Hagainitiativet

Här kommer tredje och sista delen i min miniundersökning om hur etablissemanget överger god moral och demokratisk likhet inför lagen, genom att organisera sig för att konsolidera makt. Så här skriver Hagainitiativet på sin hemsida. Hagainitiativet är ett företagsnätverk som arbetar för att minska näringslivets utsläpp och lyfta klimatfrågan genom att visa att ambitiösa klimatstrategier ger affärsmässiga fördelar och ökad lönsamhet.

De kunde lika gärna ha skrivit. Hagainitiativet är en avlatsverksamhet som genom att ligga högt i hierarkin kan tjäna mycket pengar på sin kedjebrevsverksamhet. Svenskt näringsliv tycks vara koordinator och många stora företag är med på svindleriet. Det hela tycks ha startats av dessa. Axfood, Coca-Cola Enterprises Sverige, Fortum Värme, JM, Procter & Gamble Sverige, Stena Recycling, Statoil Fuel & Retail Sverige och Vasakronan. Tillkommande nya företag är Lantmännen, Green Cargo, Folksam, HKScan Sweden, Löfbergs, Sveaskog och McDonald’s.

Detta är alltså storföretag som ser möjligheten att få statliga bidrag för sina produkter, inte sällan som extra påslag för “klimathänsynen”. Ett minst lika viktigt incitament är säkerligen möjligheten att fula ut konkurrens genom en falsk moralstämpel på det egna företaget. Det är i grunden samma knep som med iso-certifiering och annat.

Certifieringar och andra avlat gör det enklare för köparen att välja. Enklare i betydelsen att man behöver inte kunna sin bransch, det kan rent av vara en fördel att inte kunna den. Då kan man sätta en gymnasist som inköpare, med order att inte kolla varan, bara kolla att säljaren är godkänd. Det blir inte varken billigare eller bättre. Men blir det fel kan man skylla på säljaren.

Som vanligt när det gäller bedrägerier anser bedragaren att de lurade ville bli lurade, de praktiskt taget tiggde om det. För ingen vid sina sinnens fulla bruk kan ju tro att någon är så dum att hen inte förstår att det hela är spel på känslosträngar och inte förankrat i förnuft.

Det är uppenbart svindleri när man hänvisar till en färsk undersökning 2014 att 9 av 10 européer anser klimatfrågan viktig, men inte kan redovisa någonting om vad IPCC funnit utan endast har dåliga länkar där läsaren/kunden själv får försöka finna något vettigt. Vilket inte är så lätt, eftersom där finns så mycket vilseledande information. Man har inte ens ärligheten att redovisa att inga klimatförändringar ännu är noterade, ens av IPCC, allt är endast spekluation. Men spekulation, det är ett rättvisande betyg på Hagainitiativet.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Hagainitiativet

  1. carler skriver:

    En tidigare styrelsemedlem i Tricorona är nu ordförande i SVTs styrelse!!!

Kommentarer är stängda.