Locket av

Locket är av, ja på vad då? Pandoras ask? A can of worms? Eller är det handskarna som är av? I alla händelser verkar sossarna ha bestämt sig för att spela fascistkortet mot SD. De bör passa sig noga för att öppna den diskussionen, öppna för den jämförelsen. De har nämligen en del barlast i sin egen historia att stå till svars för.

Det är sossarna som varit korporativismens främsta företrädare i Sverige. Ibland har vi fått höra att Sverige klarade sig undan nazismen (nationalsocialism) för att vi hade en egen nationell socialism. Det låter väldigt lika och det var väldigt lika. Precis som i det nazistiska Tyskland ville svenska socialdemokrater renodla och stärka den svenska folkstammen. En av metoderna var tvångssterilisering av oönskade element. Alva Myrdahl brukar vara paradexemplet på dessa tankegångar inom svensk socialdemokrati. Birgitta Dahl tog vid. Båda har åtnjutit den största respekt inom partiet.

Som ett eko från gamla onda tider visar SVT repriser av Lasse Holmqvists programserie, ”Här har du ditt liv”, från 1980-talet. När det var Lill Lindfors tur berättades att hon var en av de första artisterna att ha en ekonomisk rådgivare. Det betonades noga att han inte var hennes manager och inte hjälpte till att sälja in Lills shower, eftersom det på den tiden var förbud mot privat arbetsförmedling. Om SD är nyfascister, som Magdalena Andersson och Stefan Löfvén säger, så är det sossarna som är gammelnazisterna. Är det något som de tycker är en fördel, som talar för att de är ett bättre alternativ för svenska folket att rösta på i extravalet 22 mars?

Har de förbisett Godwins lag? Den som säger att alla politiska debatter, oavsett var de börjar, slutar med att någon kallar någon annan för nazist. Vanligtvis brukar man säga att den som inte kan avhålla sig från att använda det som ett tillmäle därmed förlorat debatten. Godwins lag gäller inte oinskränkt, men när man kastar sten i glashus blir det lite tragikomiskt. För att inte tala om den moraliska rekyl man kan råka ut för.

Eller med Frödings ord: ”Strunt är stunt och snus är snus, om än i gyllne dosor.”
Vad döljs månne under locket?

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Locket av

 1. dolf skriver:

  Ja sa nästan precis samma sak, fast kortare och koncisare, och med en liten grafisk illustration som stadfäste poängen, i Dolfs kalender: Lucka 7 | Genusdebatten

  • mats skriver:

   Rappt! Jag tror svenska folket börjar bli mogna för den sanningen om det gamla ”statsbärande” partiet.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Vem hade ansvaret och verkställde utlämningen av ”balterna” 1945? Det var Hansson/Unde´n och inte att förgömma Jonas Sjösteds anhängare som ville skicka tillbaka alla balterna, ca 30.000.

 3. Pär Engstrom skriver:

  Samuel!

  Var Jonas Sjöstedt född år 1945?

  Socialdemokrater i olika länder har måhända ännu inte öppet erkänt de felgrepp man har begått på den egna befolkningen, men nog har en hel del offentliggjorts,

  Vetenskap som ideologi har heller inte gjort upp med sin historia, det var inte så länge sedan som homosexualitet betraktades som en sjukdom, för att inte tala om rasbiologiska institutet.

  Vetenskap, politik, ekonomi, familj etc. alla påverkar andra människor – men blir också själv påverkad, dock med ojämlika villkor.

  När det politiska beslutet kom i Sverige att stifta en lag mot barnaga kan detta tyckas vara ett övergrepp mot familjen, det är familjen som uppfostrar barnen inte staten. ”Staten ska inte säga hur vi som föräldrar ska uppfostra våra barn när de placerat så många barn i fosterhem och daghem och de har farit illa där”.

  Men jämställdheten och den ekonomiska globaliseringen resulterade i tvåförsörjarrjarfamiljen och nu har vi två block som värnar om att barn har rätt att gå i vårt utbilndingssystem från 1 år till att de är 16 år, många tills att de är 19 år och en tredjedel till att de är 22-23 år. (Förskolan flyttades år 1998 från Socialtjänst till Utbilndingsverksamheten).

  Eftersom ekonomin aldrig vilar så bör det ju finnas nattdagis för ensamstående föräldrar om de ska kunna försörja sig. (Arbetslinjen var central i Folkhemmet och lika central i Alliansregeringens förstärkta arbetslinje).

  ”Du ska arbeta i ditt anletes svett” – men var finns arbetet?

  Ideologin om att ge av sitt överflöd kanske till och med är brottsligt.
  Den internationellt erkände statsvetaren Bo Rothstein vill strafbelägga människor i Sverige som ger tilltiggare, de förnedrar tiggarna och förhindrar att åtgärder sätts in i tiggarqans hemländer? Men har vi inte hemlösa och triggare som också har svenskt medborgarskap?

  Privat ägande tycks vara den idxeologi som går moralsikt fri. Men innehåller inte privat ägande ett förtryck av andra människor såväl historiskt som i vår tid?

 4. mats skriver:

  Pär, du riktar dig till Samuel, men med många frågor som kan bemötas av andra.
  Nej, Sjöstedt var inte född 1945. Men är det relevant? Han har sedan länge försvurit sig till ett parti och en ideologi med blod på sina händer.
  Arbetet, som du efterfrågar, har rationaliserats bort eftersom det korporativa Sverige anser att de dominerande kollektiven ska ha rätt att besluta i individens ställe. Arbetsmarknaden fungerar därför inte som en marknad.
  Avskaffande av eller inskränkningar i äganderätten är det som skapar förtryck av alla människor. James Buchanan (nobelpristagare i ekonomi) har beskrivit hur äganderätten ger möjlighet att mäla sig ur en oacceptabel marknadssituation och därför är det enda instrument som fungerar som en säkerhetsventil till dysfunktionella marknader.
  Exempelvis redovisat och kommenterat av mig här:
  https://www.frihetsportalen.se/2014/08/james-buchanan-3-de-rerum-novarum/
  Andra synpunkter Buchanan framfört om kollektiva beslutsmodeller har jag redogjort för exempelvis här:
  https://www.frihetsportalen.se/2014/08/james-buchanan-6-konstitutionell-revolution/

Kommentarer är stängda.