2014, Valanalys 2

Något av det märkligaste jag såg under valnatten var Fridolin & Romsons vaudeville-akt när de tog farväl av valarbetarna. Klämkäckt och tillgjort försökte de med platta skämt och glada tillrop berömma valarbetarna för ett väl utfört värv. Hur kunde de komma till en sådan slutsats när MP var det enda vänsterpartiet som tappade mandat? Trots de glada minerna kunde de inte dölja sin besvikelse. De hade på allvar trott att deras tidigare tolkningsföreträde till allt som heter miljöfrågor och allt som kan kallas för godhet mot livet skulle ge dem nya framgångar. Att det inte blev så var upplyftande att se.

Det splittrade valresultatet är resultatet av ett splittrat folks röstning. Skillnaderna i verklighetsuppfattning växer i samhället. De mest orimliga uppfattningarna omhuldas på vänsterkanten. Där tycks man numera leva i tron att välfärd inte kostar något. Det finns flera sätt som detta uttrycks på, ”Sverige är ett rikt land”, ”vi har rätt till det”, etc.
Som om sparat kapital ska förbrukas under kort tid för någras bekvämlighet?
Som om denna ”rättighet” är så självklar att den inte måste betalas? Det är i alla händelser vänsterpartierna som är skyldiga till denna splittring av folket, att klyftorna växer.

Sjuklöverns plus Fis politiker utgör 87% av sveriges politiker och de anser att folket valt fel och måste ”informeras” till rätta. Det ska bland annat ske genom att med statistik, (vad annars?) vilseföra väljarna. Vissa vill därför moraliserande påstå att 13% av svenskarna är rasister. Nu är det ju ”bara” 10,7% av svenskarna som röstat på SD. Soffliggarna måste också räknas in bland svenskarna. Det är också bara 69% som röstat på något av de andra partierna och alltså bara 2/3 av svenskarna (Fi borträknat) som röstat på något av de alternativ till SD som redan finns i riksdagen. Men påståendet att de som röstat på SD är rasister är naturligtvis falskt.
För det första för att SD faktiskt inte uttrycker rasism i sitt partiprogram och valmanifest. Det är bara något de tillvitas av media och andra partier.
För det andra finns det goda skäl att anta att SD fått röster för andra delar av sin politik än det som uppfattas som rasistiskt, inte minst för att en del av de som röstat på dem säger att det är av andra skäl.
För det tredje kan vi inte veta vilka som är rasister och röstar på något av de andra partierna av andra skäl än sin rasism.
För det fjärde för att det som SDs motsåndare kallar för rasism förefaller vara en (eller flera olika) ytterst subjektiva uppfattningar om vad som är rasistiskt.

Nu kommer vänsterpartierna, inklusive Fi att styra i Stockholms stad. Gissa om det kommer att få genomslag i medias bevakning av politiken! Vojne.

Däremot plockades S ner flera pinnhål i Göteborg och fick bara drygt 20%. Vilka som nu bildar majoritet är oklart. Dessutom gav folkomröstningen om trängselskatterna i Göteborg ett klart nej till någon fortsättning. Det var ett tydligt besked till S och MP därstädes.

När Löfvéns regering brakar samman efter för många bakslag, utlyser han nyval då? Han kanske tvingas av riksdagsordningen rent av. Om Reinfeldt inte fått sin efterträdare som partiordförande utsedd, hur trovärdig är han då som statsministerkandidat i ett nyval? Gjorde han en taktisk miss som avsade sig det så snabbt? Dessutom avgår Anders Borg, samtidigt som SD meddelar att de kan tänka sig att stödja alliansens budget, vilket skulle ge ett mycket stabilt regeringsunderlag, som 87% av politikerna inte vill ha.
Jag har i alla fall ett tips till moderaternas valberedning. Karin Enström, försvarsministern, är den enda kvinnan i regeringen sedan Nyamko Sabuni lämnade som kan tala klarspråk och så redigt att även karlar förstår. Det uppskattas. Jag tror hon skulle göra sig bra som moderaternas första kvinnliga ordförande. Hon skulle därmed också ha chans att bli vår första kvinnliga statsminister, något som garanterat skulle reta Fi!

 

Utländska media är inte bättre skickade att analysera svensk politik. Man ringer en invandrare som talar samma språk som redaktören,  och låter hen med sitt subjektiva perspektiv stå för analysen. Andra kanaler hänvisar sedan till denna.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på 2014, Valanalys 2

 1. Jan Suhr skriver:

  Ja Soffliggarpartiet blev snudd på 2:a största partiet, 19,34% av de röstberättigade gick aldrig och röstade. Som jag sagt tidigare, dessa ”röster” borde också räknas och automatiskt ge nej i alla riksdagens omröstningar.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Alla avgivna röster som socialisterna inte godkänner plus ”soffliggarna” borde representeras i riksdagen, som icke för tillfället närvarande nedlagda röster. Undrar hur många tomma stolar det skulle bli, ca 70 st? På en av stolarna kan man lämpligen stapla de sedelbuntar som en så kallad riksdagsman kostar under ett år. Väl synligt för hela svenska folket genom den alltid närvarande SVT. Hur mycket pengar sparar svenska folket?

   • mats skriver:

    Knappt 20% av 249, ska vi säga 49 platser? En riksdagsledamot kostar, inkl lön, arbetsgivaravgifter och ersättningar, låt säga 100.000 kr i månaden. Det skulle spara i runda tal 5 miljoner per månad och alltså 60 miljoner kr per år. Inte jättemycket, men ändå en ansenlig slant.

 2. Gunnar Littmarck skriver:

  Ot.
  Gå in på :
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3847831.ece

  Och kommentera hur det är fel eller rätt att rädda klimatet i tio punkter.

  Jag har inte längre tid, dessutom drabbas jag av människoförakt då jag läser sådana rapporter och jag vill mycket hellre tro gott om mina medmänniskor.

  • Anders38 skriver:

   Ge inte upp om oss Gunnar!
   Så här twittrar Josef Fransson (SD):
   God nyhet: Arktis isutbredningsminimum blir i år större än samtliga föregående 4 år. Alla oroliga klimataktivister jublar! #svgreen #svpol

 3. Hans Björnerhag skriver:

  Danska politiker har ett sansat sätt att se på den svenska hönsgården. Lever vi i en demokrati ?

Kommentarer är stängda.