Anfall är bästa försvar

Angående det ärende jag skrev om tidigare, med en bonde som blivit skadad vid en djurinspektion med polisingripande. Enligt ATL säger polisen att åklagaren lagt ned mannens anmälan om polisvåld. Sköts inte sådana anmälningar av en speciell enhet som utreder polisbrott?

Polisens anmälan om våldsamt motstånd är dock fortfarande öppen.

Det kan finnas anledning för drabbade av myndighetsmissbruk att anlägga en annan strategi. Inom ishockey och fotboll säger man att man vill föra spelet på motståndarens planhalva. Det är där man har chans att göra mål på dem, samtidigt som de hålls långt borta från det egna.

Gör gärna en anmälan om tjänstefel direkt på plats, men lägg till att anmälan kommer att kompletteras vid ett senare tillfälle. Kontakta så en bra advokat som är duktig på förvaltningsrätt. Gå igenom alla kontakter som hållits med myndigheterna i ärendet. Kontakta eventuella vittnen och få en skriftlig vittnesredogörelse.

Kontrollera tillsammans med advokaten om varje punkt i handläggning, besiktning och polisens aktivitet följt förvaltningsrättsliga principer förutom gällande lagar, förordningar och föreskrifter. Till de förvaltningsrättsliga principerna hör: proportionalitetsp. det lindriga ingreppets p. likabehandlingsp. legalitetsp. objektivitetsp. likställningsp. självständighetsp. behovsp. kommunikationsp. officialp. behörighetsprincipen.

Dessutom föreligger skyldigheter även för myndigheten. De har en utredningsskydlighet, vilket innebär att de måste fastsälla fakta att grunda sina beslut på. Tyckande godkänns inte. De har en informationsplikt och även ett snabbhetskrav. De måste alltså underrätta medborgaren vad det är de undersöker och även varför. De måste göra sitta arbete med viss snabbhet så att medborgaren inte tvingas sväva i ovisshet längre än nödvändigt. Lagens tillämpning ska även innebära en förutsebarhet. Av lagtext och anvisningar ska man kunna förstå hur den tillämpas och vad som åligger den enskilde, men därmed också vad som faktiskt inte krävs. Det är därför rimligt att kräva av myndigheten att den också ska erkänna vad den inte kan kräva av den enskilde. Man bör inte glömma att hänvisa till lämplig del av EKMR redan i detta skede.

I detta arbete med att skriva en slutlig anmälan ingår även att lämna sin egen redogörelse för hur angeläget det varit för myndigheten att tillkalla polis för en tillsynsuppgift. Om man kan visa att ärendet inte krävde den skyndsamhet eller det personskydd som en polishandräckning medger, då var det också fel enligt flera av tidigare nämnda förvaltningsrättsliga principer att begära sådan handräckning.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Anfall är bästa försvar

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Socialisterna har då verkligen lyckats i sitt uppsåt att kriminalisera svenska livsmedelsproducenter. Behöver en sådan tyrannisk administration verkligen något att äta?

Kommentarer är stängda.