Larmens antidemokratiska verkan

Under min livstid har vi haft larm om kärnvapenfaran, överbefolkningen, fetman, kolesterolet, sockret, LCHF, ozonet, koldioxiden, skogsdöden, svavlet, blyet, istiden, uppvärmningen, allergierna, trafiken, HIV, alzheimers, hjärtsjukdomar, cancer, Tjernobyl och det är bara de jag minns. Vissa av larmen har haft viss substans, men inte alltid och långt ifrån alltid så som larmen presenterats.

Just nu är koldioxiden och klimatlarmet det mest politiserade. Det är politiserat så till den grad att det fullständigt skymmer sanningen, vilket kan sägas vara naturligt när proportionerna blir fel och positionerna låsta. Men vad det också skymmer är de politiska rörelserna bakom kulisserna och de konsekvenser dessa rörelser för med sig. Dessutom är det på väg att fördärva vetenskapen som metod. Att klimathotet i den uppskruvade propagandacirkusen förstör förtroendet för såväl vetenskap som politik börjar nästan kännas avsiktligt. Det är meningen att folket ska tappa fotfästet i tillvaron och ty sig till den med starkast propagandapparat.

Bakom de flesta av dessa larm står också ekonomiska intressen. Eller kanske annorlunda uttryckt, så fort ett larm når en viss nivå finns det ekonomiska intressen som vädrar förtjänst om larmen blir starkare och uthålliga. Det gäller alldeles avgjort flera av de medicinska larmen och det gäller i allra högsta grad klimatlarmet. Det ekonomiska intresset blir inte mindre av att välfärdsstaternas politiker är snara till att gödsla med medborgarnas skattepengar för att verka handlingskraftiga. Inte minst är bidragen till de NGOs som är flitiga på att larma, något som känns mycket förkastligt.

Dessa larm och verksamheten omkring dem verkar på tvärs mot medborgarnas intressen. Dels genom att medborgarens pengar spenderas på fel saker. Dels genom att intressen som inte står på medborgarens sida gynnas. Dels genom att medborgarens frihet och rättigheter av dessa skäl minskar.

Det här inlägget postades i Frihet, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Larmens antidemokratiska verkan

 1. kallepelle skriver:

  Ja Du glömde klorföreningar bl a. Klor är ett av de mest reaktiva ämnen som finns (slaget bara av lillasyster fluor). Kravet på PVCförbud var starkt länge länge. Freonerna är väl ett utmärkt exempel. Det fanns innan bråket (ozonhålet) började ett trettiotal tillverkare i världen. När striden var över fanns mindre än en handfull kvar. Stormamma i den gruppen är DuPont som tog för sig ohemult. Senaste grejen där är Mercedesgruppens säljförbud i Frankrike för sina ACbilar. Gissa om frassarnas biltillverkare mådde fint. Vi får väl se när Romson och Frigolit kopplat maran på Löfven – då kommer nog kolförbudet de förebådat. Vi har ju 92 stabila grundämnen på Tellus. Många upptäckta av svenska kemister. Nittiotvå förbud att visa upp för plebejerna. Och rösterna bara väller in. Skydda mig vrålar valboskapen!

 2. Thomas Gunnarson skriver:

  Den politiska kopplingen blir tydligare med åren – eller är det jag som är mer observant.
  Ett problem upptäcks, forskare får göra en inledande undersökning och sammanställer det i en rapport, som är underlag för ekonomiska insatser…
  Som gärna blir mångåriga…
  Ett problem som upptäcktes förra året – åldöden i Kristianstad – följer detta mönster.
  Där är nog lösningen lätt att konstatera men det får ju inte gå för fort….

 3. Rutger skriver:

  Frågan är hur man ska desarmera dessa larm.
  Just nu är det frågan om växthuseffekten. Som lärare har jag funnit att de synpunkter som jag skrev i en tidigare kommentar på denna sida är värdefulla för att få elever att inte skrämmas av CO2-hotet.

  Växthuseffekten varier över jorden. Den är minst på höga höjder, över öknar och över polerna. Den är krafigast över de tropiska områderna pga all vattenånga. Vi får värdefull värme från de tropiska områderna som alla uppskattar (golfströmmen). När det gäller vårt land kan vi se att vårarna oftare kommer tidigare, järnnätterna i juni månad är borta i södra delen av Sverige, frostnätterna kommer senare under hösten (lättare att odla dahlior). Tyvärr har ofta juli månad varit 1-2 grader kallare under de senaste 30 åren i södra Sverige enligt SMHI. Sammantaget mest positiva förändringar. Värmen fördelar sig olika över året. Den varma perioden blir inte varmare. Att extra CO2 knappast inte har någon betydelse i de tropiska regionern säger självaste IPCC. Läs mer på https://www.frihetsportalen.se/2014/07/berg-sjunken-djup-stan-opp/#comments och de länkar som finns i kommentaren.

  Om du vill hjälpa mig med att desarmera elevernas klimatångest som även media ibland skriver om så får du mer än gärna sprida dessa synpunkter.
  Som elever har sagt till mig att så fort det talas om miljön så är det alltid så negativt.

  • mats skriver:

   En generation unga utan framtidshopp är nog det lättaste som finns att manipulera för skickliga propagandamakare. Men hederligt eller hedervärt är det inte.
   I andra sammanhang brukar vi tala med avsky om dem som tar barn som gisslan. Varför inte i denna fråga?

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  “Larmens antidemokratiska verkan”?
  “Larmen” är ju politikernas livsnerv och samtidigt deras energikälla. Politikerna använder larmen för att flytta fram sina positioner (gm. kriminalisering av ångestfyllda medborgare). Hade politikern kunnat åstadkomma “larmen” utan att stjäla befolkningens avkastning (beskattning) och tillgångar (inflation)? Knappast!

 5. Niklas skriver:

  Apropå diverse nya hot, så passar dagens historiekolumn i SvD in särskilt väl http://blog.svd.se/historia/2014/07/30/might-makes-right/

  När byråkrater, politiker och sensationslystna journalisters åsikter vär har förenats, så blir det svårt att bekämpa dem med sunt förnuft.

Kommentarer inaktiverade.