Det var värre förr!

NIPCC redovisar en rapport om trädringsmätningar i Nordamerika som sträcker sig 4500 år bakåt i tiden. Denna undersökning verkar vara ganska tillförlitlig för det lokala klimatet i Great Basin området i Kalifornien och Nevada. Dels har man endast använd sig av ett trädslag Bristlecone pine (Pinus longaeva), som finns idag och har funnits i området hela den undersökta tiden. Dessutom har man begränsat sig till ett område inom 100 meters höjdvariation. Kom ihåg att detta är bergigt område, Sheep Mountains, Mount Washington och Ruby Mountains i det som vi lite slarvigt brukar kalla för Klippiga bergen.

Man har kunnat rekonstruera temperaturerna bakåt genom att träden fortfarande växer där, man har temperaturserier från termometrar att jämföra med och det finns döda träd vars årsringar överensstämmer i överlappande serier. Vad man fann var att temperturvariationerna var större förr och de skedde minst lika hastigt som idag. Varmast var det precis hitom Jesu födelse med en topp år 33AD på 1,69 °C över dagens årsmedeltemperatur, alltså dubbelt så högt som den höjning man beräknar för det senaste seklet. En annan varmperiod med mer än 1,5 °C över dagens medeltemperatur var i mitten av 600-talet.

Undersökningens resultat stämmer väl in på de undersökningar som gjorts i Skandinavien, mest Finland och Sverige.

Om nu lite extra värme är så fasansfullt, då måste man konstatera att det var värre förr, mycket värre! på den tiden hade vi inte ens släppt ut koldixid värt ett skvatt i atmosfärens totala CO2-innehåll. Undersökningen avslutar med att konstatera att våra utsläpp de senaste hundra åren verkar ha haft ingen eller i det närmaste ingen märkbar effekt på klimatet.

 

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.