Svenska Sock Puppets

Newsmill tog igår in två artiklar av mig. Eftersom det inte längre går att kommentera där så öppnar jag kommentarsfältet här, ett för varje artikel.

Men jag lägger inte upp texten här, för jag vill gärna att Newsmill ska registrera hur många som läser det jag skrivit på deras sida. Många träffar underlättar att få in nya artiklar och det håller kvar artiklarna på aktuell plats längre.

http://www.newsmill.se/artikel/2012/06/28/svenska-sock-puppets

Eftersom Newsmill lagts ned och texterna inte längre kan läsas där publicerar jag nu vad jag skrev på NM 2013.

MATS JANGDAL OM DEMOKRATI

 

Svenska Sock Puppets
Det är dags att sluta blunda för den otillbörliga kopplingen mellan staten och opinionsdrivande organisationer. 

Engelsmannen Christopher Snowdon på Institute of Economic Affairs, IEA, har skrivit en skrämmande redogörelse för hur det engelska folket blir svindlade av sina politiker och byråkrater. Det är delvis en gammal företeelse som har eskalerat kraftigt sedan 1997, då man steg för steg lättat på reglerna för vad som betraktas som välgörenhet (charity). Tidigare var lobbying och politisering inte tillåtet för välgörenhetsorganisationer. Nu kallas det för utbildning eller information och uppmuntras av staten. Labourregeringarna under Blair och Brown har varit särskilt flitiga på att utnyttja de nya möjligheterna till samverkan för att genomdriva sin politik. Det finns ingen anledning att tro att det inte kan bli lika illa i Sverige. Vi är förmodligen inte i samma dåliga läge ännu, men vi är på god väg.

Snowdon tillför flera, åtminstone för mig nya begrepp, däribland astroturforganisation, vilken ser ut som en gräsrotsrörelse, men är helt och hållet konstgjord. Den är skapad för att vara en offentlig samtalspartner (en sock puppet = strumpdocka ≈ kasperdocka) för någon som vill bestämma mer än de för tillfället har mandat till. Enligt Snowdon är det undantagslöst organisationer som kräver mer förbud, regleringar och en större starkare stat som får denna “status” av kasperdocka.

Det är ett sätt för politiker och byråkrati att upprätta sig själva som den viktigaste samtalspartnern i den offentliga debatten. De har egna sock puppets, kasperdockor, att tala med. I andra sammanhang har dylika organisatoner kallats för GONGO:s, Government Non Government Organizations. Allmänheten och andra aktörer utesluts på detta sätt från att delta i det demokratiska samtalet. Bad cop – good cop, är ett annat sätt att beskriva symbiosen. Denna metod att driva propaganda via egna självlobbande organisationer är mycket användbara för såväl mediala brandkårsutryckningar som att långsiktigt ändra väljarnas attityder. ”Koka grodan”, genom långsam uppvärmning så den inte hoppar ur kastrullen, är en tillämpning.

I England har ett stort antal självlobbande statliga organisationer tillkommit. Mycket tyder på att denna symbios mellan staten och fiktiva gräsrotsrörelser har eskalerat kraftigt mellan åren 2000 och 2010. Områden som klimathot, U-hjälp, nykterhet, hållbar utveckling, extremfeminism med mera, har nu liknande propagandaorganisationer. Demokratin kortsluts, individens frihet beskärs.

Inom EU finns en miljölobbyorganisation som heter Green 10.  Den är finansierad av EU-kommissionen för att påverka EU-parlamentet och medlemsländernas EU-ambassadörer och EU-ministrar. Enligt Green 10s hemsida är de skattepengar de får från EU en “core funding”, en huvudsaklig inkomstkälla. De har en gräddfil in i EU-arbetet och sammanträder regelbundet (enligt uppgift månatligen) med EU:s topptjänstemän för att lägga upp strategier för miljö- och klimatpolitiken. WWF och Jordens Vänner är två av de tio miljöorganisationerna som har en fast plats i Green 10. EU-kommissionens motivering för att ge 8 miljoner euro årligen till Green 10, är att de tycker det är ett sätt att jämna ut orättvisan mellan frivilliga organisationer och företag!

En av Sveriges mäktigaste lobbygrupper är Svenska Naturskyddsföreningen. Av SNF:s cirka 150 miljoner kr i årsomsättning kommer ungefär hälften från medlemsavgifter, gåvor med mera, och hälften från affärsverksamhet och statsbidrag. Olika former av statsstöd är tillsammans den största enskilda  intäktskällan med 52 miljoner kr. Ytterligare 7 miljoner kommer som “gåva” från Postkodlotteriet. Hur starkt skulle SNF kunna propagera för klimathotet utan det statliga stödet? Svaret kanske gavs av Svante Axelsson i Skärhamn 2012, där han öppet deklarerade att “SNF hjälper politikerna att skapa rätt opinion.”

Svenska Postkodlotteriet har fått sitt lotteritillstånd för att en del av överskottet går till välgörenhetsorganisationer. Greenpeace, SNF, WWF och Tällberg foundation, samtliga högprofilerade klimatalarmistiska organisationer, får stora bidrag från lotteriet.

I december 2010 beslutade den svenska regeringen om en förordning som flyttar ut vissa förvaltningsuppgifter till föreningen Svenskt Friluftsliv. Via uppdrag från Naturvårdsverket delar de ut 28 miljoner kr årligen till friluftsorganisationer. Föreningen skriver på sin hemsida att en av dess ”utmaningar är att stärka allmansrätten.” Med tanke på deras affärsmässiga intresse av att bedriva organiserad verksamhet på andras mark kan det tolkas som att inskränka äganderätten.

