Norge i chock

När en ung norsk man gör sitt bästa för att spränga sitt lands regeringskvarter i luften och sedan fortsätter med att skjuta så många landsmän han bara kan, så är det ett misslyckande för Norge. Man har misslyckats med att fostra alla norrmän till att förstå och acceptera demokratins väsen.
När han dessutom, enligt uppgift, har drivit en rasistisk blogg där han anklagar sina landsmän  och grannar för att inte hålla främlingar borta tillräckligt väl, då har vi alla misslyckats i vårt arbete med att förklara och utveckla demokratin. Ett futtigt resonemang och onödigt självspäkande måhända, men det är just vid händelser som denna som vi definierar demokratin och vilka vi själva är.
Demokratin måste innefatta så mycket frihet att ingen känner sig manad att bryta sig fri med våld. En svår, förmodligen omöjlig balansgång, men ändå en vi måste försöka klara av.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.