EFD, en svensk partigrupp

Arbetet i europaparlamentet är organiserat och finansierat så att de partier som tillhör en registrerad grupp får mer pengar och mer talartid, mer makt helt enkelt. Sverigedemokraterna ingår i den nybildade gruppen EFD (Europeiska Frihets och Demokratigruppen) i Europaparlamentet. Största parti och naturlig ledare i gruppen är brittiska UKIP, med 24 platser. Näst störst är italienska Fem Stjärnor med 17 platser, som leds av Beppe Grillo. SD har två platser i parlamentet. Andra medlemmar är tjeckiska Fria Medborgares parti, lettiska Saeima, litauiska Lag och Ordning. För att bilda en grupp i parlamentet behövs MEPs från sju olika länder. Den sjunde medlemmen är Joelle Bergeron som nu verkar vara en poltisk vilde sedan hon uppmanats av Marine Le Pen att avstå sin plats till förmån för en annan medlem i Nationella fronten. Totalt har man 48 platser och är för närvarande den minsta gruppen i parlamentet. Men alla partier har inte gjort klart vilken grupp de kommer att organisera sig i, så fler kan tillkomma.

Nigel Farage, ledare för UKIP, säger att han förväntar sig att fler MEPs eller hela partier ansluter sig. EFD håller möte tisdag 24 juni. Efter det kanske vi får höra mer om vad de gemensamt vill åstadkomma. Det står dock redan klart att en gemensam nämnare för medlemmarna är mindre styrning från Bryssel och mer självbestämmande i de enskilda medlemsländerna. För SDs del är det förmodligen en fördel att slippa förknippas med Nationella Fronten när vi går till riksdagsval i höst.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på EFD, en svensk partigrupp

 1. kallepelle skriver:

  Tji fick då SD-hatande MSM som länge drömt om ett grupplöst SD. Stöd inte MSM – köp inte lögntidningarna. Se bloggen Antropocene om de döende tidningskoncernerna. Nu är de delfinansierade med våra skattepengar och enligt Kulturutskottets ordförande Gunilla Carlsson (s) skall vi snart pröjsa 100% och SVT skall äga och styra alla papperstidningar. Har ni någonsin funderat på vem (vilket parti) som “äger” “Public Service”?

  • mats skriver:

   Ett fritt land känner man igen på att ingen är tvungen att lyssna när makthavarna talar. Carlo Franchi

   Så länge det gäller i Sverige finns det fortfarande hopp. Problemet är alla de som tror att de är tvungna att lyssna och att de enda partier man får rösta på är de gamla välkända.

Kommentarer inaktiverade.