Det åttonde partiet

Almedalsveckan har passerat i stort sett obemärkt. Alla journalister och spinndoctors är ju där och tjattrar med varandra, så vi som inte lyssnar med mer än ett halvt öra tycker inte det var så märkvärdigt. Det mest slående är sjuklöverns gemensamma ställningstagande mot folkets röst. Tydligast manifesterades detta genom statsminister Reinfeldts löfte att aldrig regera med stöd av de åttonde partiet, (sverigedemokraterna).

Sedan länge har PKP media och sjuklövern enats om att smutskasta SD genom GBA, guilt by association. Allt de säger och allt de gör går ut på att kleta nazistiska associationer på allt som SD vidrör. Det nya som Reinfeldt gjorde var att inte nämna dem vid namn, inte bemöta deras politik, bara ta avstånd från dem. Man kan kalla det för ett försök att kasta skuld på SD för att de är annorlunda, GBD, guilt by dissociation.

Men då gör sig Reinfeldt och sjuklövern skyldiga till precis det som man anklagar SD för, nämligen diskriminering. Att inte vilja lyssna på vad andra har att säga är att diskriminera, att inte vilje erkänna dem till namnet är ett tydligt utslag av det som brukar kallas härskarteknik. Allt detta är särskilt allvarligt när det gäller landets statsminister i en demokrati. I synnerhet om den part han diskriminierar är ett av de större partierna som rikets medborgare valt att representera dem i riksdagen. Reinfeldt demonstrerar inte en demokratisk dialog.

Fredrik Reinfeldt gör med sin dissociationsretorik Jimmie Åkesson till en främling. Han gör Åkesson, hans parti och hans väljare till främlingar vilka det är legitimt att hata och mobba. Reinfeldt befäster en främlingsfientlig dikotomi i svensk debatt. Han gör SD till mobbingoffer. Jimmie Åkesson är hal som en ål, tro inte för ett ögonblick att han inte kommer att utnyttja sin offerroll maximalt.

Det näst mest slående i Almedalen var frånvaron av klimathotet. Det verkar inte längre vara en angelägen politisk fråga. Det är i så fall ett glädjande politiskt besked. Problemet för sjuklövern i detta ärende lär vara att just SD gått före och ifrågasatt klimathotet.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Det åttonde partiet

 1. Errbe skriver:

  Reinfeldts och medias inställning är så nära rasism man kan komma utan att tala om just ras: En grupp människor som det är legitimt att förtala och hata.

  • Thomas skriver:

   Nja, jag tror att Fredde blev mobbad i skolan så det är nog den viktigaste förklaringen…
   Varför får man inte skriva.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  ATL, (annonsbladet tidning för lantmän) en seriös tidning för livsmedelsproducenter har drabbats av en ny så kallad ”chefredaktör” med oanad ”makt”. Han har numera stängt av möjligheterna att låta läsarna föra en dialog, dels med andra läsare och även tidningens utmärkta f.d. ledarskribent Lars Wernersson. Varför nu denna sinnesförändring? Tidningen gjorde i egen regi en opinions undersökning apropå ”politikerfestivalen” på Gotland. Resultatet blev alltför positivt för Sverigedemokraterna och vips skall alla andra med lite annan livsåskådning drabbas och inte få komma till tals. Tidningsvärlden i Sverige stinker, kommer murvlarna någonsin att kravla upp ur träsket?

  • Thomas skriver:

   Den frågan var nog riggad.
   Det finns andra problem som bli betydligt känsligare…
   Den svenska hanteringen av CAP, t.ex…..

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Och vi som är ”uppfostrade” att tro gott om journalister kunde inte drömma om sådan bakslughet?

    • Thomas skriver:

     Hmm,…
     Första världskriget, har jag för mig, började tack vare raseri i pressen.
     ”Nu är det nog!” Skrev engelska tidningar och miljoner män dog för det….

     PRAVDA-TV har ju hela tiden bluffat.
     I början av nittiotalt så mjölkade jag kor varje dag.
     Och tittade på nyheterna på kvällen.
     Stadigt.
     Så upptäckte jag att det i varje nyhetsrogram, varje kväll, var ett inslag med en ”invandrare” som dummat sig.
     Även om det ofta var ”ickenyheter”. Sådant som inte borde vara med annat än i en lokalblaska….
     Så en dag slängde någon in en bensinbomb i en flyktingförläggning och ”nyheterna” som hållt på ett drygt halvår varje kväll, försvann….
     Det gäller att se sådant.
     Men iblqnd behöver man få litet tips för att inse……

Kommentarer är stängda.