Äganderätt satt på undantag

Upptäcker till slut att myndigheterna gömt undan en massa material om äganderätt och allemansrätt på Boverkets sida. Sådant hade ju varit naturligt att ha på jordbruksverket, möjligen naturvårdsverket. Det kan bara finnas en anledning, att de som berörs inte ska hitta det förrän det är för sent. Nej, jag är inte paranoid – konspirationssökande. Men något är fel i systemet när äganderätten tillåts hackas ner bit för av myndigheter som gör det utifrån andra centrala arbetsuppgifter. Bara för att underlätta sitt eget arbete väljer de att bortse från den grundläggande samhällsfunktion äganderätten tillhandahåller, när den upprätthålls.

Boverket tror man ju ska syssla med framför allt boende i städer, byggnormer och hur det ska se ut inuti husen. Inte att de ska lägga sig i hur det ser ut en bra bit från bebyggelse, det som per definition inte är bostad. Några exempel på deras rapporter och publiceringsdatum från senare år:

Utbud och efterfrågan får styra 20090204
Landsbygd i förändring 20090129
Bostadsnära natur 20090129
Strandskydd 20100622
Huvudmannaskap för allmän plats – en fråga om rådighet över mark och finansiering 20110803
Slutrapport Pilotprojetk 8 20110830

De finns alla och fler därtill här: http://www.boverket.se/Sok/?quicksearchquery=allemansrätt
Man kan lungt säga att de varit flitiga på att muta in tolkningsföreträde och bestämmanderätt över andras egendom.

Utredningen om Huvudmannaskap behandlar i stort sett endast planlagt område. Trots att rapporten konstaterar: ”I regeringsformen liksom i Europakonventionen har egendomsskyddet en i princip likaberättigad ställning som skyddet för yttrandefriheten”.
Ändå kommer man till slutsatsen att: ”Begreppet allmän plats definieras inte i regeringsformen, men anses omfatta i princip varje plats som är upplåten för eller faktiskt frekventeras av allmänheten oavsett vem som äger marken ifråga.”

Med andra ord, om folk får för sig att min tomt är offentlig plats och börjar bruka den, så är den offentlig. Det är som att säga att mobbing är förbjudet, men om det är många som har roligt av mobbingen och bara en som drabbas, då är det OK, för de som mobbar har ju så roligt!

Det här inlägget postades i Äganderätt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Äganderätt satt på undantag

 1. Anders skriver:

  ”om folk får för sig att min tomt är offentlig plats och börjar bruka den, så är den offentlig”, inte så eftersom folk inte har tillträdesrätt till din tomt (om du nyttjar den som tomt och den är hus nära), så fort dom sätter sin fot där så kan du ha dom mer eller mindre arresterade och då faller ”eller faktiskt frekventeras av allmänheten”.
  (I alla fall var det så när jag sist läste lagboken, vilket jag erkänner var ett tag sen men en sån fundamental sak har väl knappast ändrats.)

  • mats skriver:

   Det är det som är det fiffiga med myndigheternas nya tolkning av äganderätt och allemansrätt. De har gjort en tulipanaros av det. Om du har fått tomtplatsbestämning på din fastiget, då är det inte alls säkert att allt som du tror är din tomt som är ditt att förfoga över.
   Mer om det imorgon.

Kommentarer är stängda.