Atomkraft, nej takk?

Grönlands berggrund har befunits innehålla många värdefulla metaller och mineraler. Framför allt är det eftersökta jordartsmetallerna som finns i brytvärda mängder. Dessa används bland annat i elektronik av olika slag, allt från mobiltelefoner till vindkraftverk. De största fyndigheterna, nästan de enda tills nu, finns i Kina. En ”biprodukt” av den grönländska brytningen skulle bli uran, just det, sådan uran som man kan använda i kärnkraftverk och atombomber.

Danmark har ju i decennier gjort sig känt världens samvete mot allt radioaktivt. När grönländarna kom med en första trevare om hur Danmark skulle ställa sig till brytning av uran var nog inte förväntningarna på ett ja särskilt stora. Sedan Grönlands självstyre 1979 har Danmark kvar beslutsrätten över den stora öns utrikespolitik, Detta är en sådan utrikespolitisk fråga.

Döm om allas förvåning när de flesta danska politiker avser att säga ja! Danmark som en internationell aktör med makt över urantillgångar lockar tydligen. En atommakt, det uppskattas av politikerna i lilleputtlandet!

Nu er det ju åss penger i det hele! Då vore det ju fel av danska politiker att stå ivägen för den grönländska ursprungsbefolkningen rättmätiga krav på tjäna pengar på sina naturtillgångar.

Sverige kanske snart får ett erbjudande om att köpa uran till kraftverket i Barsebäck?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.