Rör inte min pistol

När amerikanska representanthuset för en tid sedan röstade om 2014 års försvarsbudget la Mike Kelly, republikan från Pennsylvanien fram ett tilläggsförslag. Hans förslag innebär att inga federala pengar, inte en cent i skattepengar, får användas för att implementera eller assistera i genomförandet av FN:s ATT-program. Hans förslag antogs dessutom enhälligt. Det innebär en skarp signal till alla myndighetspersoner och tjänstemän. Det betyder också att det blir mer kontroversiellt att komma det motsatta förslaget för någon annan kongressledamot inför senare års budgetar.

Inte heller blir det särskilt opportunt, eller kanske ens lagligt att förslå ett stöd för ATT i andra lagstiftningssammanhang. Här finns ju redan ett enhälligt beslut på att inga pengar får läggas på FN:s vapenkonfiskation.

Enligt Kelly har han under det senaste året kontaktas av över 140 kongressledamöter som uttryckt oro för FN-förslaget. Några av Kellys huvudargument var följande:

  • ATT diskvalificerar andra tillägget i Bill of Rights genom att utesluta den grundläggande individuella rätten att äga och bära vapen, genom att ålägga staten att motarbeta spridning av vapen.
  • ATT åsidosätter USA:s nationella självbestämmande genom att tvinga fram en vagt definierad konvention som lätt låter sig manipuleras i olika politiska riktningar.
  • I slutänden kommer ATT att hindra de goda krafterna att göra gott, utan att hindra de onda att fortsätta göra ont.

Veckan efter Kellys förslag antogs röstade Senaten om senator Jim Hofes (republikan, Oklahoma) förslag att ”försvara andra tillägget och hindra USA från att underteckna ATT”. Hans förslag antogs med röstsiffrorna 53-46. Varför har inte ens ett svagt eko av detta resonemang och dessa omröstningar nått Europa? Inte minst med tanke på att man i Sverige hela försommaren diskuterat om Ryssland är ett hot och hur ett modernt folkförsvar skulle kunna se ut.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Rör inte min pistol

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    ”Varför har inte ens ett svagt eko av detta resonemang och dessa omröstningar nått Europa”?
    Vi har skattefinansierade media och socialisterna tillåter inte att frågan ventileras!

Kommentarer är stängda.