Upphovsrätt hot mot demokratin

Om upphovsrätt hade gällt genom hela historien, hade vi då haft tillgång till hjulet, elden, kilen, hävstången? Hade Pythagoras sats, integralkalkylen eller Einsteins relativitetsteori betytt något för oss? Just integralkalkylen är intressant. Vi vet idag att den uppfanns knappt 2000 år innan den återuppfanns och kom till användning. Men när den första upptäcktes så fanns inte beredskap att ta emot den och använda den. Trots att den var fri att använda så föll den snabbt i glömska.

Om all användning och spridning av nya idéer är kopplat till en licensieringskostnad så kan man förutsätta att spridningen går långsammare, kanske avstannar helt, och nyttan blir mindre.
En demokrati i idealstillstånd brukar beskrivas som ett samhälle där medborgarna är väl informerade och kunniga samt gör genomtänkta val. Kunskap är makt, är en gammal sliten fras. I en demokrati som går in ett tillstånd av kunskapssamhälle blir naturligtvis kunskap centralt för såväl makt som för demokratins möjlighet att fungera. Om information och kunskap hindras att spridas till alla medborgare så blir demokratin i motsvarande grad suboptimerad, kanske inte ens demokratisk.
Men de stackarna som tänker och skapar en massa saker då? Ja, de får väl finna andra sätt att tjäna pengar på sin kunskap. Ge liveföreställningar och ta inträde är ju en beprövad metod. Det finns säkert fler. En sak som är säker att kreativa människor aldrig kommer att sluta vara kreativa för att de inte får royalties. De har en inre drivkraft som tvingar dem att prova och skapa. De som ändå inte fortsätter att producera kanske helt enkelt inte bidrar med något av värde.
Det kan inte vara rätt att man ska kunna patentera vilken smörja som helst, manipulera lagstiftaren att bestämma att den måste användas och sedan luta sig tillbaks i arbetsfritt liv och leva på licenspengar. Men det är drömmen för många. Därför månar de om upphovsrättslagstiftning. Det finns bara en uppmaning att ge dessa snyltare. Get a haircut and get a job!
Som grädde på moset kommer den svenskaste av alla svenska reaktioner. Vi kan beskatta bredbandsanslutningar, så att alla får betala lika mycket oavsett vad de gör med sin uppkoppling! En skatt till, man baxnar! generell skatt betyder bara ännu mindre frihet för folk att göra egna val.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.