NHL i klimathotarlobbyns klor

Ishockeyorganisationen NHL har kommit med sin första uthållighetsrapport. De uttrycker oro för sportens framtid om inget görs åt klimatförändringarna. Inte för att det påverkar proffslagen som spelar på konstis, utan det är rekryteringen från alla som börjar ta sina första skär på naturis som kan minska. De har alltså inte förstått hur liten klimatförändring ens de mest överdrivna larmen förutspår.

Att en viktig sponsor till Washington Capitals sedan år 2009 är Nuclear Energy Institute, har förstås inget med detta att göra. Kärnkraftslobbyn eldar som bekant på klimathotet så gott de kan, eftersom de förväntar sig att få sälja mer kärnkraftsel om olja och kol blir förbjudet som bränsle till kraftverken.

I originaldokumentet, om man nu kan kalla det för det, egentligen är det en av de mest påkostade reklamkampanjer jag sett, kan man se att de lovar i princip ingenting och avsvär sig allt ansvar. Visst redovisas en del siffror och avges en del löften om bättring och framtiden. Men det är aldrig organisationen NHL själv som ska göra jobbet, de är bara en hejaklack som vill ta åt sig äran. Istället är det arenaägarna, leverantörer, sponsorerna, klubbarna, fansen med flera, som är ansvariga för att jobbet blir gjort.

För att riktigt kunna slå sig för bröstet har man sett till att få diplom och intyg från myndigheter som EPA eller högprofilerade miljöorganisationer som NRDC. Alex Hershkowitz på NRDC säger att ”Vi behöver en kulturförändring i hur folk förhåller sig till planeten, är det någon som tror att det kommer att hända på grund av en statlig vetenskapsrapport?” ”Det här är viktigt för oss som företag och etiskt.” När man läser igenom dokumentet blir det till slut som att försöka trycka sig för mycket sockervadd med sirap på. Det lämnar en kväljande smak av BS.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på NHL i klimathotarlobbyns klor

 1. Sten-Arne Persson skriver:

  Har NHL räknat ut hur mycket ishockeysporten och dess jippon påverkar koldioxidutsläppen i världen?

  • mats skriver:

   Nej, de har inte räknat hur deras CO2-utsläpp påverkar världen. Men de anger 528322 ton CO2 för säsongen 2011-12 och 380342 ton för säsongen 2012-13 (den säsongen var kortare pga. strejk). Tre fjärdedelar av detta anges komma från deras elförbrukning. Här avgörs ju mycket av vilken elleverantör man anlitar
   Sedan som sagt, tar de endast ansvar för det som NHL som organisation själva släpper ut. Det som klubbarna släpper ut, resor till och från arenor, drift av arenor, besökarnas resor med mera, läggs på andras konton och samveten. Det enda egentligen klubbrelaterade som ingår är lagens flygresor till bortamatcher.

Kommentarer är stängda.