Religiösa ok lyfts långsamt

Det är bra att några kända debattörer, med C. Sturmark och T. Tännsjö, samt DO, K. Linna, tagit upp frågan om religionsmånglandet i vårt samhälle. Det är orimligt att kyrkan tillåts breda ut sig i public service radio och TV. Lika illa är det med skolavslutningar i kyrkan, med religiösa sånger som inslag.

Vi vill leva i en demokrati. Demokratier måste få freda sig mot andra styresformer, diktaturer och teokratier är inte demokratier. Trots modernisering är den kristna kyrkan inte beredd att följa Jesu uppmaning att skilja på andligt och världsligt. I lönndom strävar man efter teokrati, eller åtminstone ett religiöst-moraliskt tolkningsföreträde. Islam är ännu värre och de flesta av dess företrädare kan inte acceptera demokratin. Koranen förbjuder det.
Förutom försvaret av mitt demokratiska samhälle vill jag hävda personlig tankefrihet, samt förnuftet framför vidskepelsen. I skolan lär vi oss vad vetenskapen funnit och beskrivit om världens beskaffenhet. Vi uppmuntras att tänka logiskt och rationellt, att i våra egna liv bygga vidare på vetenskapens framsteg.
Då är det inte bara irrationellt och inkonsekvent att på skolavslutningen gå till kyrkan och avsvära sig vetenskapen. Det är en grov förolämpning mot den personliga integriteten och en skymf av skolan som samhällsutvecklande institution.
Dags att införa religionsfri offentlig verksamhet och myndighetsutövning? Laïcité på svenska.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.