Bistånd – till vad?

I England har uppdagats att deras biståndsorgan CDC medvetet satsat stora summor biståndspengar, avsedda för att bekämpa fattigdom, på byggande av lyxhotell, shoppingcenter och slutna bevakade bostadsområden för de rika i några av de länder biståndet gått till. CDC försvarar sig med att dessa investeringar ger jobb till fattiga.

Sedan länge vet vi att mycket av biståndet, inte minst från Sverige men även från andra länder, endast lämnas över till en korrupt regim som sedan bara fyller sina egna fickor. Här har man alltså även tillhandahållit skyddat boende och lyxiga miljöer att spendera sina mutpengar. Så att de sluppit använda försnillat bistånd till att ordna detta för sig själva.

Inga-Britt Ahlenius har ju genom åren haft en del att säga om korruptionen i såväl Sverige som FN. En sådan kraft skulle gärna få granska svenska biståndsprojekt. Sverige, Norge, USA och Storbritannien tillhör de största bidragsgivarna i världen, mätt både i pengar och i procent av det egna landets BNI, källa.

Jag kunde gott tänka mig att föreslå att vi inte ger bort en enda krona för mottagaren att spendera som de vill. Istället skulle vi använda de pengar vi vill bidra med till bygga och driva exmepelvis skolor och sjukhus. Vill de inte ha den hjälpen kan de vara utan. Man kan också tänka sig att omskola ett gäng av de mest nitiska djurskyddsinpsektörerna till biståndsinspektörer. Pengarna till utbildning och inspektion tas lämpligen från den budget biståndet redan har, vilken överträffar det satta målet.

Bistånd

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Bistånd – till vad?

 1. Thomas Gunnarson skriver:

  Hela systemet med Sida har väl överlevt sig självt….?
  Idag är det bara ett fåtal länder som har problem som de inte kan lösa själva…
  Så egentligen är det en ”omhändertagandeindustri” det också.
  Precis som mycket annat i vårt samhälle…

  Slutar vi med det så blir det väldigt många som blir arbetslösa.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Omskolning av djurskyddsinspektörerna till biståndsinspektörer är en lysande ide. Det lär säkert höja självförsörjningsgraden av livsmedel i Sverige. Blir det tillräckligt många finns chansen att kostnadsläget för konsumenterna även förbättras? Oavsättliga skattefinansierade så kallade ”tjänstemän” är den näst tyngsta kvarnstenen svenska folket belastas med, efter politikerna.

Kommentarer är stängda.