Regeringen skriver i §2 att, ”Syftet med statsbidrag enligt denna förordning är att stödja att människor organiserar sig för vistelse i naturen och utövande av friluftsliv med allemansrätten som grund samt att ge alla människor möjlighet att genom friluftsliv få naturupplevelser, välbefinnande, social gemenskap och ökad kunskap om naturen och miljö.” (min fetning)

Med den skrivningen i ryggen gick NVV ut och beställde Sandell och Svennings utredning om Allemansrätten och dess framtid. Där de mycket planenligt kom fram till att äganderätten skulle behöva maka åt sig inför en utvidgad allemansrätt. En av de stora stridsfrågorna i den efterföljande och nu pågående remissrundan är just frågan om organiserat och kommersiellt nyttjande av allemansrätten. Ett solklart fall av svensk politisk kasperteater!

Det är inte bara våra politiker som uppträder moraliskt ansvarslöst gentemot medborgarna. Hela etablissemanget av intresseorganisationer är så korporativistiskt genomkorrumperat att den svenska demokratin framstår som en potemkinkuliss.

Det här inlägget postades i Äganderätt, Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Svenska Sock Puppets

 1. B-J Bjurling skriver:

  Pedagogiskt och samtidigt slagkraftigt. Riktigt väl formulerat!

 2. Gunnar Littmarck skriver:

  Tänkvärt skrivet Mats, jag brukar inte gå in på Newsmill eftersom var inloggning stöder deras gravt subjektiva opinionsbildning.

  Du sätter fingret på en mycket stor svaghet som vuxit fram likt en cancertumör i västvärldens demokratier.

  Att politiker använder väljarnas pengar för att ändra väljarnas åsikter har varit uppenbart sedan skattefinansierat partistöd och en växande skara yrkespolitiker steg in i resursförvaltningen.

  Det enda vi kan göra åt det är att belysa effekterna. Så används skattemedel för att tvinga på vår besudlade form av demokrati på biståndsmottagande länder.

  Det höll på att bildas ett nytt parti med mycket tungt stöd förra året, där hade jag verkat för att inga NGO ska få skattemedel, eller ens skattefinansierade uppdrag med din retorik.

  Det kortsluter demokratin.

  Tyvärr brast det just i starten, antagligen började ledarna för de nya moderaterna gråta, men de har ju inte precis förvaltat sitt förtroende sedan 2006 till det bästa för medborgare och näringsliv.

  Jag tror jag kanske ska skriva och länka till sin artikel, men jag har en annan läsarkrets än du och nu håller Svergie på att minska så mycket så jag får gå över till engelska om jag ska försöka utveckla min blogg till en kommersiell.

  Å andra sidan skriver jag mycket om konsekvenserna av förd energipolitik och den är ju ett resultat i hela västvärlden av att demokratin kortslutits av skattefinansierade NGO som dessutom har tolkningsföreträde i alla media och tidigare tunga vetenskapliga publikationer.

  Jo nu känner jag att jag måste länka plugga och skriva på ditt tema i kväll.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  En alldeles utmärkt artikel. Kort och brutalt, man har tagit det så kallade ”välfärdssverige” som gisslan för att trumfa igenom ett konfiskatoriskt skattesystem som göder alla dessa metastaser.
  Tack Mats, du är unik i Din presentation!

 4. Thomas skriver:

  På något sätt så känner jag det som att enskilda människor hamnar mellan två stolar…
  Antingen har man dessa korporativa system, SNF med flera på ena sidan och på andra grov-kapitalet, med diverse transnationella bolag….
  Mäktiga krafter på båda sidor.
  Och politiken inom EU förändrades efter att man insett att EU nått sina rimliga yttre gränser.
  Sedan var smörandet för medborgarna över…
  Den fas vi nu är inne i är striden mellan olika grupperingar som du beskriver…

  Så vad gör man som enskild medborgare?

  • Thomas skriver:

   Förresten så har jag ett inlägg hos mig som är precis i denna rikting..
   Idag dessutom. Märkligt…
   Ty det har legat och väntat i datorn några dagar…

  • mats skriver:

   En bra observation, att detta ökat med avståndet till makten i och med förändringen från europeisk gemenskap till europeisk union och dess färdigställande av yttre gräns. I det läget finns det bara en karriärväg kvar för dem som vill bli ensamma på högsta position, att skapa fler nivåer mellan sig och folket.

   • Thomas skriver:

    Tja, jag var engagerad i en liten bonnaförening NOrdBruk, just under de åren…
    Och vi märkte det så tydligt.
    När det sista landet kom med, Rumänien eller vilket det var, så ändrades alla förutsättningar…
    Subsidiaritetsprincipen som var så viktig förut blev bortglömd och små organisationer, som vår, glömdes bort och fick börja kämpa som vi fick göra i Sverige, ty vi kände igen det…
    Medan fransmän och holländare blev nog litet överraskade…
    Frågan är ju hur man tänker på sikt?
    Vi har ju ändock ett informationssamhälle och vilka jävla metoder som helst går ju inte att använda framöver, åtminstone inte utanför Sverige…

    • mats skriver:

     Jo, vi är nog rätt många som hoppas och tror att den moderna demokratins räddning är internet.

Kommentarer är stängda.