Nobla rånare

Patent och upphovsrätt tillkom för att skydda enskilda skapare mot massproducerat plagiat i industrialismens barndom. Idag är det den massproducerande industrin som tagit över lagen och dess tolkning för att stoppa upphovsmännen i sin egen ficka och tjäna pengar på dem. Den upphovsman eller uppfinnare som inte får uppbackning av den massproducerande industrin har små eller inga chanser att tjäna något på sin skapelse. Ja de blir rent av motarbetade och utfrysta, aktivt raderade ur det kollektiva minnet och går miste om erkännande för sin originalitet.
Andre Geim har nyss fått Nobelpriset i fysik för upptäckten av grafen. Jag hörde honom berätta i Snillen Spekulerar att han trodde han skulle kunna tjäna pengar på sin upptäckt. Han och några kollegor satsade cirka 2 miljoner kronor, skaffade patent och anlitade en advokat. Sedan försökte de intressera några företag för att producera grafen.
Han fick till svar av ett av de största företagen i världen, att de inte var intresserade för att grafen kanske inte ger någon avkastning förrän om tio år. Men de försäkrade att oavsett om det ger avkastning imorgon eller om elva år, så den dagen kommer de att anställa 100 advokater som var och en skriver 100 stämningsansökningar om intrång i patenträtter med mera.
Kan budskapet framföras tydligare? Vi är starkare än du, så det är bara att du lämnar över allt du har av värde redan nu. Så har de mage att påstå att patent är till för att skydda de stackars utarbetade uppfinnarna och upphovsmännen.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.