Autokratin i miljöns namn

I USA har miljömyndigheten EPA ensidigt och självsvåldigt bestämt att de får införa regler som inte är lagar, på villkor som passar myndigheten. Till detta har man bestämt att man får ta ut avgifter som inte är skatter, utan att dessa behöver bestämmas av någon demokratisk församling. Vidare inskränks medborgarens rätt till juridisk prövning av myndighetens beslut. Om juridisk prövning medges har myndigheten rätt att bestämma var denna prövning sker och vem som ska vara domare i målet.

EPA hänvisar till en lag från 1996, Debt Collection Improvement Act, skapad för att undvika utdragna rättsprocesser där det kanske inte finns någon med ansvar eller pengar kvar när processen är slut. Avsikten med lagen var dock inte att myndigheterna ska kunna ta ut dryga avgifter för rena ”hittepåbeslut”. Talan mot det ensidiga förslaget får framföras till den 1 augusti. Blir det inte tillräckligt mycket opposition börjar bestämmelserna gälla 2 september.

Vi har redan en liknande ordning i Sverige. Den kallas för Miljöbalken och är ett fullkomligt moraliskt och rättsvidrigt övergrepp på äganderätten. Det amerikanska förslaget går alltså ännu längre.

På nätet har allt fler börjat kalla sådant självsvåldigt myndighetsutövande för autokrati. Det kanske inte är helt rätt bruk av terminologin, men pekar ändå på en tydlig frustration över hur våra demokratier glider oss ur händerna. Jag citerar från Wikipedia: ”Autokrati är inte synonymt med totalitarism, men kan vara totalitärt. Dessa former av totalitarism kallas fascism, nazism eller stalinism.”

Det här inlägget postades i Frihet, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Autokratin i miljöns namn

 1. Thomas Gunnarson skriver:

  Det räcker nog inte…
  Myndigheter har rätt att ta ut avgift för att täcka sina kostnader.
  Så står det säkert någonstans….
  Och så har det varit länge.
  När jag jobbade som djurskyddsinspektör för över tjugo år sedan började man ta ut besökavgifter.
  516kr vid varje besök. Det gick ju inte…
  Jag slutade.
  Men idag är det ännu värre…

  • mats skriver:

   Jo, myndigheter och fogdar som överträder sina befogenheter är inte precis någon historisk nyhet.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Kanske inte så konstigt att Alliansen får beröm av väljarna för att dom ”sänkt” skatterna?
  Att ge carte blanche till myndigheterna att stjäla pengar från vissa medborgare blir väl på lång sikt företagsamhetens död, hellre då ”socialen”, eller?

 3. Niklas skriver:

  Då och då har ju någon kunglig fogde slagits ihjäl av en uppretad lokalbefolkning, varpå dessa platser sedermera har blivit historiska minnesmärken. Kanske dags att återuppta denna tradition när påbuden bliver alltför motbjudande? Ty så länge ingen protesterar tillräckligt högt mot myndigheternas alltför korkade beslut, så är väl myndigheternas beslut ok?

 4. Jan Suhr skriver:

  Nu följer bilägarens P-skulder med bilen vid ägarbyte. Inte klokt, ytterligare ett exempel där aganderätten satts ur spel.
  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/ny-lag-forsvarar-bilkop

  • mats skriver:

   Skulden följer tydligen ägaren egentligen, men bilen kan tas i beslag från den nye, icke skydlige ägaren, till dess den skyldige betalar sin skuld.
   Jaha, så när kronofogden tycker att det är för svårt att driva in pengarna tar han min nya (beg) bil tills jag har kontaktat HA som driver in pengarna (mot en avgift) och sedan får jag tillbaks min bil.
   Det låter inte som ett bra sätt att minska brottsligheten.

   • Jan Suhr skriver:

    Nej precis och varför har man inte tagit bilen i beslag tidigare? Möjligen att det blir lättare att hitta bilen me den ny ”riktig” ägare.

    Obetald bilskatt och trängselavgift följer med bilen men inte P-böter. Nu med denna metod ska de även kunna komma åt P-böter. Kul att köpa en bil som tidigare ägare har flera hundra tusen i obetalda P-böter på.

    Mer byråkrati när man ska kolla upp en bil som man vill köpa. Skapar kanske nya jobb på någon myndighet.

Kommentarer är stängda.