Way out west

Tricorona som varit way out wests propagandapartner inför festivalen är en av dessa klimathotskolportörer vars hela affärsidé är att sälja klimathotsavlat. De ljuger och överdriver så friskt de bara vågar för att sälja sitt budskap.

I den uträkning man gjorde för att visa på hur ”klimatsmart” festivalen blivit, kom man fram till att WOW sänkt sin klimatpåverkan 20% genom att gå över till enbart vegetarisk mat. I uträkningen har man gjort om allt till koldioxidekvivalenter. Den är säkert korrekt med de förutsättningar man givit, men är förutsättningarna korrekt givna?

Nja, nu är det ju inte bevisat att koldioxid har någon klimatpåverkan i den skala som propagandan gör gällande. Så räkneövningen blir inte mer än just så, en lek med siffror, ägnad att stryka de redan frälsta medhårs. Det är också stora frågetecken kring hur stor faktisk skillnad det gör i utsläpp av växthusgaser av att äta vegetariskt respektive blandad kost. Det hela baseras på spekulationer och antaganden. Sett till hela klotets omsättning av kol så bestäms den av solinstrålning, jordmån, vattentillgång med mera. Oavsett om man odlar grönsaker för humankonsumtion eller för animalieproduktion omsätts samma mängd kol per ytenhet. Jordytans areal ändras inte för att man äter vegetariskt, så det borde vara ett nollsummespel.

Metangasens klimatpåverkan är mycket omstridd, att då kalla den för en ”aggressiv klimatgas”, är att fara med osanning. Det skulle vara intressant att få veta vilka koefficienter man använt för att omvandla olika saker, exempelvis metan till koldixidekvivalent. Jag har sett olika uppgifter om rangordningen CO2 och CH4 sinsemellan. Så frågan är om koefficienten är större eller mindre än 1?

På TCS frågade jag Lorentz Tovatt från supermiljöbloggen, som tydligen på något sätt varit involverad i festivalen om man kan räkna de 20% i sänkt klimatpåverkan som alternativkostnad för att inte alls gå på festivalen och istället stanna hemma och äta sin vanliga mat. Alltså att den vegetariska maten gör så stor skillnad att det är bättre för klimatet att gå på festivalen och äta vegetariskt istället för att stanna hemma och äta sin stek, klimatbeslastningen av resan inräknad. Av svaret att döma förstod han inte frågan.

 

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.