Skeptikernas uppvaknande

Kanske är jag partisk, men jag har noterat ett i mitt tycke intressant fenomen. Bland klimatskeptiker verkar finnas en överrepresentation av medelålders och äldre män. Men inte bara det. De verkar dessutom ha någon form av grundläggande naturvetenskaplig bildning, många rent av hög sådan utbildning, om än inte specifikt om klimat. Påfallande är också att de berättar att de i sin ungdom gjorde medvetet gröna val.

Men så under åren har något inträffat som tvingat dem att omvärdera sin ställning. För de allra flesta verkar det vara insikten om att senare tids propaganda i klimat- och miljöfrågor inte går ihop med grundläggande naturvetenskaplig baskunskap. Följaktligen, om inga nya basfakta kommit idagen och de nya påståendena strider mot basfakta, då måste de nya påståendena vara felaktiga, falska.

Det finns ytterligare en grupp, som kan ha, men inte nödvändigtvis har denna naturvetenskapliga bakgrund, men de har också en filosofisk konstitutionell syn på samhället. Så när de konfronteras med krav på åtgärder som står i konflikt med grundläggande mänskliga rättigheter och/eller konstitutionella (grundläggande) delar av samhällskontraktet, krav som motiveras utifrån intrinsikalism eller andra påstått miljörelaterade krav på underkastelse och uppgivande av samhällskontraktet, då ryggar de.

Anthony Watts tillhör den förstnämnda gruppen. Han är en akademiskt skolad meteorlog med 25 år i yrket och en ungdomstid som något slags grön aktivist. Även han fick ett ögonblick av klarsyn då han insåg att propagandan var falsk. Numera driver han världens största klimatskeptiska websajt. I videon förklarar han det hela. Han talar en tydlig skolad amerikansk engelska, lättare att förstå än den engelska Ian Plimer talar i ett av de klipp jag länkade till här. Mycket nöje!

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.