Framtidsskräcken i skrift

Expressens Anna Dahlbeck har skrivit en artikel som blottlägger generell okunskap och fundamental skräck för framtida förändringar. Oreflekterat skriver hon om de skånska badstränder som kommer att försvinna ut i havet på grund av klimatförändringar. Hon visar inte ett uns av historisk insikt om att just sandstränder är del av en geologisk process som är så snabb att en människa hinner registrera förändringarna under sin livstid. Det finns ögonvittneskildringar av detta från olika epoker.

Det har inte ett dugg med klimatförändringar att göra. Men understödd av statsgeolog Kärstin Malmberg på SGU vågar Dahlbeck ta ut svängarna rejält i sina spekulationer. Det hela handlar inte ett dugg om att rapportera fakta eller nyheter. Det handlar om att skapa rubriker. Hela artikeln andas en hämningslös skräck inför varje förändring som framtiden kan komma att föra med sig. Därmed avslöjar hon att hon inte har förstått de grundläggande villkoren för livet. Ett av de grundläggande villkoren, utförligt redovisat av Charles Darwin, är ständig förändring.

Som kontrast kan nämnas ett experiment i Kanada som slagit väl ut, även om det är för tidigt att tillskriva hela framgången detta försök. Vad man gjort är att man spritt 120 ton järnsulfat i nordöstra Stilla havet där de unga kanadalaxarna håller till och växer innan de söker sig till sina födelseälvar för fortplantning. Resultatet av gödningen med järnsulfat blev en präktig algblomning som gav föda åt de unga laxarna. Nu, några år senare är de tillbaka i älvarna i större antal än på många år.

Algblomning och gödning av haven är inte bara negativt. Även haven har behov av att inte svälta ihjäl. Värt att komma ihåg, även om balanspunkten ser annorlunda ut för den bräckta Östersjön än det salta Stilla havet.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Framtidsskräcken i skrift

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Kanske är det dags för Dahlbeck & Malmberg att läsa ”Domedags-Klockan” av So Karlsson, Jacob Nordangård och Marian Radetzki med förordet av Hans Bergström?
  Lättläst litteratur för skattefinansierade ”tyckare”.

  • mats skriver:

   Ett mycket bra tips Samuel! Den skulle vara rekommenderad läsning på varenda redaktion och i varje klassrum från mellanstadiet till högskolan.

 2. Thomas Gunnarson skriver:

  Går man tillbaka till den danska storhetstiden under vikingatiden för så där femtonhundra år sedan så var danska halvön och Skåne större då de delarna av Skandinavien sjunker sakta…
  Och stora delar av Stockholms skärgård stod under vatten….
  Sett ur den vinkeln hade det nog varit bättre att vi hade haft den naturen kvar…
  Stockholm under vatten…

 3. Thomas Gunnarson skriver:

  Östersjöns problem är mer delikat.
  Det senaste är ju de höga järnhalterna i Helge å…
  Ett intressant komplex av olika miljöfenomen…
  Åldöd, sjuka älgar, missfärgat vatten utanför Kristiansstad, m.m….

Kommentarer är stängda.