Stora eller små nyheter?

I Bryssel går ryktet att J-C Juncker tänker skrota miljölagarna. Han har i sin programförklaring sagt att han vill göra EU ”större och starkare i stora frågor och mindre och enklare i små frågor.” (min översättning) I ett PM har framkommit att Juncker och vicepresidenten Frans Timmermans vill ta bort eu-lagar som av någon anledning inte längre är aktuella eller relevanta.

Detta har fått vissa miljöalarmister att misstänka att det är deras hjärtefrågor som ska släppas vind för våg till bestarna på den fria marknaden. Timmermans har förklarat att de tänker vara pragmatiska och i samband ny lagstiftning se över gammal och då stryka sådant som inte längre är aktuellt eller blir obsolet genom den nya lagen.

Bland de lagar som nämndes i PM:et finns bestämmelserna om energimärkning och effektreglering av frysar-kylskåp, tvättmaskiner och diskmaskiner. Dessa märkningar och redovisningar anses ha passerat bäst-före-datum. Den nya lagen om sänkt effekt på dammsugare nämndes inte, men det oroar dem att kanske även den anses onödig.

Något nyktrare miljöaktivister säger efter kontakter med kommissionen att den stora nyheten om kommissionens hot mot miljön kanske inte var en så stor nyhet som vissa befarade. Nyheten att man kan tänka sig att skrota obsolet lag är dock ett viktigt besked och förhoppningsvis kan det med tiden bli en stor nyhet.

Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.