Bom på helfigur

Mike Winnerstig, fil dr i statsvetenskap har skrivit en intressant artikel i nr 6/2012 av Vapentidningen. Den handlar om legala skjutvapen och förhållandet till vapenmord i samhället. Han visar på att svensk polis och myndigheter redovisar en felaktig statistik vad gäller hur vapen blir illegala i Sverige. Det är en en betydligt lägre andel som används vid brott direkt av ägaren själv, liksom det är en lägre andel som stjäls och sedan används vid brott, än de siffror som redovisas. I verkligheten är nästan samtliga vapen som används vid brott i Sverige insmugglade och illegala redan innan de kommer till användning vid brott.

I jämförande statistik mellan olika länder och olika typer av vapenlagar kan man inte heller se att antalet legala vapen har någon inverkan på antalet vapenbrott. Exempelvis de amerikanska delstaterna Vermont och New Hampshire, som nästan inte har några vapenlagar alls och en stor mängd vapen legalt ägd av befolkningen, har lika låga sifror för vapenbrott som de Nordiska länderna. Det finns också statistik som visar att där medborgarna enkelt kan bli legala vapenägare och ha rätt att försvara sig med dem, där har vapenvåldet minskat, ofta kraftigt. Men sådan statistik har svårt att tränga fram till politiker, media och allmänhet. Kort sagt den är inte politiskt korrekt och tillåts därför inte komma till användning.

Direktivet till den återigen nya vapenutredningen som ska stävja sådana extremt ovanliga händelser som Breivik och Mangs, går dock ut på att i första hand finna restriktioner för legalt vapenägande. För vilken gång i ordningen har jag tappat räkningen på.

Jag upprepar min jämförelse från förra gången. Vill man komma åt illegala vapen kan man inte nå målet genom att öka kontrollen av legala vapen. Resonemanget är lika bakvänt som att försöka begränsa utomäktenskapligt sex genom att montera övervakningskameror i sovrumen hos gifta par.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Bom på helfigur

 1. allemand skriver:

  En skinkstat har jag aldrig hört talas om. Däremot har jag varit i New Hampshire. 😉

  Till saken, att inte svenska polisen talar sanning är vi van vid sedan ett par år tillbaka.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Svensk politisk “makutövning” handlar om att kriminalisera “alla” medborgarna.
  En svensk medborgare har enligt den socialistiska svenska så kallade grundlagen inga “naturliga” rättigheter!
  Därför blir en så kallade legala vapeninnehavare förr eller senare kriminell!

Kommentarer är stängda.