Klimatfunderingar 3

Tipping points

I de tidiga larmen talades det mycket om tipping points, alltså värden på CO2-nivåer eller temperaturer som definitivt vänder på utvecklingen så att ingen återvändo finns. Ungefär som när en båt med ökande slagsida till slut tar in så mycket vatten att den räddningslöst går till botten. Dessa tipping points var gissningar som visat sig inte slå in.

Här är ett tipping point från mig. Ska man spela på Lotto kan man välja två olika strategier. Antingen chansar man och litar helt på turen. Då har man en nästan oändligt liten chans att träffa rätt. Om man istället söker eliminera all osäkerhet, som garanterar att man vinner, så har man garanterat förlorat. För spelet är riggat så att total säkerhet kostar mer än den totala prissumman.

 

Status quo

Ansatsen att människan har en skyldighet att bevara naturen  precis som den är just nu, har flera drag av vansinne och hybris. Vi kan inte veta att naturen mår som allra bäst just nu i det utvecklingsstadium som råder denna dag. Vi kan inte veta om vår påverkan gör till eller från för en förbättring. Vad vi vet är att naturen ständigt förändras, av sig själv, utan vår medverkan. Det har den gjort i miljontals år innan vi ens var närvarande på planeten. Vi vet också att vår inverkan har varit till nytta för vår egen art och för vår civilisation. Vad skulle det rimligtvis finnas för anledning att avbryta vår egen utveckling för att åstadkomma något som naturen varken önskat eller skulle stannat vid?

 

Cost-benefit analys

Det har gjorts ett antal cost-benefit analyser av vårt bruk av olja. De har kommit till olika resultat, men gemensamt för dem är att ju längre tid som går utan att någon klimatförändring registreras desto ljusare ser framtiden ut. Man konstaterar att vi får ut mer nytta och mindre obehag än först gissat av att fortsätta släppa ut CO2.

 

Klimatforskning

Behöver vi klimatforskning? Ja, lika väl som vi behöver annan forskning. Kunskap om hur klimatet fungerar, väl dokumenterat, spritt och förstått bland många människor är ingen nackdel. Det kräver grundforskning. Men forskning om hur man med manipulerade data och falska antaganden lurar såväl medborgare som politiker att fatta vansinniga beslut kan vi vara utan.

 

Wikipedia

Svenska Wikipedia är numera så infekterat av alarmistisk propaganda att i alla frågor som rör klimatet och miljön gör man klokt i att konsultera den engelskspråkliga versionen. Där är man bättre på att hålla en saklig linje och förklaringarna är ofta utförligare. Ändå måste man ta det man läser på internet med en nypa salt. Självständigt kritiskt tänkande anmodas även läsarna av Frihetsportalen.

 

Kolportörerna

Vilka är det då som sprider propagandan om den förestående klimatkollapsen och av vilket skäl?

Media gör det av det enkla skälet att katastrofer säljer bättre än glädjebesked, konflikter säljer bättre än enighet. När journalister får leka bror Duktig och låtsas veta mer och bättre än läsarna blir de kaxiga och mästrande. Eftersom de själva egentligen inte kan något om saken, blir de lätta offer för domedagsprofitörerna.

WWF, SNF, Greenpeace, Jordens vänner, Club of Rome, The Sierra Club med flera, listan kan göras hur lång som helst, skapades för att påverka politiken på områden där dessa intresseorganisationer egentligen inte hör hemma. De skapades för att göra intrång på individens frihet och äganderätten. Det är lite olika hur de rekryterar, men de har alla janusansiktet. De är påtryckare på politikerna, men tar emot och kräver betalt av desammma. De faller väl in i kategorin sock puppets.

Forskarsamhället, när akademisk utbildning och forskning inte längre var ett privilegium för dem som själva kunde stå för fiolerna, minskade successivt forskningens oberoende sanningssökande. I synnerhet i takt med att staterna står för stora delar av forskningsanslagen har politikerna kommit att bestämma vad de vill att forskningen ska komma fram till. För politikerna vill kunna hänvisa till forskning istället för till sin egen personliga drivkraft. Forskarna lyder, för de vill äta sig mätta, försörja familjen, få utmärkelser och göra sig ett namn.

Från akademia och politiken är steget inte långt till den allmänna grundutbildningen. I decennier har man ljugit medborgarna fulla med osanningar i den obligatoriska skolan. Väljarna kan i stor utsträckning inte längre skilja rätt från fel, sant från falskt. Förmågan till eget kritiskt tänkande är bortskolat, trots att motsatsen är ett av målen i läroplanen.

IPCC har ett politiskt uppdrag att hitta forskning som visar att människan förstör klimatet. De letar alltså inte efter bevis för något annat. De motarbetar aktivt sådana som har annan åsikt eller bevis som inte passar in i deras uppdrag. Så länge detta uppdrag består och så många människor, vi talar om miljoner anställda världen över, är beroende av klimathotet för sitt levebröd, kommer vi aldrig att få höra sanningen från MSM.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Klimatfunderingar 3

 1. Lejeune skriver:

  Lars Bern har ett utmärkt inlägg på sin blogg som berör frågan om NGO:s och deras inflytande, han kallar dom ”Trojanska Hästar”, vilket är en bra metafor:

  http://antropocene.se/2014/march/passa-er-earth-hour-ar-en-trojansk-hast-tand-ljuset.html

  • mats skriver:

   Det som Bern kallar ”Trojanska Hästar” motsvarar mycket väl det som Christopher Snowdon kallat för ”Sock Puppets”, vilket jag skrev om för snart två år sedan. https://www.frihetsportalen.se/2012/06/sock-puppets-1/
   Jag har sedan dess använt Snowdons uttryck. Det passar ännu bättre eftersom det gör ännu tydligare hur nära samarbetet egentligen är.
   Jacob Nordangård, Berns författarkollega till Domedagsklockan, har ju kartlagt detta odemokratiska förhållande på ett utmärkt sätt i sin avhandling, Ordo ab chao.

 2. Åke Sundström skriver:

  Inalles en väldigt bra och nyttig sammanfattning av klimatdebatten. Vill här bara tillägga att även Gösta Walin underkänt det på senare tid så vanliga pratet om s k tipping points och att jag uppskattar att du i detta tredje avsnitt bidrar till att klargöra den intellektuella prostitutionens mekanismer.

Kommentarer är stängda.