Den absurda byråkratin

Åke Skogevall har skrivit en debattartikel i Jordbruksaktuellt 18/1. Den handlar om Statskontorets utvärdering av djurskyddskontrollerna. Detta skriver Statskontoret i sin utvärdering. ”Vi utvärderar och följer upp kontrollverksamheten och det arbete som bedrivs där, inte djurskyddskontrollens effekter i form av förändringar i djurens välfärd och välmående. Vi kommer därför inte att kunna uttala oss om i vilken mån djuren har fått det bättre eller sämre.”
Så man har bara kontrollerat att byråkratin fungerat väl, som byråkrati betraktat, inte om den haft någon effekt på uppställda mål för djuromsorgen. Milt uttryckt så bekräftar man en satirisk bild av byråkratin som en faktisk verklighet. Mon dieu!

Vidare hävdar utredningen att rättssäkerheten förbättrats för att: ”Genom att beslut om åtgärder nu fattas i tjänstemannabeslut och utanför kommunala nämnder finns inte längre risk för politiskt inflytande.” Tjänstemännen har bedömningsrätt, inspektionsrätt, kan utfärda förelägganden, har tolkningsföreträde om yttranden, samt beslutsrätt om tvångsåtgärder. Allt detta får verkställas innan överklagan prövas. Åke Skogevall har gjort oss alla en stor tjänst som tagit sig tid att läsa utredningen och peka på dess märkligheter.
Byråkratin får alltså inte påverkas av sin uppdragsgivare, den demokratiska politiken. Med de planer Naturvårdsverket smider med allemansrätten som storslägga, kan inte heller byråkratin ifrågasättas från andra hållet, i efterhand via domstol. Autonom byråkrati blir resultatet. Rättssäkert? Inte på min planet. Detta hot, inte bara mot individen, utan mot hela samhället har ju i egenskap av myndighet också statens hela våldsmonopol på sin sida.

Nej Skogevalls debattartikel handlar inte om den skånske bonden Per-Ola Olsson och det djurskyddsärende som blivit hett omdebatterat i både nya och gamla media. Men den kunde mycket väl ha gjort det. Artikeln handlar om myndighetens självgoda självbild. Kommer ett påpekande från verkligheten att kunna ändra något? Osvuret är bäst.

Råkar det vara en tillfällighet att de tjänstemän som har denna makt och denna syn på de medborgare de är satta att tjäna, arbetar vägg i vägg på länsstyrelserna med de tjänstemän som med hänvisning till egensnickrade handböcker utan lagstöd, enögda tolkningar av strandskyddslag, vattendirektiv, miljöbalk, allemansrätt mm. i uttalad praktik är på väg att avskaffa äganderätten utan att någon allmän debatt hörs i riket? Knappast! Man får känslan att de läser Kafkas Processen som en känd religiös ondskefigur läser bibeln.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Den absurda byråkratin

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Tänk om det är genom vår Herres försyn, svenska folket räddas undan dessa av socialisterna införda förordningar som systematiskt kriminalisera och på lång sikt lamslår all verksamhet. Dessa skattefinansierade oavsättliga individer borde ställas till svars för allt elände de ställer till med och för framtiden bli hänvisade till socialen.
  Är det månde samma Herres straff att dessa individer med sitt garnityr är i total upplösning nu när dom förlorat fokus på att stjäla medborgarnas tillgångar?
  Varför vågar inte ”riksblaskorna” skriva en ledare som lika klart som Mats informerar svenska folket, dom får ju sin utkomst från oss skattebetalare. SvD ca 60 miljoner.

  • mats skriver:

   Önskar du eld och svavel över byråkraterna, Samuel? 😉

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Nej, men att inte tvingas att betala till prostituerade inom media som gömmer sig bakom den så kallade tryck och yttrandefrihetslagstiftningen. Vore det inte sundare för alla parter om jag och många med mig slapp att tvångsvis betala till det vi inbillar oss är skadligt för oss själva, valfrihet kallas det visst? 🙁

  • mats skriver:

   Du menar att de autonoma byråkraterna inte skulle lyckas med sitt uppsåt om media var vaket och hungrigt, istället för mutat och sömnigt? Ja, det ligger nog en del i det.

 3. Niklas skriver:

  Byråkrati – Du har två kor. Staten tar bägge, skjuter den ena, mjölkar den andra och häller ut mjölken.
  /Niklas

 4. Åke skriver:

  Niklas – det där är inte längre satir!

Kommentarer är stängda.