Eric Simonsbacka
https://klimatupplysningen.se/styr-kinas-kontroll-over-mineraler-och-metaller-varldens-krigsindustrier/

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Replik på SVDs gröna reportage

 1. Benny skriver:

  Utförsäljningen av Sverige går med rasande fart. Vindsnurror byggs överallt som ägs från utlandet, gruvor startas av multinationella bolag som förstör miljön, militärbaser där svenskar inte har insyn, hela städer som Malmö, Södertälje där långt mer än 50% har utländsk härkomst m m. Från lekstugan i Stockholm meddelas ”vi såg det inte komma”…

 2. Jan Andersson skriver:

  Partiernas kommentarer efter EU-valet talar sitt tydliga språk. Det är inte Sveriges och svenska folkets väl som jämförs utan bara valresultaten, som om det vore någon slags absurd tävling. Vissa har fått oväntat många röster, andra färre än de räknat med.

  Sakpolitiken, de existentiella frågor som svenska folket brottas med är evighetslångt borta. Var finns insikten, viljan och förmågan?

  Jaså, ingenstans! Nu gäller det bara vilket ”förtroende” som svenska folket fördelat på åtta partier och chansen att några (fem av åtta med snittpoäng 12,5 procent av rösterna) skulle lyckas komma överens är extremt liten, och då återstår hela EU-parlamentet som en gigantisk fördämning. Alla vet naturligtvis detta, så vad de egentligen firar i TV är de generösa lönerna.

  Att minska den illegala invandringen genom att stänga gränserna (åtgärd 1A) finns inte ens på agendan. Och då kan det bara sluta på ett sätt…

 3. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Metaller växer inte på träd!!

  USA har inte öppnat en ny (hårdrocks) gruva sedan 2008, och bara under de senaste tre åren har i princip varje kopparprojekt av betydelse hindrats eller försenats.

  Förutom att gruvprojekt försenats, har 10 amerikanska raffinaderier/smältverk stängt i USA sedan 1970 och endast 2 är nu i drift. Som jämförelse har Kina byggt 41 kopparsmältverk/raffinaderier bara under de senaste 30 åren.

  Mvh,

  • Benny skriver:

   Ja, det var väl därför som USA/EU planerade att via Ukraina-kriget få till en statskupp i Ryssland så man kunde sätta dit en ny Jeltzin som sprätte iväg alla naturresurser närmast gratis till de globala oligarkerna? Varför ha miljöförstöring på hemmaplan när man kan ha den utomlands? Och nu när Sverige blivit en vindsnurrekoloni vilket visat sig vara en blåsning så kommer Sverige att utarmas på sina naturresurser och pengarna hamnar utomlands!

 4. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  AI hjälper till att snabbt utveckla permanentmagnet utan sällsynta jordartsmetaller
  11 juni 2024

  Materials Nexus, ett brittiskt företag som använder AI för att designa material för net-noll-teknologier, har tillsammans med Henry Royce Institute och University of Sheffield designat och skapat en ny permanentmagnet utan sällsynta jordartsmetaller

  Magneten, kallad ”MagNex”, utvecklades på bara tre månader och enligt Materials Nexus kan den produceras till 20 % av materialkostnaden och en 70 % minskning av materialets koldioxidutsläpp (kg CO2/kg) jämfört med sällsynta jordartsmetaller -elementmagneter, som är på marknaden för närvarande.

  ”Med ett initialt fokus på magneter, identifierade och analyserade Materials Nexus AI-plattform över 100 miljoner sammansättningar av sällsynta jordartsmetaller fria permanentmagnetkandidater som hanterar industriutmaningar, såsom leveranskedjans säkerhet , kostnader, prestanda och miljöfrågor,” företaget sa i ett media uttalande. ”Den nuvarande industristandarden permanentmagnet tog decennier att upptäcka och ännu längre tid att utvecklas till de produkter vi använder idag.”

  https://www.mining.com/ai-helps-quickly-develop-rare-earth-free-permanent-magnet/

  Mvh,

 5. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Arne Müller uppger i Norrlandsparadoxen, att ”I dagarna har det kommit en första redovisning av mineraltillgången i en stor fyndighet av sällsynta jordartsmetaller i Norge”, men det stämmer inte!

  Utdrag ur min artikel av 2023-01-15: ”Europas största fyndighet för sällsynta jordartsmetaller finns i Kiruna 12 januari, 2023” – LKAB:s Per Geijers fyndighet är inte så ny som de skrikande rubrikerna i otaliga medier antyder.

  ”Norska REE MINERALS A/S: FENS-FIELD fyndighet:
  REE Minerals har tidigare redovisat en MR på 84 miljoner ton och en TREO-halt på 1,4% = 1,1 miljoner ton TREO, men på deras hemsida uppger bolaget nu, att de har 2 miljoner ton TREO.”

  https://reeminerals.no/fens-field

  ”Låt oss nu jämföra LKAB:s Per Geijers REE fyndighet med REE Minerals A/S FEN-FIELD fyndigheten som nu är dubbelt så stort som LKAB:s Per Geijer fyndighet. Per Geijer fyndigheten ser nu kanske inte särskilt attraktiv ut vid jämförelse med FEN, även om LKAB får LREE mineraler som biprodukt.”

  Mvh,

  • Mats Jangdal skriver:

   Kan du förtydliga beviset för att Fens-Field fyndigheten inte är större än LKABs Per Geijer?

   • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

    ”FEN-FIELD fyndigheten som nu är dubbelt så stort som LKAB:s Per Geijer fyndighet.”

    Mvh,

    • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

     Senaste mineralresurs uppgradering nedan!

     Rare Earths Norway says its REE discovery is Europe’s largest
     June 7, 2024

     Utdrag översatt till svenska:
     Efter tre år av målinriktad prospektering beräknade REN denna vecka en JORC-kompatibel resurs på 559 miljoner ton vid 1,57 % totala oxider av sällsynta jordartsmetaller (TREO). Detta innebär att fenkarbonatkomplexet innehåller 8,8 miljoner ton TREO med rimliga utsikter för eventuell ekonomisk utvinning, sa företaget.

     Inom TREOs beräknas det finnas 1,5 miljoner ton magnetrelaterade sällsynta jordartsmetaller som används i elfordon och vindturbiner.

     https://www.mining.com/rare-earths-norway-says-its-ree-discovery-is-europes-largest/

     Mvh,

     • Mats Jangdal skriver:

      Det där går ju på tvärs mot din första kommentar om FENS.
      Där verkar det som om du anser att LKABs PG är större.
      ??

      • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

       Utdrag ur min artikel av 2023-01-15: ”Europas största fyndighet för sällsynta jordartsmetaller finns i Kiruna 12 januari, 2023” – LKAB:s Per Geijers fyndighet är inte så ny som de skrikande rubrikerna i otaliga medier antyder.

       LKAB:s Per Geijer fyndighet:
       LKAB:s testarbete som hittills utförts har resulterat i produktion av ett apatitkoncentrat med en P2O5-halt över 34% och en tillhörande TREO halt på mellan 0.84% och 0.85%. Antagen mineralresurs (MR) uppges nu till 585 000 000 ton vid genomsnittlig, ganska låg, TREO-halt på 0,18% TREO = 1 053 000 ton TREO.

       Mvh

     • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

      Press release from Rare Earths Norway AS
      6 June 2024

      Table 1: Mineral Resource for Fen Deposit as of May 2024 – US$100/t NSR economic cut-off

      https://rareearthsnorway.com/europes-largest-deposit-of-rare-earth-elements-discovered-at-fen-norway

      Mvh,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *