Statens ansvar, finns det?

Englas mamma stämde staten för att polisen agerat försumligt vid en tidigare mordutredning där Englas mördare också var gärningsman. Denna försumlighet har man i princip erkänt. Men Englas mamma förlorade igår och tvingas betala 375.000 kr till staten.

I Vägsele i Lycksele kommun bor en man som blivit utsatt för bedrägeri från en djurskyddsinpsektör. Hon åkte till grannbyn för sex med en annan man, men passade då på att debitera den drabbade mannen för djurtillsyn vid ett flertal tillfällen. Nu kan man ju inte hålla på och inspektera i ett om man inte hittar några fel, så hon hittade på fel. Detta resulterade i både avgifter och straff till länsstyrelsen, samt avdrag på jorbruksstödet enligt tvärvillkoren. Mannen, en fårbonde, har nu fått rätt på alla punkter mot länsstyrelsen, men jordbruksverket framhärdar i att han ska avdrag på jordbruksstödet. Enligt deras resonemang har han ju fått anmärkning på djurhållningen. Tjänstemannen har gått i tidig pension på okända villkor, men inte åtalats för vare sig bedrägeri eller trolöshet mot huvudman.

Just djurskydd är en fråga där statens ansvar mot enskilda medborgare och näringsidkare ifrågasätts vid många olika ärenden. En aktiv djurrättslobby slipper lindrigt undan, om påföljd ens döms ut, vid sina aktioner mot grisgårdar och minkfarmer med mera. Men djurägaren får ofta orätt stå till svars för rent falska tillvitanden.

I synnerhet miljöpartisterna upprördes i veckan över att den senaste djurskyddsutredningen inte kommer med strängare krav än förbud mot tidelag och vissa krav på att djuren ska få gå lösa mer. Men andemeningen som skiner igenom är deras ansvarslöshet mot djuren och deras ägare, samt önskan om ett förbud mot animalieproduktion.

Polisen uppmanas jaga bilister som endast marginellt kör för fort. Samtidigt blir det ramaskri i media och riksdagsbänkar för att migrationsministern tycker att polisen ska vara mer på alerten och verkställa beslutade utvisningar, samt att det är ett brott att skydda brottslingar.

Tjänstemannaansvaret togs bort i samband med den stora grundlagsförändringen 1974. När ansvaret lyftes från den enskilde tjänstemannens axlar så placerades det implicit på statens. Men där har det aldrig stått att finna. Våra politiker har aldrig fastställt statens ansvar. Vi har de politiker vi förtjänar, säger de. Verkligen? Har vi inte förtjänat bättre än så?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Statens ansvar, finns det?

 1. Thomas skriver:

  Den där historien om djurskyddskontrollanten som fejkade kontroller var nytt för mig…
  Att man samarbetar med angivare har ju hänt, där myndigheten ”anlitat” angivare som kontrollanter, men det var på kommunens tid…
  Har det inte blivit bättre sedan länsstyrelserna tog över?
  Då jag jobbat som djurskyddsinspektör så häpnar jag över vad jag hör numera!
  Visserligen borde jag inte det då jag ”kände det luften” när jag hörde hur nya inspektörer på kontoret lutade åt en fascistoid inställning mot allmänhet och politiker.
  Men det var ju tjugo år sedan…

  • mats skriver:

   Nja, det var nog inte fejkade kontroller, i betydelsen uteblivna eller rena skrivbordskonstruktioner. Det var väl så att hon tittade in när hon åkte förbi och sedan skrev hon en rapport av tvivelaktigt värde.

   • Thomas skriver:

    Ruggigt!
    Hade varit av intresse att läsa litet direkt i källan så att säga..

    • mats skriver:

     Det finns en dom i förvaltningsrätten i Umeå, mål nr 898-11.
     Det finns en punkt kvar att utreda, om det var tillåtet att använda hönät vid utfordringen av hö till fåren, i väntan på att foderhäckarna färdigställdes. Enligt min sagesman är även detta på väg att avskrivas.
     Ärendet finns omnämnt i Familjejordbrukaren nr 8 2012, sidan 12 om Bohuskullan.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Det tycks som om nöd och elände tydligen är den enda faktorn som kan korrigera vansinnigheterna i samhället. För inte så länge sedan hade ekonomin ett visst inflytande på medborgarna då man kunde säga nej tack till excesser av flera slag.
  Men i de politiska kleptokraternas tidevarv är degenerationen näst intill fullbordad och sönderfallet nära. Det Du beskriver ovan är korruptionen i all sin eländighet och därtill är svenska folket tvingade genom kriminalisering av den enskilde och det gäller alla ca 9,5 miljoner svenska medborgarna. Men det är väl det som är meningen med ”socialism”?

 3. Regeringen.se : Socialstyrelsen.se m.fl. myndigheters TJÄNSTEMANNAANSVAR

  Kräv personligt straffansvar av myndighetspersoner innan du dör! Lex Sarah & Lex Maria fungerar som ett fribrev undflyende brottsbalken!

  Folkets röst och krav via umenytt.se

  Lex Sarah och Lex Maria kräver att socialnämnder respektive landsting rapporterar in missförhållanden för att dessa inte skall upprepas inom vården. Däremot är inte acceptabelt att Lex Sarah och Lex Maria friskriver personal från tjänstemannaansvaret. I dagens Sverige dör ibland människor som direkt följd av felbehandlingar. Med min röst vill jag påvisa att dessa fall skall polisanmälas och behandlas efter brottsbalken. Jag skriver under på kravet om ett TJÄNSTEMANNAANSVAR i Sverige! Denna röst skickas till socialminister Göran Hägglund goran.hagglund@regeringskansliet.se för sammanställning/diarieföring med andra röster i samma fråga och för påvisande av medborgares krav på personansvar inom myndigheters verksamhet.

  MIN röst gör betydelse, den myndighetsperson som läser detta vet mitt krav och varför jag kräver TJÄNSTEMANNAANSVAR!

  (ovanstående brev skrivs under på umenytt.se)

  Ge Din Röst NU! (Se röstning i vänsterspalten på umenytt.se) Signera idag!

Kommentarer är stängda.