Copyfria tankar

Jag har alltid ogillat monopol. Det må sedan vara handelsmonopol, åsiktsmonopol, produktmonopol, tankemonopol, brukandemonopol, behörighetsmonopol, licensieringsmonopol, avtalsmonopol eller något annat. Monopol är hämmande för utvecklingen för såväl individer som för samhällen. Ju äldre jag blivit desto tydligare framstår det för mig att copyright och patent är sådana former av monopol som är hämmande.

Äran av att ha kommit på något kan man naturligtvis inte ta ifrån någon. Det går ju oftast att belägga som ett historiskt faktum. Däremot är det vansinnigt att låta det betyda att uppfinnaren/upptäckaren ska tillåtas monopolisera tillverkning/ brukande/ försäljning av sin upptäckt. Det är bara hämmande för utvecklingen.
Monopolisterna hävdar naturligtvis att inget skulle bli uppfunnet om de inte fick möjlighet att ostört få slå mynt av sin uppfinning. Men det är inte sant. Folk som får bra idéer är så funtade att de inte kan låta bli att testa dem. Det är deras gåva till mänskligheten. Sedan är det upp till var och en som vill, att bruka de nya idéerna/uppfinningarna till att producera något som man kan tjäna pengar på. Det leder till snabb och kostnadseffektiv utveckling. Med den informationsteknologiska utveckling vi nu ser blir det även allt mer uppenbart att samhället måste ta till åtgärder för att stoppa den galopperande monopolutvecklingen. De som drömmer om patentintäkter eller inte reflekterat över problemet inser naturligtvis inte detta. Men så ligger det dessvärre likväl till.
Detta är bara en del av den större och mer komplexa situation som innebär att det hela tiden uppstår rörelser eller opinioner som går ut på att samhället ska beslagta, minska, ja monopolisera andra människors frihet. Det kan gälla övervakning, inskränkningar i rättigheter, normerande förbud och annat. Intoleransen mot andra i allt. Monopolismen är ett symptom på denna intolerans. Förmodligen sprunget ur människans överbefolkning av planeten. Inledningen till en ny era av kannibalism.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.