The Casey against America’s downfall

Jag kan inte undanhålla detta från mina läsare, tack Samuel för tipset!

Jag har ju ofta prisat den amerikanska konstitutionen som den bästa hittills. Jag har även uttryckt oro för utvecklingen i USA. Jag personligen bevittnat en skrämmande förändring under de drygt 40 år jag själv känt Amerika och amerikaner. När jag först kom dit var de stolta över att vara en republik och rättsstat med frihet, jämlikhet och rättvisa för alla. Allt detta ansågs garanterat av deras konstitution. De ansåg sig inte vara en demokrati där majoritetens diktatur kunde råda, som i Sverige. I USA fanns en gräns för vad majoriteten kunde besluta över den enskildes huvud.

Förfallet hade dock börjat tidigare, oklart när, men det är väl som vanligt de små stegen. Beroende på vem man frågar så kan det ha börjat redan med Hamilton. Vidare nämns inbördeskriget, New Deal, kalla kriget, Eisenhowers främjande av gud i den sekulära statsordningen, Kennedys katolska profil och allt runt mordet på honom, vietnamkriget, rasmotsättningarna, Watergate, The Moral Majority, Enron, 9/11, HSA. Det tycks ha varit mycket de senaste decennierna. Kontentan är att amerikanerna inte längre litar på sina medmänniskor, inte på staten, inte på rättsväsendet, inte på media.

Här är en amerikan, Doug Casey, ekonom som tog examen 1968, i Georgetown, i samma klass som Bill Clinton.

Han har således god insyn, men även intresse av sina egna affärer icke att förglömma (främst gruvor, mineraler och metaller), som uttrycker långt ifrån mainstream-åsikter om amerikansk politik. Han har stöttat Ron Pauls kandidatur till presidentposten.

QE3 betyder quantative easing, I detta fall steg tre av olika lättnader som en centralbank kan vidta för att stimulera ekonomin.

Med praetorian agencies avser Casey en parallell till det romerska prätorsgardet, som till en början utgjorde kejsarens livvakt, men utvecklades till en egen politisk maktfaktor, med mord, utpressning och annat otillbörligt som medel.

Notera gärna att den amerikanska statens utgifter till 60% går till, pensioner, sjukvård, hälsa och socialförsäkring. Det hör man sällan redovisas i svenska MSM.

Det jag beskrivit i inledningen och det Casey framlagt i intervjun har viss bäring även på Sverige, direkt, indirekt och med paralleller. När får vi några svenska debattörer, som MSM bryr sig om, som kan leverera liknande analyser och kritik i ankdammen?

 

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.