Skolinspektionen blir nätmobbare?

Jag har skrivit om det ett par gånger redan, att jag reagerar på den svenska skolinspektionens generaldirektör Anne-Marie Begler, önskan om att få kontrollera skoleleverna dygnet runt så att de inte trakasserar någon kamrat. Hennes argument är att modern teknik gör det möjligt för eleverna att trakassera varandra dygnet runt, även när de är hemma hos sig själva och inte längre har fysisk kontakt. Med hänvisning till att lagen ålägger myndigheten en skyldighet att hindra elever från att bära sig dumt åt mot varandra, menar Begler denna skyldighet numera även gäller på nätet och dygnet runt.

Mitt motstånd har hela tiden varit att detta i praktiken skulle innebära farväl till all personlig integritet för alla familjer med barn i skolåldern. Nu är detta redan verklighet i ett litet hörn av världen. Nej, det är inte Nord-Korea. Det är i Maryland, en av de minsta staterna i USA.

Där har man beslutat om att ge skolmyndigheten detta uppdrag och befogenhet. Åklagarmyndigheten i sagda stat har nu offentliggjort att man har träffat ett avtal med Facebook om att skolmyndigheten ska få ett slags administratörsrättigheter, så de kan gå in och läsa alla elevers FB-aktiviteter och stryka olämpligt språk eller vidta repressiva åtgärder inom skolan.

Vart tar rätten att fritt uttrycka sig i tal och skrift och även rätten att hålla sin korrespondens utanför offentligheten vägen? Gäller verkligen inte den amerikanska konstitutionens första tillägg för skolelever?

Ska vi gissa att eleverna är smartare än så och raskt hittar nya vägar att kommunicera utan insyn. Kanske är det början till slutet för sagan om FB!

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Skolinspektionen blir nätmobbare?

  1. Sten-Arne Persson skriver:

    Här kommer lite mer ved på brasan när det gäller utbildningsväsendet och yttrandefriheten
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=5667443
    Yttrandefriheten och därmed demokratins förfall galopperar vidare. Det har gått långt när opinionsinstituten utesluter ett av riksdagspartierna från opinionsundersökningarna i Sverige. Om det vore någon ruter i svenska folket så totalvägrade vi att i fortsättningen att svara på några som helst opinionsundersökningar av demokratiska skäl tills alla registrerade partiers opinionssiffror registrerades i opinionsundersökningarna.

Kommentarer är stängda.