Osportslig valkamp

Barack Obama har startat sin återvalskampanj. En av de fantasifulla löftesorgierna är berättelsen om Julia, http://www.barackobama.com/life-of-julia

Den har väckt stort rabalder för tre saker. Dels för att det mesta av de löften han ställer ut inte kan genomföras under hans sista mandatperiod. Det finns helt enkelt inte pengar och inga färdiga planer för hur det skulle gå till. Visst, man kan se det som en vision, men alla vet att med de begränsningar som finns med högst två mandatperioder för en president, så kommer Obama aldrig att bli presidenten som genomför dessa visioner.
Dels så är kampanjen mycket insinuant om vad Romney kommer att göra, inte kommer att göra och naturligtvis även hur han kommer att försämra för amerikanerna.
Dels så vänder sig många mot att hans vision blir en variant av den svenska socialdemokratins från vaggan till graven-samhälle. Det kanske många svenskar tycker är bra, men vi är många som inte gillar att den valfrihet som finns endast står mellan de alternativ som socialdemokraterna redan bestämt åt oss. För amerikaner är en sådan situation totalt främmande och mycket mer motbjudande än för medelsvensken.

En allvarlig brist i det svenska systemet och förmodligen i alla stora skattefinansierade system, är att man kan inte klaga. Det finns ingenstans att vända sig för att få rätt, eller ändring, eller alternativ. Inte heller har man efter att ha betalat skatten råd att köpa sig ett annant alternativ. Man blir inlåst och förlorar sin frihet, inte bara sin valfrihet. Det är samma brist som det skämtades om i gamla DDR och Sovjet, man kan inte klaga.
De enda som är fria i detta system är de som är riktigt rika, som efter att de har betalat sin friserade räkning till staten ändå har råd att betala för ett privat alternativ och så är det partitoppen.

Nu har en grupp svenska elitidrottare gått ut och krävt en ordning som ger stöd till elitsatsande ungdomar som skadar sig så att de inte kan fortsätta sin elitsatsning och kanske inte idrotta alls. Det är en bekräftelse på att svenska elitidrottare som presterat toppresultat, har en gräddfil. Så var det även i Sovjet. Men varken de ungdomar som skadar sig innan de nått toppen eller vanliga medborgare har en sportslig chans att få den vård och det stöd de behöver. Vaggan till graven politiken ger inte åt var och en efter behov. Den ger bara ljummen vattvälling till de flesta.
Det är alltså en variant på detta  system Obama vill tvinga på det amerikanska folket.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Osportslig valkamp

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Mats, du hör till de ytterst få som har mod nog att ifrågasätta systemet, beundransvärt!
    Det är lite ledsamt att vi inte orkar översätta de amerikanska inläggen i den pågående nomineringskampanjen. Den är märkbart mångsidig och finns det någonstans på klotet där vi kan se oförvägna svar på Demokraternas vänstervridna propaganda så är det där
    till skillnad från de svenska skattefinansierde media.

Kommentarer är stängda.