Cyberhotet

Precis när det amerikanska Representanthuset till synes räddat den amerikanska friheten genom att säga nej till president Obamas förslag till vapenkontroll, men ja till CISPA, (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act) som betyder mer elektronisk övervakning av amerikanerna, så kommer ett falskt twitter om ett attentat mot Vita huset och att Obama är skadad. Myndigheterna påstår att de skickats från Syrien. Hur ska vi kunna veta det?

Vi vet att förre senatorn och USA:s nu levande störste frihetsförespråkare, förre kongressledamoten Ron Paul, dagen innan skrivit en artikel där han varnar för konsekvenserna av CISPA och då särskilt vad som händer med friheten i det land som har den tydligaste skrivningen om frihet i sin författning. Detta twitter tycks bekräfta nödvändigheten av minskad frihet och ökad elektronisk övervakning. Det vore enkelt för de prätorsstyrda myndigheterna i USA att få det att se ut som om det kom från Syrien. Vem annan skulle kunna kolla att det är sant?

Regimerna i Ryssland och Kina kanske skulle kunna, men de vill gärna att myndigheternas kontroll över medborgarna stärks. Så varför skulle de vilja hjälpa amerikanerna att behålla sin frihet? Cyberhotet, hotet mot vår frihet i cyberrymden, internet, de elektroniska motorvägarna, vem (vilka) är det som egentligen utgör det?

De stora IT-företagen som utvecklar och tillhandahåller tekniken både till oss och myndigheterna lägger inte två fingrar i kors för att värna den personliga integriteten för sina användare. När myndigheterna ger dem tillgång till en gigantisk global marknad i utbyte mot att de förser samma myndigheter med information som bryter mot de vanligaste fri- och rättigheterna i alla demokratiska stater, då spelar de helt med myndigheterna.

Om denna text anses omstörtande (inte så troligt) så är det mycket möjligt att den får stå kvar, men alla som läser den registreras för sina subversiva intressen. Idag ska Sveriges riksdag debattera motsvarande åtgärder i Sverige.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Cyberhotet

  1. Thomas skriver:

    Skall man inte våga skriva något här längre då…
    Eller kanske inte ens besöka här…
    Ah, det är bättre att slänga datorn.

Kommentarer är stängda.