Ansiktslös laglöshet

Hur ett samhälle skyddar sina medborgare mot övergrepp brukar vara ett bra generellt mått på rättstryggheten. I synnerhet måste det finnas gränser för vad den som har monopol får göra. Det offentliga, alltså stat, kommun, och landsting samt dessas myndighetsorganisationer har monopol på våld, beskattning och samhällsplanering. Dessa kraftiga instrument får inte användas mot medborgarna på sådant sätt att de blir rättslösa. Men hur ser det ut i Sverige?

Ett exempel på hur det kan gå till är hur Stenungsunds kommun behandlat läkaren Sven-Olof Molin. År 2006 köpte han en fastighet i ett industriområde och där inrättade han sin praktik. Efter det har kommunen ändrat sin plan för området. Med den ändringen konfiskeras en del av Molins tomt för att bli en hårdtrafikerad gata till bland annat DHL:s lokaler.
Men då får han väl en rejäl expropriationsersättning enligt den nya grundlagen, tänker kanske du. Nej, tvärtom. Kommunen tänker inte betala någon ersättning för den mark som tas i anspråk. Dessutom tänker de debitera Molin och andra markägare för kostnaden av vägbygget. För Molins del skulle kostnaden bli 2,4 miljoner kronor.
Detta är alltså på trots mot bland annat egendomsskyddet i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och Europakonventionen. Kommunen stöder sig på plan- och bygglagen. Europadomstolen har avvisat anmälan, alltså vägrat att ens ta upp det till behandling. Nu är detaljplanen överklagad till länsstyrelsen. Men markägarens möjligheter till rätt beror alltså av om kommunen har begått något formellt fel i planläggningen, inte på att markägaren har ett generellt egendomsskydd som är starkare än kommunens godtycke.

I Partille kommun har man upprättat detaljplan i ett tidigare icke planlagt område. Flera tomter och nya gator är inritade på privat skogsmark. De fastighetsägare som bor längs den befintliga enskilda vägen och äger marken intill kommer att bli debiterade för plan- och anläggningskostnader de inte frågat efter. Detta ärende är så nytt att inga rättsprocesser inletts. Men även här är det plan- och bygglagen kommunen hänvisar till.

Man kan tro att ens hem är ens borg, att man är säker i sitt eget hem, att statens lagar skyddar medborgaren. Men plötsligt känns det som om man sitter i första världskrigets skyttegravar och fördriver tiden i väntan på nästa meningslösa eldgivning, när senapsgasen sakta kommer svepande. Så inser man att vårt kompani inte fått ut några gasmasker. Valet står mellan att huka och andas in giftet eller ge sig ut i kulregnet…

Det här inlägget postades i Äganderätt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Ansiktslös laglöshet

 1. Errbe skriver:

  Det är 80 års socialism predikad på alla arbetsplatser, baserad på Uppsala-skolans teorier om ”allmänintressets” övergripande rätt mot enskildas egoistiska intressen. Den godhetens tro som i sin totalitära fulländning förtryckte folket i Öst-Europa.

  Allmänintresset är ju alltid gott och det är byråkraterna som förvaltar det. Inte politikerna, för de är ju amatörer. . .

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Ett sådant inlägg Mats, borde ge ”krigsrubriker” i riksblaskorna men dom är ju fullt upptagna med att spendera alla skattebidragsmiljonerna och befolkningen i övrigt behöver ju bara anstränga sig för att nasa på den så kallade ”välfärden”. Sorry!

 3. Niklas skriver:

  Detta om något torde vara vårdslös myndighetsutövning. Jag skäms över mitt land, när jag läser detta.

Kommentarer är stängda.