Knäck konstitutionen!

Under den amerikanska krisen har hela världen utanför USA och även många amerikaner hävdat att det inte handlar om författningen och maktdelningsprincipen. De menar att det handlar om republikansk oginhet mot en svart president och fattigt folk. Men då har de inte förstått ett jota.

Det finns bara en nation som har en riktig maktdelningsprincip i sin konstitution. Den har i århundraden varit föremål för beundran från frihetsälskande människor världen över. Tyvärr har amerikanerna själva på senare år börjat kompromissa med sina egna principer. De har övergett friheten, självbestämmandet och rättsstaten, för pengar, bekvämlighet och nöjen. Man förväntar sig att åtminstone de politiska ledarna i de europeiska länder som upplevt renässansen på riktigt, ska ha förståelse för dessa principer. Men, icke!

När världens ledare i mer eller mindre socialistiska länder, inklusive Sverige, uppmanar USA att strunta i principer och höja lånetaket, trycka nya sedlar och vältra över de ekonomiska bekymren på andra (inklusive kommande generationer), då gör de det för att de vill reservera samma rätt för sig själva att agera ekonomiskt ansvarslöst och samma rätt att bortse från principer och folkets inflytande. Där är den verkliga anledningen till att ingen statsman, ingen PKP, uppmanar Obama att agera förnuftigt.

Sedan kan vi hålla en lång debatt om fiatpengar. Visst är de problematiska, men några fasta värden finns ju inte i ekonomin, så vad är alternativet? Kineserna vill gärna ta på sig ansvaret för att styra både världens valuta och FN. Det känns inte som något bättre alternativ.

 

Eller för att tillföra ett humoristiskt grepp på tvisten om obamacare, ett av många som redan cirkulerar på nätet.

Få se om jag fattat rätt. Vi har blivit begåvade med en sjukvårdsreform som vi alla är tvingade att köpa vid hot om vite. Den påstås täcka endast tio miljoner fler amerikaner än nuvarande system, utan tillskott av fler läkare. Men den ger jobb åt 16000 nya skattmasar, vilka nyligen visat på sin objektivitet och yrkesmässiga integritet när de straffbeskattade endast konservativa medborgare. Reformen har skrivits av en kommité vars ordförande sagt sig inte förstå den. Godkänts av politiker som inte läst propsitionen, men som undantagit sig själva från att omfattas av den. Beslutet har undertecknats av en rökande president. Reformen finasieras av en riksbankschef som inte betalar sina egna skatter. För detta ska medborgarna betala i fyra år innan de kan få del av förmånerna. Betalning sker till en regering som redan gjort socialförsäkringssytemet, det tidigare sjukvårdssystemet Medicare, Fannie Mae, Freddie Mac och Postverket bankrutt. Allt ska ske under överinseende av en gravt överviktig generaldirektör för Socialstyrelsen i ett land som redan erkänt sig luspank!

Översättningen är min, med vissa referenser till motsvarande institutioner och befattningar i Sverige. Det riktigt sorgliga och det som gör det svårt att skratta åt eländet är att folk, medborgare, oavsett land och statsskick, inte tycks sätta värde på frihet i tillräcklig grad för att försvara goda principer.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Knäck konstitutionen!

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    ”Det riktigt sorgliga och det som gör det svårt att skratta åt eländet är att folk, medborgare, oavsett land och statsskick, inte tycks sätta värde på frihet i tillräcklig grad för att försvara goda principer”.

    Det kan vi tacka skattesubventionerade media för som missbrukar sin ”makt” där frihet heter pengar?

    Din översättning och sammanfattning av budskapet är lysande!

Kommentarer är stängda.