Muslimsk skenhelighet

Upprörda muslimer är ett märkligt gäng. Har de inte läst koranen? Där står uttryckligen, i var och varannan sura (koranens kapitel) att människorna inte ska döma de otrogna. Den uppgiften tillkommer endast Herren på domedagen. Den människa som dömer eller utmäter straff mot otrogna sätter sig själv upp mot Herren genom att föregripa och ta Herrens arbete ifrån honom. Den som gör detta kommer själv att straffas på domens dag.

Istället uppmanar koranen alla rättrogna att försöka tala de otrogna till rätta. Men man ska inte spilla för mycket möda på detta. Om de inte lyssnar och rättar sig ska man vända om och gå därifrån, och överlåta straffet till Herren. Koranen accepterar alltså fullt ut att hädelse kan och får förekomma i vår värld, på den hädandes egen risk inför Gud. Men det ska inte innebära någon risk inför människorna, inte ens eller rättare sagt, allra minst inför de devota muslimerna.
Det har från många håll omvittnats hur de muslimska högkulturerna historiskt varit mycket toleranta mot andra. Bottnar dagens intolerans från muslimer och muslimska stater i att de idag inte är vare sig högkulturer eller stormakter? Är det det muslimska prästerskapet som degenererat islam och introducerat denna intolerans för att bättre passa prästerskapets syften? Den gud de säger sig förespråka kommer att straffa dem hårt enligt den skrift de säger sig hämta sin rättfärdighet ur.
Vi ateister kommer även i fortsättningen att acceptera konst som ifrågasätter Moses, Jesus, Muhammed eller andra religiösa figurer. Om det är bra konst kan vi diskutera den. Om den är dålig gör vi som alla seriösa muslimer, vi ignorerar den.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.