Totalitär uppmarsch 4

Jag har en hel, nåja halv, släkt med lärare och skolfolk. För en kort tid sedan var jag på kalas för en äldre jubilar. Inte bara de gratulerande släktingarna, utan även flertalet av de uppvaktande vännerna var eller hade varit lärare. Skolfrågor blev oundvikliga samtalsämnen.

Som ni säkert vet har de så kallade riksinternaten (Lundsberg, Sigtuna och Grenna) varit föremål för granskning av SVT. Man har gått särskilt hårt åt Lundsbergs skola. Mellan skål och vägg på ett kalas kan man få reda på mycket intressant. Som att många av de ledande journalisterna och deras chefer i svenska media gått på Sigtuna, en svuren “fiende” till Lundsberg. Det är roligare att svärta ner gamla motståndare än att göra upp med de egna.

Att mobbing och penalism självklart ska motarbetas på alla plan, det är inget att tjafsa om. Om vi däremot ser på Uppdrag Gransknings redovisning av hur främst Lundsberg fått betalt för sina utlandssvenska studenter blir det annorlunda.  Utlandsstudenter är sådana vars “vårdnadshavare bor och verkar utomlands.” Det framgår inte av föreskriften om det är en eller båda vårdnadshavarna som avses. Enligt uppgift har man från samtliga riksinternat frågat hur man ska tolka detta. Åtminstone på Lundsberg finns personer som hävdar att man fått beskedet att det räcker med en vårdnadshavare utomlands. Man har därefter agerat på det beskedet. Lundsbergs rektor gav ett tydligt besked om hur man sökt reda ut begreppen och gjort så gott man kunnat med de besked man haft till hands. Journalisten valde att inte följa upp detta. I programmet UG svarade skolverkets tjänsteman först undvikande, men sedan fann han för gott att hålla med journalisten i allt. Möjligen en demonstration av okunnighet och velighet hos myndigheten. Jag kan inte gå i god för sanningshalten i detta om myndighetens kompetens i just denna fråga, men jag kan ge fler exempel på myndigheters agerande.

Skolverket har med anledning av det nya betygssystemet att implementera nya regler om betygsvärdering, kursvärdering med mera, för att alla ska få söka vidare till högre utbildning på rättvisa villkor. Vid ett seminarium nyligen för syopersonal, avslöjade Högskoleverkets utsända föredragshållare att han inte visste vad han skulle säga om saken. De nya reglerna är så snåriga att myndigheten inte kan tolka dem när de ska börja tillämpas. En person bland åhörarna berättade att denne hade ringt skolverket och fått visst besked angående en konkret fråga. Då reste sig annan person som ställt samma fråga till myndigheten och fått ett annat, närmast motsatt besked. Varpå en tredje person berättade att dennes kontakt med skolverket resulterat i ett tredje besked, som inte var förenligt med något av de två andra. Saken börjar bli akut, för reglerna ska tillämpas för de elever som nu ska välja (ska ha valt) väg genom gymnasiet.

Flera personer vittnade om att när man ringer skolverket och frågar om en regeltolkning, så läser den tillfrågade tjänstemannen upp regeln ordagrant. Om man då frågar hur det ska tolkas läser tjänstemannen upp regeln på nytt. På frågan vad det betyder läses regeln upp en tredje gång, utan förklaring. Troligen har ingen orkat längre i denna Norwegian Blue – fars, plagierad från The Monty Python’s Flying Circus.

Skolverket kör tydligen med samma taktik som skattemyndigheten gjort i många år. Man lovar intenting om vad som är rätt eller fel, men hotar med vite för dem som gör fel. Samma fenomen som återfinns på Länsstyrelsen, Naturvårdsverket med flera myndigheter. Politikerna låter det ske, för att det håller folket i schack? Folket skäller vid fel träd, på myndigheterna som tillåts hitta på vilka fantasifulla tolkningar av lagen som helst.

Vad politikerna gör när de spelar det här spelet är att de bäddar för att folket i demokratisk desperation väljer någon totalitär politiker som lovar rensa upp i det träsk av medborgarmobbing myndigheterna ägnar sig åt. Låter man dessutom “kårer” av frivilliga, organiserade i media, NGO:s eller på annat sätt, tvinga myndigheterna till orent spel, då kan det ta en ände med förskräckelse.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Totalitär uppmarsch 4

  1. B-J Bjurling skriver:

    En dum fråga: har självständighetsprincipen – se Gunnar Bramstång 2, något med saken att göra?

    • mats skriver:

      Nja, det vill säga ja och nej. Du får ett långt svar imorgon. Totalitär uppmarsch 5. 😉

Kommentarer inaktiverade.