Eftertanke

Även för en “okristlig” person som jag själv kan det finnas anledning till lite eftertanke på långfredagen. När jag tittar tillbaks på mitt liv är det förvånansvärt vad mycket fel jag haft. I synnerhet eftersom jag alltid vinnlagt mig om att ha rätt. Inte det politiskt korrekta rätt, utan det rätt som analyserats fram ifrån tillgängliga fakta. Så fort jag insett att jag haft fel har jag ändrat mig. Så vad har varit fel på mina analyser? Jag har tänkt fel några gånger, Men det absolut vanligaste felet är att jag inte haft tillgång till rätt och pålitlig fakta. Denna brist håller nu på att rätta till sig av en enda anledning, internet.

Ett fritt och öppet internet är nu på väg att välta över ända en mängd bedrägliga styren runt om i världen. Sist i denna process kommer de västliga demokratierna att vara. För här kommer det att ta längst tid för folk att inse att de varit grundlurade av makthavarna. Det är också här flest människor resignerat om politiken och ägnar sig åt för makten ofarlig och hjärntvättad konsumism. Det är inget fel med handel och produktion av varor. Men när märkestrohet, färger och krimskrams blir människornas viktigaste samtalsämnen och livsuppgift, då får de skylla sig själva att de blir lurade.

Jag ville inte ha kärnkraft för att jag ville inte ställas inför en monopolprodukt utan möjlighet att köpa av någon annan leverantör. Men jag hade fel. Det är i distributionen monopolet återfinns. Den enda ledningen som kommer fram till min mätare. Det är där jag sitter fast och inte har någon valfrihet.

Jag välkomnade “grön politik” för jag vill att människan och naturen ska må bra. Men jag hade fel. För grön politik gynnar bara byråkraterna. Naturen mår inte bättre av den och människorna som inte får sköta sin egendom efter eget huvud mår alldeles avgjort mycket sämre av den.

Jag lovar att bättra mig och försöka tänka klarare. Med tillgång på bra information och fakta hoppas jag det blir någorlunda rätt. Det är en klen tröst att det är många fler än jag som är/varit lurade eller tänkt fel. Den stora trösten är att vi nu är många fler som kommer ut ur garderoberna som motvals, egensinniga, självständiga tänkare. Som inte accepterar det givna bara för att vi blir tillsagda att göra det. Som av egen kraft vill förstå sambanden. Visst, ibland räcker inte den egna förmågan till för att omedelbart komma rätt. Men som sagt, ibland hänger det även på tillgänglig information.

Kanske kan man säga att det var HIV som tvingade de homosexuella att komma ut. I början under stort motstånd, men senare med stor framgång. Nu ger oss det väl spridda nätet och tillgängligheten till information, självtänkare möjlighet att finna likar och relevant information. Vi kan i modern tid uppfylla det antika grekiska idealet, att känna sig själv. Eller som det råd Polonius i Hamlet ger sin son Laertes när han ska ut på sin stora resa. “To thine own self be true.”

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Eftertanke

 1. Thomas skriver:

  Det viktigaste är att våga bryta sig ur det invanda, sin egen kulturkrets och lyssna på andra…
  Det är svenskarnas största problem!
  Man svär över Sverige, men det får man bara göra om man är äkta svensk…
  Så immigranter de håller tyst, ty de vet detta.
  Skall man få immigranter att berätta vad de upplever av Sverige så måste man provocera hårt ibland och då kan man få reda på vad de egentligen tycker…
  Som colombianen jag provocerade med att vilja diskutera svensk korruption och fascism…
  Nej, nej… Sa han hela tiden. Här finns inget sådant…
  Men han var inte sydamerikan för inte, så jag fick igång honom…
  Så till slut utbrast han: Ja, Sverige är ett fascistland. Jag vet väl hur sådant är, jag kommer från ett sådant land….
  Svensk fascism, som vi inte kallas fascism utan korporativism då det låter bättre, är den gamla Harpsundsandan…
  Men det går inte lura andra än svenskar med det uttrycket.

  • mats skriver:

   Tack Thomas! Underbart att få medhåll och uppmuntran när man för ett ögonblick undrar om man är riktigt klok.

 2. Åke Sundström skriver:

  Kloka tankar, Mats, instämmer i det mesta. I synnerhet i din fundering om att det nog är här i väst, klokskapens förmodade hemvist, som vi allra sist kommer att förstå hur lurade vi blir av våra makteliter. Logiken i det är att folk i diktaturländer i generationer lärt sig att misstro allt de hör och läser i statskontollerade media, medan vi av gammal (tidigare god) vana tvärtom tror på politikernas avsikter och på det som står i tidningen eller ses på Rapport. Internet är, som du skriver, på väg att krossa dessa illusioner.

  Din syn på de lokala elnätmonopolens roll kan ifrågasättas, men det får vänta till en annan gång, när vi inte stör påskfriden.

  Signaturen Thomas´ antydningar om Sverige som ett fascistiskt land är dock att överdriva, det går nog att konstatera utan vidare diskussion. En lekstuga för världsfrälsare och kravmaskiner, en demokrati och en “modell” i starkt förfall, en slags parlamentarisk diktatur – något i den stilen är en mer korrekt beskrivning. Och det är verkligen illa nog.

Kommentarer inaktiverade.