Om att betala med samma mynt

Jag har senaste dagarna ägnat tid åt ett par olika fall där jag blivit kontaktad för att privatpersoner blivit förfördelade av myndigheter och domstolar. Tyvärr har mina sagesmän i sista stund bett mig att inte publicera. I vart fall inte just nu. Förhoppningsvis återkommer de och tycker att det är värt en publicering, gärna med ett positivt utfall. I väntan på det får ny hålla till godo med en mer kuriosabetonad observation.

Belgien har föreslagit att EU ska prägla ett €2 minnesmynt till minnet av slaget vi Waterloo. Detta har naturligtvis fransmännen stoppat. De tyckte det var opassande att hylla krigshandlingar i fredsprojektet Europeiska Unionens namn. Visserligen präglade fransmännen på egen hand ett €2 mynt förra året till 70-årminnet av landstigningen i Normandie, vilket inledde kampanjen för att slutligen krossa nazityskland. Då protesterade inte Tyskland.

Belgarna kommer i alla händelser att fira Slaget vid Waterloo och senare Napoleons död. Ty det var först då som Belgien blev en egen stat, seprarerad från Nederländerna.

England är redan i farten med att ge ut ett fempundmynt med The Duke of Wellington på ena sidan. Som bekant var han en av de ledande generaler som besegrade Napoleon vid Waterloo.

Nu när EU ändå vill knäppa Putin på näsan, kan de väl prägla ett €3 mynt till 300-årsminnet av slaget vid Narva. Slaget inträffade visserligen redan år 1700, så det är några år sent. Det pikanta är dock att när det verkligen drog ihop sig till strid, svenskarna försvarade sin attackerade garnison, då flydde tsar Peter till Moskva med den veka ursäkten att han skulle möta en osmansk delegation (som inte anlände förrän 1704).

Sverige kanske skulle ha varit lite raskare i vändningarna med sina nya sedlar och gett ut en 300kr sedel med Karl XII på ena sidan fästningen i Narva på den andra vid millenieskiftet. Nr 1 hade kunnat överlämnas till hr Putin i inglasat skick, till minne och varnagel.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Om att betala med samma mynt

  1. Thomas Gunnarson skriver:

    Det ryktas att Putin är död så du är kanske för sent ute…

Kommentarer är stängda.