Endast vatten i kanonerna

Vapennojjan i SVT förnekar sig inte. En statlig utredning kommer att föreslå att det ska bli lagligt för svenska fartyg på internationellt vatten att ha beväpning till skydd mot pirater. Det kan väl inte ens vara olagligt att ha beväpning på internationellt vatten?

Det skulle i så fall vara om fartyget betraktas som svenskt territorium. Men då inträffar ju den omständigheten att svensk lag måste kunna upprätthållas och svenskt territorium försvaras. Det måste väl anses som en plikt att svenska staten ställer upp med de resurser som krävs på plats, där liksom annorstädes i riket. Men allt sådant tankegods har ju svenska staten abdikerat ifrån sedan länge. Alternativet är att delegera en del av statens befogenheter, inklusive våldsmonopolet. Denna delegation bör lämpligen vara avvägd för att motsvara de hot som kan förutses.

Men hör och häpna, så har det alltid förhållit sig till sjöss, historiskt sett. Befälhavaren har också varit statens högste tjänsteman på plats, med befogenhet att bruka våld, häkta, ibland rannsaka och det klassiska, att viga.

Men SVT:s reporter i Aktuellt 18.00 den 26/2 tyckte att det skulle räcka med taggtråd och vattenkanoner. Usch och fy för vapen! Arbetsmiljösituationen att vara instängd med taggtråd på fartyg i sjönöd var inget som bekymrade reportern, som vanligt. Bara som jämförelse. Men är det inte symptomatiskt så säg, att det är offren som ska spärras in för att skyddas? Det är ju gubevars att kränka brottslingarna att utsätta dem för fara.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.