En galen värld (fortfarande)

Religionen håller på att fördärva USA. Den unga staten sattes avsiktligt upp som en sekulär stat utan statsreligion. Religionsfriheten gällde friheten att tro privat. Makten skulle utövas utan att snegla på någon religion eller med religiösa referenser, eller preferenser. Undan för undan har religiösa månglare korrumperat det sekulära statsskicket. En av de värsta var jehovas vittnet Dwigth Eisenhower. Det var först på hans dirketiv som gud kom med i trohetseden. Sedan dess har gud blivit viktigare än rätt.

I ett försök att återupprätta det sekulära samhället har domstolen i Arizona fänglsat Michael Salman  för att han hållit bibelstudier i sitt eget hem. Det har visserligen varit stora sammankomster med många beökare, men allt har skett inom gränserna för hans egen fastighet. Det gav honom två månaders vistelse i Arizonas billigaste utomhusfängelse, för ohörsamhet att sluta med verksamheten.

Naturligtvis borde någon domstol i USA, förslagsvis Supreme Court, besluta att det är “unconstitutional” att förbjuda religionsutövning i det privata hemmet, och samtidigt förklara det “unconstitutional” att legitimera den offentliga makten med gud. Inte tvärtom! Många religiösa amerikaner kallar sig konservativa och menar att de därigenom patriotiskt försvarar konstitutionen. Men konstitutionsfäderna var allt annat än konservativa. De var nytänkare, rebeller och revolutionärer. Deras republikanism var inte konservatism. Här pågår en gigantisk historierevisionism,

Gamle KGB-översten Vladimir Putin är inte bättre han. När tjejgruppen Pussy Riot protesterar mot den bristande demokratin och kringskurna friheten i Ryssland, fängslas de för att ha smädat den viktigaste organisation som legitimerar Putins vanstyre, den Ryskortodoxa kyrkan.

Religionen ska hålla sig borta från den världsliga makten. “Ge kejsaren vad kejsaren tillhör och Herren vad Herren tillhör.” Låt den världsliga makten ta det världsliga ansvaret för sina tillkortakommanden! Se, då kan vi få fred på jorden och välgång för hela mänskligheten.

Som bonus, utan direkt koppling till ovanstående, men ändå som fungerande kommenterar, erbjuder jag ett par citat av Sir Winston Churchill:

“You see these dictators on their pedestals, surrounded by the bayonets of their soldiers and the truncheons of their police … yet in their hearts there is unspoken fear. They are afraid of words and thoughts: words spoken abroad, thoughts stirring at home — all the more powerful because forbidden — terrify them. A little mouse of thought appears in the room, and even the mightiest potentates are thrown into panic.”

“I cannot forecast to you the action of Russia. It is a riddle wrapped in a mystery inside an enigma: but perhaps there is a key. That key is Russian national interest.”

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på En galen värld (fortfarande)

  1. allemand skriver:

    The key to the riddle is hidden under Putins pillow.

Kommentarer är stängda.